איזה פרגולות עץ כדאי לבחור? מדריך לפני קנייה
23.02.22 / 17:27
כשמדברים על פרגולות עץ, מתכוונים למעשה לקבוצה שלמה של פתרונות הצללה קבועים אשר עשויים מעץ. אלו פרגולות בעלות מראה מרשים שקשה מאוד להתעלם ממנו, ובשילוב קירוי מתאים הן מספקות פתרון מושלם - בין אם מדובר על הגנה מהגשם או הצללה מהשמש.
לפני שתבחרו פרגולה מעץ לבית שלכם, חשוב לדעת את המאפיינים השונים, כי הם אלה שגם ישפיעו על המחיר:
- סוג העץ לפרגולה
- גודל הפרגולה
- עם קירוי או בלי קירוי?
- עם עמודים או ללא עמודים?
- תדירות התחזוקה הנדרשת
סוג העץ המתאים ביותר לפרגולה
זהו המאפיין החשוב ביותר של הפרגולה, אפילו לפני שמדברים על הגודל שלה. אלו העצים הפופולאריים ביותר לבניית פרגולות מעץ:
- אורן פיני – עץ בצבע צהוב אדמדם שמשתלב בקלות עם כל סביבה ומעניק לפרגולה חזות עדינה. מחירו נמוך יחסית. התחזוקה היום יומית שלו קלה, אך הוא דורש חידוש כבר לאחר חמש שנים.
- אשוח דאגלס – מדובר בעץ בעל גוון חום-אדמדם. למרות שמו, זהו לא עץ חג המולד שאנחנו מכירים (באנגלית הכינוי שלו הוא Douglas fir). האשוח דאגלס יקר יותר, אבל המראה המיוחד שלו הופך אותו לבחירה פופולארית.
- עץ ארז – כמו האורן, גם הארז שייך למשפחת המחטניים, והארז המתאים ביותר לפרגולה מגיע ממערב ארה"ב. החלק העמיד ביותר הוא הליבה האדומה שלו ופרגולות העשויות ממנה יכולות להחזיק גם כ-10 שנים מבלי שצריך לחדש אותה.
- עץ איפאה – עץ חזק מאוד בצבע חום ערמוני. ניתן להשתמש בו גם כחיפוי עץ וליצור פרגולות שמשתלבות עם הקירות עליהם הן נשענות. אחד העצים היקרים יותר שבנמצא.
- עץ גושני - בחירה נפוצה נוספת היא עץ גושני. עץ גושני הוא לא בהכרח סוג ספציפי של עץ, אלא תוצר של טכניקת הקצאה היוצרת קורות עבות, גדולות ויפות שמתאימות למי שרוצה ליצור פרגולה עם מראה מפואר במיוחד. ניתן גם להדביק מספר קורות יחד וליצור עץ דו שכבתי או תלת שכבתי על מנת לקבל אפקט דומה.
רוצים לראות עוד דוגמאות ותמונות של פרגולות מעץ? לחצו כאן >
מבנה הפרגולה: פרגולות על עמודים או פרגולות תלויות?
פרגולה מעץ יכולה להיות פרגולה תלויה הנשענת על קיר בלבד או כזו הנתמכת על גבי עמודי תמיכה. הפרגולות התלויות שוקלות פחות והגודל שלהן קטן יותר. לפיכך הן מתאימות לגינות קטנות, חניות או פינות כניסה לבית.
על מנת לשפר את החוזק שלהן, בדרך כלל עושים שימוש במוטות ברזל. בניגוד לכבלים, מוטות ברזל יכולים להחזיק את הפרגולה במקום גם כאשר נושבות רוחות חזקות.
דבר נוסף שחשוב לדעת: פרגולות להגנה מפני הגשם צריכות להיות בעלות שיפוע קל ולעיתים מוסיפים גם מרזב על מנת להימנע מהצפה.
קירוי לפרגולה
את קירוי הפרגולה יש לחלק לקירוי מלא כגון סנטף או פוליגל (סוגים של קירוי העשוי מפוליקרבונט) וקירוי חלקי כמו למשל שימוש בבמבוק. קירוי מלא מתאים למי שרוצה להגן על הפרגולה מפני הגשם, ואילו קירוי חלקי מתאים להצללה מפני השמש. אפשרויות העיצוב והגמישות של קירוי חלקי הן גדולות יותר.
פרגולה עבור סגירת מרפסת
שימוש נפוץ עבור פרגולה הוא סגירת מרפסת בחורף. הדרך הקלה ביותר לעשות זאת היא באמצעות סוככים מבדים גמישים המקיפים את הפרגולה מהצדדים ומקדימה. בקיץ או באביב מקפלים את הסוככים וחוזרים למראה הקלאסי.
מי שמעוניין בכך יכול גם ליצור סגירת חורף קבועה במהלכה סוגרים את השטח שמסביב לפרגולה עם זכוכית בגובה מלא או חלקי (על ידי יצירת מעקות). לאחרונה נכנסו לשוק גם וילונות זכוכית מתקפלים שאפשר לפתוח ולסגור.
כמה עולה פרגולה מעץ?
שאלת המחיר היא אחת מהסבוכות ביותר ויש לא מעט פרמטרים שיכולים להשפיע על העלות הסופית של הקמת הפרגולה. מלבד סוג העץ עצמו, הנפח שלו וגודל הפרגולה עצמה, לעיתים יש לבצע גם התאמות מיוחדות כגון בניית שיפוע למניעת הצפה של מי גשם והכנת הקרקע.
תחזוקת הפרגולה
בשל הצורה שלה והקירוי העליון שיוצר צל, הפרגולה זוכה לעמידות גבוהה לאורך שנים. אחת לכמה שנים ייתכן שיהיה צורך בחידוש וצביעה רק של החלקים החשופים לשמש (לדוגמה, עמודי הפרגולה).
נכתב בשיתוף עם חברת רועי אופק עבודות בעץ - למעלה מ-30 שנות ניסיון בבנייה והתקנה של פרגולות עץ במגוון דגמים וסוגים. לפרטים בקרו באתר >