[object HTMLHeadingElement]

גורמים נפוצים לכאבים בעקב - וכיצד ניתן למנוע או לטפל


להאזנה לתוכן:

כאבים בעקב הם תופעה נפוצה מאוד, המהווה אחת מהסיבות השכיחות ביותר לפנייה לאורטופד, לפיזיותרפיסט או לרופא משפחה. הכאב יכול להופיע בכל גיל, אך שכיח במיוחד בקרב אנשים שמבלים זמן רב בעמידה או בהליכה, סובלים ממשקל עודף, או עוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית. כאבים בעקב יכולים להיות מטרד זמני – אך לעיתים הופכים לבעיה כרונית שמקשה על תפקוד יומיומי.

FREEPIK
FREEPIK

כל מה שחשוב לדעת על הגורמים השכיחים להופעת כאבים בעקב - כולל ההבדלים בין סוגי הכאב, כיצד מאבחנים את המקור המדויק, ואילו דרכי טיפול ומניעה עומדות לרשות הסובלים – משיטות שמרניות ועד לפתרונות מתקדמים יותר.

מדוע דווקא העקב?

העקב הוא נקודת המגע הראשונה של כף הרגל עם הקרקע בכל צעד. הוא נושא משקל רב וסופג זעזועים באופן מתמשך. המבנה האנטומי שלו מורכב: עצם העקב (קלקנאוס), רצועות, גידים, רקמת חיבור (פאשיה פלנטרית), בורסות (כריות נוזל), עור, שומן ומערכת עצבים. כל מרכיב כזה עלול להיות מקור לכאב.

כאבים בעקב יכולים לנבוע ממקור מקומי (רקמות, עצמות, גידים), אך לעיתים משקפים בעיה באזור אחר – כמו הקרנה מעמוד השדרה, עומס ממבנה לקוי של כף הרגל, או השלכה מבעיה ביומכנית.

גורמים שכיחים לכאבים בעקב

דלקת ברצועה הפלנטרית (Plantar Fasciitis)

הגורם הנפוץ ביותר לכאבים בעקב, במיוחד אצל אנשים בגילאי 30–60. מדובר בדלקת ברצועה המחברת בין העקב לבין בסיס האצבעות, שתפקידה לבלום זעזועים ולייצב את כף הרגל.

הכאב מופיע לרוב בצעד הראשון של הבוקר או לאחר מנוחה ממושכת, ומתמתן עם תנועה. גורמי סיכון כוללים משקל עודף, עמידה ממושכת, נעליים לא מתאימות, קשת גבוהה או שטוחה, וריצה על משטחים קשים.

דורבן (Heel Spur)

מצב שבו מתפתח זיז גרמי בעצם העקב, לעיתים קרובות כסיבוך של דלקת כרונית בפאשיה הפלנטרית. הדורבן עצמו אינו תמיד מקור הכאב, אך כאשר הוא בולט או מגורה – הוא עלול לגרום לתחושת דקירה חדה.

דורבן נפוץ בעיקר אצל ספורטאים, אנשים עם עודף משקל, ונשים בגיל המעבר.

בורסיטיס

דלקת של הבורסה – כרית נוזל שממוקמת בין גיד האכילס לעצם העקב. מופיעה לעיתים בעקבות לחץ מתמשך, נעליים לוחצות, טראומה או פעילות חוזרת. הכאב ממוקם מאחורי העקב, ולעיתים מלווה באדמומיות ונפיחות מקומית.

דלקת בגיד האכילס

גיד האכילס מחבר את שרירי השוק האחוריים לעקב, וחשוף לעומס עצום. דלקת בגיד שכיחה במיוחד אצל רצים, שחקני כדורסל, טניסאים או אנשים שהחלו להתאמן בעוצמה גבוהה ללא הכנה מתאימה.

הכאב מתגבר במאמץ, ולעיתים מלווה בתחושת נוקשות בבוקר או בהתחלה של פעילות.

שברי מאמץ

שברי מאמץ בעקב הם נדירים יותר אך קיימים, בעיקר בקרב חיילים, ספורטאים מקצועיים או אנשים שהחלו בפעילות מאומצת תוך זמן קצר. הכאב מופיע במנוחה וגם בתנועה, ומחמיר עם הזמן. אבחון מדויק נעשה לעיתים רק באמצעות MRI.

נוירופתיה או לחץ עצבי

כאבים חדים, שורפים או מקרינים מהעקב יכולים לנבוע מלחץ על עצב (כמו ה-tarsal tunnel syndrome), פגיעה עצבית סוכרתית או הקרנה מעמוד השדרה התחתון. הכאב עשוי ללוות בתחושת נימול, עקצוץ או ירידה בתחושה.

בעיות ביומכניות ומבנה כף רגל

מבנה לא תקין של כף הרגל – קשת שטוחה (פלטפוס) או קשת גבוהה מדי – גורם לחלוקת עומסים לא מאוזנת. במצב כזה, העקב עלול לשאת עומס יתר ולפתח כאב כרוני. גם צורת הליכה לקויה או קריסה פנימית של הקרסול יכולים להשפיע.

איך מאבחנים את מקור הכאב?

אבחון נכון מתחיל בלקיחת היסטוריה רפואית מלאה: מתי התחיל הכאב, באיזה הקשר, מה מקל או מחמיר אותו. הבדיקה הפיזיקלית כוללת מישוש של אזור העקב, בדיקת גמישות, תנועתיות ומבנה הרגל.

במידת הצורך נעשה שימוש באמצעי דימות:

  • צילום רנטגן – לאבחון דורבן או שבר

  • אולטרסונוגרפיה – להערכת גידים ורקמות רכות

  • MRI – במקרים מורכבים או כאשר לא ברור מקור הכאב

אבחון מדויק הוא המפתח לטיפול נכון – שכן לא כל כאב בעקב נגרם מאותן סיבות.

כיצד מטפלים?

הגישה הראשונית היא שמרנית, ורק אם אין שיפור משמעותי – שוקלים טיפולים מתקדמים יותר.

טיפולים ביתיים:

  • מנוחה יחסית והפחתת פעילות שמעוררת כאב

  • קומפרסים קרים להורדת דלקת

  • שינוי הנעלה – מעבר לנעליים עם תמיכה טובה וריפוד בעקב

  • שימוש במדרסים מותאמים אישית

  • תרגילי מתיחה לגיד האכילס, לפאשיה הפלנטרית ולשרירי השוק

פיזיותרפיה:

מטפלת בשורש הבעיה דרך חיזוק, מתיחות, איזון שרירי ולמידת תבנית הליכה נכונה. במקרים רבים הפיזיותרפיה מונעת את הצורך בטיפול פולשני.

טיפול תרופתי:

במקרים חריפים ניתן לשקול טיפול נוגד דלקת לא סטרואידי (NSAIDs) – כמו איבופרופן – להקלה זמנית. לא מומלץ כטיפול קבוע.

הזרקות:

כאשר הכאב עיקש, לעיתים מבוצעת הזרקה של סטרואידים מקומית להפחתת דלקת. השפעה מיידית, אך עלולה לשחוק רקמות אם מבוצעת פעמים רבות.

טיפול בגלי הלם:

שיטה לא פולשנית שצוברת פופולריות. משדרת גלים קוליים לעומק הרקמה, ומעודדת ריפוי והפחתת כאב. אפקטיבי במיוחד לדלקת בפאשיה ולדורבן.

ניתוח:

נדיר יחסית ונשמר רק למקרים עמידים לטיפול שמרני ממושך. כולל שחרור של הרצועה הפלנטרית או הסרת זיז גרמי.

איך אפשר למנוע את הופעת הכאב?

  • נעילה של נעליים תומכות – במיוחד לאנשים בעמידה ממושכת

  • הימנעות מהליכה יחפה על משטחים קשים

  • שילוב של מתיחות וחיזוק לכפות הרגליים בשגרה

  • שמירה על משקל גוף תקין

  • התחלה הדרגתית של פעילות גופנית – במיוחד בריצה או קפיצות

  • הקשבה לגוף – טיפול מוקדם בכאב מונע כרוניזציה

לסיכום

כאבים בעקב הם תופעה שכיחה אך ניתנת לניהול ולטיפול. רובם אינם מסוכנים, אך אם מתעלמים מהם – עלולים להפוך לבעיה ממושכת. הגורמים מגוונים: דלקת ברקמות, בעיות גידים, מבנה כף רגל לקוי, שברי מאמץ ואפילו פגיעה עצבית.

המפתח לטיפול מוצלח הוא אבחון נכון, פעולה מהירה ויישום שגרה נכונה של הנעלה, תרגול ותחזוקת כף הרגל. במקרה הצורך, כדאי להיעזר באנשי מקצוע – ולא להסתפק ב"כאב שיעבור לבד". ככל שתהיו מודעים יותר לגופכם, כך תדעו מתי לנוח, מתי לשנות הרגלים ומתי לפנות לעזרה – וכך תבטיחו חזרה מהירה ונכונה לשגרה נטולת כאבים.

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות