גבר, הגעת לגיל 50? מזל טוב! (אבל כדאי שתציץ בכתבה הזו)
26.08.24 / 15:27
הידלדלות שרירים, ירידה בחשק המיני, סיכוי מוגבר לחלות במחלות מסכנות חיים ועוד - האם באמת ניתן להימנע מכל ה"ברכות" שגיל 50 מביא לפתחנו? התשובה היא לא רק שאפשר, אלא אף רצוי ומומלץ לעשות כמה פעולות כדי לשמור על הבריאות שלנו מעתה והלאה
הקפדה על אורח חיים בריא, החל מתזונה נכונה וכלה בפעילות גופנית, בכל שלב שהוא בחיים, שומרת על גופנו ומונעת נזקים עתידיים. אלא שבגיל 50 החשיבות של הנושא עולה - שכן הגוף מתחיל להזדקן, והימנעות מטיפול (לרבות טיפול מונע) מגדילה מאוד את הסיכויים לנזקים משמעותיים. רוצים לחיות (בריא) עד גיל 120? קראו את הכתבה הבאה.
מה נכנס לנו לפה?
במידה מסוימת, הכול מתחיל ונגמר במה שאנחנו אוכלים. למזון הנכנס לפינו השפעה רבה על הבריאות שלנו, ועל כן מומלץ לקבל לפחות הדרכה תזונתית אחת מתזונאית מוסמכת. אוכל תעשייתי ושמן עשוי לא רק לגרום לנו לעלייה במשקל, אלא גם להגביר את הסיכוי לחלות במחלות קשות, וביניהן סוגים שונים של סרטן.
זה הזמן לעשות שריר
אם הגעתם לגיל 50 ואתם לא עוסקים בספורט, זה הזמן להתחיל. מסת השריר שתבנו עכשיו תסייע לכם להזדקן בצורה 'יפה' ולהימנע מהידלדלות השרירים. מומלץ להימנע מדיאטות הרזיה הפוגעות במסת השריר, שכן אם השריר נעלם, קשה מאוד לבנות אותו מחדש. בהתייעצות עם תזונאית כדאי להגביר את צריכת החלבונים, ובמידת הצורך יש ליטול תוספי תזונה מתאימים.
אומרים לא לאלכוהול ולסיגריות
אורח חיים בריא בא ביחד עם הימנעות מגורמים מזיקים כמו אלכוהול ועישון. מחקרים שונים גילו כי תוחלת החיים של מי שהפסיק לעשן לפני גיל 50 ארוכה פי שניים מזו של מעשנים. גם צריכת אלכוהול ברמה מוגזמת (יותר משני משקאות ביום) נמצאה קשורה למנעד רחב של בעיות בריאותיות קשות. מובן כי שתייה מופרזת מסוכנת בכל גיל, אך מגיל 50 ומעלה הסיכונים מתרחבים.
מתי בפעם האחרונה נבדקתם?
זה הזמן להפסיק להתעלם, להכיר במציאות ולהתחיל לגלות מודעות. החל מגיל 50 חשוב לבצע בדיקות סקר שונות המאפשרות זיהוי מוקדם של מחלות מסכנות חיים. קולונוסקופיה ובדיקת ערמונית הופכות ממילים זרות למונחים מוכרים – ואין מה לעשות, זה חלק מהחיים. מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי בדיקות המעקב הנדרשות בהתאם לרקע הרפואי הייחודי ולהיסטוריה המשפחתית.
אני והחבר'ה
מעורבות קבועה בפעילויות חברתיות, בעיקר בגילים הבוגרים, מייצרת אצל האדם תחושת שייכות, משפרת את הביטחון העצמי שלו ומשפיעה על המנגנון הפיזיולוגי שלו. כך, לדוגמה, הסיכון לחלות בדמנציה הולך וגובר מגיל 60 ומעלה וטרם הומצאה תרופה למחלה זו - אך חוקרים ומומחים בנושא יודעים לומר כי פעילות חברתית עשויה להאט, ובמידה מסוימת אף למנוע, את הופעתן של תופעות דמנטיות.
לא לוותר על חדר המיטות
הפן המיני והזוגי הופך לא פעם למאתגר יותר בעשור זה של החיים, עם הירידה בחשק המיני (הן אצל הגבר והן אצל האישה) או עם הופעתם של קשיים בתפקוד המיני כמו זקפה חלשה אצל הגבר. עם זאת, מדובר בהיבט חשוב מאוד, ולכן מומלץ להתגבר על הבושה הטבעית ולטפל בבעיות הללו מייד עם הופעתן. לפעמים גם כדורים כמו ויאגרה או סיאליס כבר אינם עוזרים, אבל הודות להתקדמות הרפואה והטכנולוגיה בשנים האחרונות יש היום פתרונות מעולים – דוגמת טיפול בגלי רדיו בתדר נמוך – המאפשרים לבצע טיפול מונע ולא רק בדיעבד.
אל תשכחו לנוח
בואו נודה באמת: בגיל 50 ומעלה האנרגיות שאנחנו משקיעים בעבודה הן כבר לא האנרגיות שבאנו איתן מהבית בגיל 21, ויש לתת על כך את הדעת. אם יש תחושה של עומס מופרז בעבודה, מותר ואף מומלץ לעצור ולנוח - כדי לשמור על האיזון העדין שבין העבודה והבית, ובעיקר כדי ליהנות מכל ההישגים ומכל הדברים הטובים שיצרנו עד כה, ובראשם כמובן המשפחה והילדים.
בסופו של יום, הן החוסן הפיזי והן הרווחה הרגשית שלנו משפיעים שניהם, ביחד ולחוד, על עתידנו - וקובעים, בין השאר, כיצד נזדקן וכיצד ייראה הגוף שלנו. אם ברצוננו לחיות בריא ולהדוף מחלות בהווה ובעתיד, זה הזמן לעשות שינוי – ולבחור בדברים שבאמת טובים לגוף ולנפש.