שבועות בטעם איטלקי - מנות איטלקיות לשבועות
14.04.22 / 12:52
יש דמיון רב בין האיטלקים לישראלים. שניהם נהנים ומעריכים אוכל טוב, קשורים מאוד למשפחות שלהם, בעלי מזג חם ונראים מצוין! הקומיקאי האיטלקי סבסטיאן מניסקלקו אמר: לגבי היהודים והאיטלקים " אותה חברה, אך מחלקות שונות". בהמשך לכל אלו, אין שום סיבה שעל שולחן החג היהודי לא יוגשו מנות איטלקיות! הצטרפו אלינו לחוויה קולינרית בניחוח איטלקי ושיהיה לכם "בון אפיטיטו".
המטבח האיטלקי
מטבח זה מתפאר בהכנת בצקים לצד רטבים שמוכרים בכל העולם החל מפיצה שהוא מאכל בין־לאומי שקשה לסרב בכל מדינה, לזניה עוד מאכל נפלא של בצקים רוויים ברוטב עגבניות וגבינות שמנות וטעימות למכביר, הפסטה כמובן עוד סוג של בצק שמגיע במגוון גדלים, צורות ושמות מרתקים כמו: פפרדלה, זיטי, פוזילי, ריגטוני, רוטלה, ספגטי, פטוצ'יני, מקרוני ותאמינו או לא היריעה קצרה מלהכיל את המשך הרשימה הזו.
כל אלו עטופים ברוטב עגבניות, שמנת, רוזה, פסטו ואחרים משולבים עם בשר, דגים ועוד.
המטבח הזה עשיר במרכיבים טריים ובריאים כגון שמן זית משובח, עגבניות טריות, עלי בזיליקום שנקטפו מגינת התבלין שלהם, ואפילו הדגים טריים טריים שהגיעו מהשוק.
כמו כן האיטלקים מבשלים לפי מטבח עונתי, דבר המבטיח להם טריות של המוצרים הקיימים באותה עונה כל העת, ולכן המזון שלהם מזין, בריא וטעים במיוחד וממש כמו אצלנו גם שם המאמות מבשלות אותו עם המון אהבה.
בואו נכיר לעומק
המטבח האיטלקי מורכב משילוב מטבחים מקומיים של המחוזות השונים באיטליה, אשר הושפע רבות מהעמים השונים שחיו בה. הוא נחשב לאחד המטבחים המוכרים והמצוינים ביותר בעולם. הוא מזוהה בעיקר עם סוגים שונים של פיצה, טורטליני, פסטה, רביולי, ניוקי, ג'לטו ועוד, אך יחד עם זאת הוא מגוון מאוד.
האוכל בדרום מורכב בעיקרו מעגבניות, מאכלי ים ושמן זית וגם נחשב כחריף יותר לעומת הצפון שם נוהגים להשתמש יותר בשרים לצד רטבים על בסיס שמנת ופרמזן.
חלק משמות המאכלים שלהם משויכים למקומות שמהם הגיעו, כדוגמת פיצה נפוליטנה שבמקורה היא מנאפולי, גבינת הפרמזן מגיעה מחוז פארמה, רוטב הבולונז המפורסם הומצא בבולוניה ונקניק המילאנזה מגיע אלינו ממילאנו.
איטליה על השולחן
אם אתם חובבים של המאכלים האיטלקיים תוכלו בהחלט לשלב אותם על שולחנכם בחג הזה. ואם אתם רוצים לשמור על אותנטיות לכל אורך הארוחה, הגישו אותה ממש כפי שעושים באיטליה לצד סלטים מסורתיים כגון: פנצ'לה וקפרזה.
פסטה
האיטלקים בפירוש אוכלים פסטה יבשה ואינם טורחים להכין אותה מאפס. גם אתם יכולים בהחלט להגיש את מנת הפסטה שלכם לאחר שנקנתה בסופר הקרוב לביתכם אם אתם לא רוצים להכין אותה בעצמכם. אך כדי לשמור על האותנטיות ודאו שאתם מגישים אותה לצד הרטבים המסורתיים באיטליה:
- הבולונז (רוטב עגבניות עם בשר) אינו מתאים לארוחת החג החלבית ולכן תוכלו להשמיט את הבשר ולהגיש רק רוטב עגבניות המוכר גם כרוטב "פומדורו".
- פסטו – שאותו יש לכתוש והוא מורכב מעלי בזיליקום, גבינת פרמזן, צנוברים קלויים, שום ושמן זית.
- אלפרדו – שאותו מכינים מחמאה פרמזן ופלפל שחור. (יש המוסיפים לו גם שמנת) אך המתכון המקורי הוא בלעדיה והרוטב גם נקרא על שם הממציא שלו – השף "אלפרדו די ללו".
אם לא שמתם לב, צבעי הרטבים מרכיבים את צבעי דגל איטליה – אדום, לבן וירוק.
לזניה
אופן ההכנה הנפוץ ביותר של הלזניה הוא עם רוטב עגבניות וגבינה אך יש לה גרסאות רבות המשלבות גם חצילים, פטריות וגם בקר טחון. את הלזניה שלכם תוכלו להכין על טהרת הירקות והגבינות כמובן. לפניכם מתכון נפלא ללזניית גבינות טעימה במיוחד:
שלב ראשון - נחמם תנור מראש לחום של 190 מעלות
שלב שני - רוטב עגבניות: בסיר גדול שמים שמן זית ואליו מוסיפים עגבניות טריות קצוצות, שום, בזיליקום טרי, רסק עגבניות, מלח ופלפל ומצמצמים נוזלים.
שלב שלישי - רוטב הבשמל: בסיר קטן נמיס חמאה, עם קמח ונערבב לאט עד שתיווצר רביכה. כעת נוסיף חלב, נטרוף היטב במטרפה את כל הגושים ונבשל עד להסמכה, נכבה את הגז רגע לפני רתיחה.
שלב רביעי - מלית הגבינה: בקערה נניח גבינת ריקוטה ומוצרלה מגוררת, ביצה, מלח ופלפל שחור ונערבב היטב.
שלב חמישי- הרכבת הלזניה: בתחתית התבנית נמרח רוטב עגבניות, עליו נניח כמה דפי לזניה, שוב נוסיף רוטב עגבניות, עליו נניח את מלית הגבינות עם תוספת של מוצרלה ופרמזן מגוררות וחוזרים שנית על כל התהליך בשכבת הדפים האחרונה נמזוג את רוטב הבשמל על הכול, נעטר עם פרוסות עגבנייה, מוצרלה, עלי בזיליקום, ופרמזן מגוררת.
שלב שישי – אפייה: נכסה את התבנית עם נייר אפייה ומעליו נייר אלומיניום ונאפה כ-20 דקות. לאחר מכן נסיר את הניירות מהלזניה ונאפה אותה עוד 10 דקות עד שהיא תשחים. אחר כך נצנן אות מעט ורק אז נחתוך.