הרחובות חזרו להיות שקטים
11.12.22 / 13:05
בשנה האחרונה התחבורה הפכה לשקטה יותר והדבר ניכר ברחובות הערים. איך זה קרה? בעזרת הרכבים החשמליים שהכמות שלהם גדלה משמעותית. זאת אמנם רק ההתחלה, אבל יש כאן בהחלט מגמה שמתפתחת בכיוון הנכון ומראה מה מחכה לנו בעתיד הקרוב.
אנחנו חיים בעידן שבו תחבורה היא הדבר שאנחנו תלויים בו כדי לנוע ממקום למקום. למעלה ממאה שנים שיש תחבורה ועד לאחרונה היא הייתה מורכבת מעיקרון דומה של פעולת מנוע. כך זה היה במשך עשורים שלמים ובכל העולם.
אלא שלכל זה יש השלכות כבדות על איכות החיים שלנו. זיהום אוויר כבד שנגרם כתוצאה מפליטת מזהמים תחבורתיים ורעש. המון רעש של מכוניות, אוטובוסים, אופנועים ומשאיות שכולם נוסעים ברחובות כל הזמן. הגענו למצב חירום בכל מה שנוגע לאיכות הסביבה ולשמחתנו, בהרבה מקומות בעולם החלו לעשות משהו בנידון ולשנות הרגלים של שנים.
בעשור האחרון החלו להיכנס לחיינו רכבים חשמליים מכל הסוגים, כולל תחבורה ציבורית. מה שקרה בשנים האלה הוא שילוב של כמה דברים: מודעות ציבורית גדולה יותר לזיהום הכבד, רגולציות מחמירות על רכבים מזהמים, הטבות על קניית רכב לא מזהם וגם יצרניות הרכב הגדולות שעשו מהפך ושינו את החזון שלהן. פסי הייצור המסורתיים הפכו לחשמליים, נפתחו מפעלים חדשים לרכב חשמלי וגם הוחלט על הפסקת ייצור רכבים המונעים על ידי דלק בעתיד.
חוץ מהעובדה שהוא אינו מזהם כלל, רכב חשמלי גם אינו מרעיש כמו רכב המונע על ידי דלק בשל מערכת ההנעה השונה שלו. לרכב חשמלי אין מנוע בעירה, צילינדרים או בוכנות שנעים במהירות ומפיקים רעש, שריפה וחום. מנוע חשמלי מקבל את האנרגיה שלו מסוללה חשמלית ולכן הוא פועל בשקט.
אם כך, ככל שיהיו יותר רכבים חשמליים ברחובות, כך הערים יהיו שקטות יותר. זה אמנם קרה בלא מעט מקומות ולמעשה, החלה להיווצר בעיה, בעיקר עבור הולכי הרגל: הרכבים החשמליים פשוט היו שקטים מדי ולעיתים הולכי הרגל שלא רגילים לשקט, לא שמו לב אליהם ובשל כך נגרמו תאונות.
הפתרון שנמצא הוא להוסיף רעש למנוע כדי להגביר את הערנות. לא מדובר ברעש גבוה אלא בתוספת נמוכה יחסית. גם מצד נהגים מסוימים היה ביקוש לתוספת רעש על מנת שהם ירגישו את המנוע כשהם נוסעים ברכב. כנראה שהרגלים של שנים אי אפשר למחוק בבת אחת.
יחד עם זאת, עדיין מדובר בהפחתה משמעותית של רעשים במרחב העירוני וזהו שינוי מבורך. אם לוקחים בחשבון שהרבה מאוכלוסיית העולם מתגוררת בערים צפופות יותר ויותר, הרי שפחות רעש הוא דבר מצוין לאיכות החיים. משאית שלא מעירה אותנו בבוקר מוקדם, אופנוע שלא עובר ברעש, מכוניות שנוסעות בשקט- כל אלה כבר קורים.
ומה איתנו? גם אצלנו חלה מגמה של עלייה בכמות הרכבים החשמליים בישראל. בשנה האחרונה נכנסו לישראל אלפי רכבים כאלה, בעיקר בזכות כניסתה של טסלה לשוק. הרכבים הללו שקטים ועדיין ניתן להבחין בהם בעת הנסיעה. מה הצפי העתידי? לפי כל הנתונים ומספר ההזמנות לזמן הקרוב, נראה שהביקוש לרכבים הללו הוא גבוה והמגמה של עלייה במכירות תמשיך.
חוץ מרכבים פרטיים, ישנה גם תחבורה ציבורית חשמלית. בערים רבות בארצות הברית, אירופה, דרום אמריקה ואסיה יש צי גדול של אוטובוסים חשמליים שלא מזהמים ואינם מרעישים, כך שהשינוי ברחובות שם מורגש. אצלנו בישראל זה עדיין לא קורה, למרות שיש טפטופים של אוטובוסים חשמליים בכמה ערים. התקווה היא שמשרד התחבורה שלנו יגדיל את מספר האוטובוסים השקטים כמה שיותר מהר.
אם נסתכל על התחבורה המשתנה לנו מול העיניים, נוכל להבין שבעוד כמה שנים יהיו כאן הרבה יותר רכבים חשמליים וזה יהיה הסטנדרט. נצטרך להתרגל לשקט ולהבין שימי הרעש הגדולים של הרכבים הם מאחורינו. זה קורה בהרבה מקומות בעולם וגם אם ייקח זמן, בסוף זה יקרה גם אצלנו.