הודעה מוקדמת לפיטורים - היבט חשוב שכל מעסיק ועובד חייב להכיר
16.10.23 / 19:23
הודעה מוקדמת לפיטורים היא הודעה שניתנת לעובד על ידי המעסיק, לפיה הוא יפוטר בתום זמן מסוים. ההודעה חייבת להינתן בכתב, ויש בה לציין את יום סיום יחסי העבודה בפועל.
החובה לתת הודעה מוקדמת לפיטורים חלה על כל מעסיק בישראל, ללא קשר לגודלו או לסוג עבודתו. ההודעה מוגדרת בחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א-2001.
משך ימי ההודעה המוקדמת נקבע בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה. עובד בעל ותק של עד שנת עבודה אחת זכאי ליום אחד של הודעה מוקדמת לכל חודש עבודה. עובד בעל ותק של יותר משנת עבודה זכאי ל-14 ימי הודעה מוקדמת, בתוספת יום אחד לכל חודש עבודה מעל שנה.
המעסיק רשאי לוותר על ימי ההודעה המוקדמת, אך הוא חייב לשלם לעובד פיצוי בגובה השכר הרגיל שהעובד היה זכאי לו, אילו עבד בתקופת ההודעה המוקדמת.
העובד זכאי להמשיך לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת, אך הוא רשאי להתפטר מהעבודה בכל עת. אם העובד מתפטר מהעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת, הוא חייב לשלם למעסיק פיצוי בגובה השכר הרגיל שהעובד היה זכאי לו, אילו עבד בתקופת ההודעה המוקדמת.
הודעה מוקדמת לעובד שעתי
הודעה מוקדמת לעובד שעתי היא הודעה שניתנת לעובד על ידי המעסיק, לפיה יחסי העבודה יסתיימו בתום זמן מסוים. ההודעה חייבת להינתן בכתב, ויש בה לציין את יום סיום יחסי העבודה בפועל.
משך ימי ההודעה המוקדמת לעובד שעתי נקבע בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה, בדומה להודעה מוקדמת לפיטורים לעובד חודשי.
עובד שעתי בעל ותק של עד שנת עבודה אחת זכאי ליום אחד של הודעה מוקדמת לכל חודש עבודה. עובד שעתי בעל ותק של יותר משנת עבודה זכאי ל-14 ימי הודעה מוקדמת, בתוספת יום אחד לכל חודש עבודה מעל שנה.
המעסיק רשאי לוותר על ימי ההודעה המוקדמת לעובד שעתי, אך הוא חייב לשלם לעובד פיצוי בגובה השכר הרגיל שהעובד היה זכאי לו, אילו עבד בתקופת ההודעה המוקדמת.
חשוב לציין כי במקרה של עובד שעתי שהיקף שעות עבודתו משתנה מחודש לחודש, חישוב השכר הקובע לצורך תשלום חלף הודעה מוקדמת יעשה לפי ממוצע חלקיות המשרה של העובד לאורך כל תקופת העסקתו.
חפיפה בין הודעה מוקדמת וימי מחלה
לפי סעיף 4א(א) לחוק דמי מחלה, אסור למעסיק לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, במהלך התקופה שבה הוא שוהה בימי מחלה וזכאי לדמי מחלה (וזאת עד לכמות המקסימלית של ימי מחלה שמותר לעובד לצבור).
עם זאת, אם המעסיק נתן לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים לפני שנעדר העובד עקב מחלתו, רשאי המעסיק לפטר את העובד בסיום תקופת ההודעה המוקדמת, אפילו אם מועד זה חל בעת תקופת המחלה.
במקרה של חפיפה בין הודעה מוקדמת וימי מחלה, העובד לא יצטרך להשלים את ימי ההודעה המוקדמת לאחר תום מחלתו, ולמעסיק אסור לנכות משכרו של העובד את תקופת ההודעה המוקדמת בה נעדר בשל מחלתו.
לדוגמה, אם עובד נעדר מעבודתו בשל מחלה במשך 5 ימים, וקיבל הודעה מוקדמת לפיטורים ל-14 ימים, תקופת ההודעה המוקדמת תסתיים ביום ה-9, והעובד יהיה פטור מלהשלים את ימי ההודעה המוקדמת הנותרים.
חשוב לציין כי סעיף זה נחקק בשנת 2009 וקיימות פסיקות קודמות שסותרות אותו.