בטיחות בדרכים: המדריך המלא להסעת ילדים ברכב
01.11.22 / 15:02
האם הילד שלכם יושב בכיסא בטיחות מתאים? למה לא כדאי להסיע ילדים מאחורה? ומה כדאי להכין לפני הכניסה לרכב? כל הטיפים בכתבה שלפניכם
החגים הסתיימו סוף סוף, השגרה שוב כאן – ואיתה גם נסיעות רבות עם הילדים ברכב: בדרך לגן ובית הספר ובחזרה, הסעות לחוגים ולחברים, נסיעות וטיולים בסופי שבוע ועוד. מכונית היא כלי שימושי מאוד, שעלול להיות גם קטלני – ולכן דורש תשומת לב וזהירות רבה בכל נסיעה, אך כאשר הילדים איתנו ברכב, חשוב להקפיד על הבטיחות אף יותר.
מטבע הדברים, ילדים הם קטנים וחלשים יותר ממבוגרים, ולכן פגיעים יותר במקרה של תאונה. לכן, כאשר מסיעים אותם ברכב יש להשתמש באמצעי זהירות שונים – גם כאלה שקבע המחוקק, וגם כאלה שמוכתבים לנו לפי כללי הזהירות בדרכים. בכתבה שלפניכם, נזכיר מהם נהלי הבטיחות לנסיעה עם ילדים, וכיצד לדאוג לכך שכולם יגיעו ליעד בבטחה.
מתכננים נסיעה? חכו רגע
אחד הצעדים החשובים ביותר בהכנת הרכב להסעת ילדים הוא רכישת ביטוח מתאים. עבור כל רכב יש לרכוש ביטוח חובה, כאשר קיימת גם אפשרות לרכוש ביטוח רכב מקיף. ביטוח זה כולל כיסויים נוספים על ביטוח החובה, והמשמעות היא שבמקרה של תאונה או נזק לרכב, יתקבל החזר הוצאות מקיף יותר. לכן, חשוב לבדוק מעת לעת כי ביטוח הרכב שלכם בתוקף, ולסמן לכם תזכורת ביומן לחדש אותו די זמן לפני סיומו.
בנוסף, מסייעים הכיסויים המורחבים להתמודד עם מצבים שאינם כלולים בביטוח חובה, כמו שבר שמשות, או הצורך בשירותי גרירה – חשוב במיוחד כאשר נוסעים עם ילדים, כמו גם אפשרות לקבל רכב חלופי שיאפשר לכם להמשיך לשמור על שגרת החיים גם כשהרכב המשפחתי מושבת. שימו לב כי לא ניתן לרכוש ביטוח מקיף בלבד – אלא רק כתוספת לביטוח חובה.
מה אומר החוק על הסעת ילדים ברכב?
על פי החוק הישראלי, ילד שטרם מלאה לו שנה יש להושיב במושב בטיחות בהתאמה לגילו ומשקלו, המעוגן נגד כיוון הנסיעה. עם זאת, ההמלצה של ארגון בטרם היא להושיב את הילד כנגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים. זאת, מאחר שאצל ילדים בגיל הרך חוליות הצוואר עדיין חלשות יחסית, ומושב המותקן נגד כיוון הנסיעה, מפחית את הפגיעה באזור זה.
מושב הבטיחות, כאמור צריך להתאים לגיל ולמשקל של הילד, ובנוסף יש לעגן אותו למקומו כך שלא יזוז בעת נסיעה או תאונה. יש לוודא כי למושב תו תקן אמריקאי או אירופי, וכן כי לא פג התוקף שלו, והוא לא עבר תאונה שעלולה לפגוע בהגנה שהוא מעניק לילד. חשוב גם להתקין את הכיסא בהתאם להוראות היצרן – וניתן אף לפנות לאנשי מקצוע כדי שיעשו זאת.
לגבי מיקום המושב – על פי החוק, אסור להושיב ילד במושב בטיחות כשמולו כרית אוויר פעילה. לכן, אם בוחרים למקם את הסלקל או כיסא התינוק במושב הנוסע הקדמי, יש להקפיד לנטרל את כרית האוויר לפני כן. בנוסף, ההמלצה של ארגון בטרם היא להושיב במושב הקדמי רק ילדים מגיל 13 ומעלה. המושבים מאחור נחשבים בטוחים יותר, שכן רוב תאונות הרכב הן תאונות חזית, בהן המושב הקדמי פגיע יותר.
אילו פעולות יש לבצע לפני תחילת הנסיעה ובמהלכה?
גם אם ממהרים, ואפילו אם יורד עלינו גשם – לא יוצאים לדרך לפני שמוודאים שהתינוקות והילדים חגורים היטב. במידה שאתם חוגרים את הילדים, כדאי להסיר מהם מעילים שפוגמים ביעילות כיסא הבטיחות, ולוודא כי הכיסא מעוגן היטב למקומו. אם הילדים כבר חוגרים בעצמם – ודאו כי כולם חגרו, לפני היציאה לדרך.
יש גם כמה הכנות שכדאי לעשות בבית, כדי לצמצם ככל האפשר הסחות דעת והפרעות בזמן הנהיגה. כך למשל, כדאי לבקש מהילדים ללכת לשירותים, להחליף חיתול לתינוקות, ולוודא שכולם שבעים. ניתן גם לקחת לדרך בקבוקי שתייה שיהיו נגישים לילדים. המלצה נוספת היא לתכנן את הנסיעה עוד לפני היציאה לדרך – כך שהמסלול כבר יהיה מוכן באפליקציית הניווט, ולא תצטרכו להתעסק בטלפון בזמן נהיגה.
בשורה התחתונה, נסיעה עם ילדים היא חלק מהשגרה עבור משפחות רבות בישראל – וחשוב להכין את הרכב מבחינת הבטיחות והביטוח כבר לפני הנסיעה הראשונה עם התינוק או התינוקת מבית החולים הביתה, כאשר במהלך השנים, יש לבדוק בכל פעם שהילד גדל האם התקן הבטיחות עדיין מתאים לו, או שיש לעבור לשלב הבא.