[object HTMLHeadingElement]

דניאל ברנשטיין: בן 16 מאשדוד עם מדליית כסף


להאזנה לתוכן:

לפני כשבועיים חזר דניאל ברנטשיין בן ה- 16 עם מדליית כסף מאליפות העולם בברייטון שבאנגליה, בטיאקוון דו. בראיון הוא מספר לנו על הספורט השונה ("אבא לא רצה שאלך לכדורגל"), על ההישג ("התרגשתי מאד, הרגשתי גאווה"), ועל אורח החיים שלו ("אין לי הרבה זמן פנוי, אבל אני לא מצטער על כלום"). אשדוד מסתבר היא בכלל מעצמה בענף הזה עם מעל 500 ילדים וילדות שנמנים על הענף בשבעה מתנ"סים בעיר. "זה ספורט יקר שלא מקבל כמעט תמיכה", מספר האב רונן ברנשטיין. כתבה על ספורט קצת אחר /מאת: שחר כחלון /צילומים: רונן ברנשטיין והאיגוד הישראלי לטייאקוון דו ITF

בבואי לראיין נער בן 16 מאשדוד שזכה במדליית כסף באליפות העולם, מודה אני כי הייתי זקוק ללא מעט הכנה ושיעורי בית. לא הכרתי את הענף, לא את החוקים ולא ידעתי מה ההבדלים בינו לבין כמה ענפים אחרים שדומים לו. אלא שכבר בבואי לבית משפחת ברנשטיין ברובע י"ב באשדוד, הבנתי את הפרמטר הכי חשוב בענף. לטיאקוון דו יש שני ארגונים, הראשון הוא WTF והוא האולימפי מבין השניים, זה שרואים באולימפיאדה, השני, עליו אנחנו מדברים הוא ה- ITF וכדי מהם שלא תטעו כי זה עשוי לעצבן כמה אנשים. קצת רקע: ITF הינה הפדרציה הבינלאומית לטאיקוון-דו, שנוסדה ב-22 במרץ 1966, ע"י הגנרל צוי הונג הי, שפיתח את הטאיקוון-דו, בכדי לקדם את הלימוד של אמנות לחימה זו. בזמן הזה, תשע מדינות היו מעורבות: קוריאה, וייטנאם, מלזיה, סינגפור, מערב גרמניה, ארה"ב, טורקיה, איטליה ומצרים. טאיקוון-דו כיום נלמד בכמעט בכל מדינה בעולם, והגנרל צ'וי מזוהה כאבי אומנות הלחימה טאיקוון-דו. עד כאן הרקע. כאמור, דניאל ברנשטיין לומד בעיר במקיף ט' בכיתה י' הוא בן 16 ומבחינתו הטייאקוון דו היא דרך חיים. מגיל 11 הוא נמצא בענף ונהנה מכל רגע.

תמונה ללא תיאור

למה בחרת דווקא בספורט הזה? בדרך כלל ילדים מעדיפים ללכת לכדורסל או כדורגל?

"אבא לא רצה שאני אלך לכדורגל אז חיפשנו ענף אחר, בהתחלה התחלתי עם קארטה בגיל 10 ואז עברתי לטיאקוון דו ומשם התחברתי, מגיל 11 אני שם ואני מאד נהנה".

 תמונה ללא תיאור

מדליית כסף לילד בן 16

כאמור, לפני שבועיים השתתף דניאל יחד עם משלחת ישראלית של 50 ספורטאים באליפות  העולם בעיר ברייטון שבאנגליה. במשך ארבעה ימים התקיימה תחרות גביע העולם הרביעית בטאיקוון-דו ITF באולם 'ברייטון סנטר'. דניאל הכתיר את האליפות כהצלחה גדולה עם מדליית כסף יוקרתית והיה קרוב מאד למדליית הזהב. דניאל שנסע אם אביו לאליפות מספר על החוויה: "זה מרגש מאד, בהתחלה לקח לי זמן לצאת קצת מההתרגשות, אבל אחרי שזה קרה כבר הרגשתי טוב והצלחתי לנצח את התחרויות".

תנסה לתאר לנו את ההרגשה של ילד ישראלי מאשדוד בן 16 שעולה לתחרות עולמית. מה מרגישים?

"התרגשות, פחד, ציפייה, אבל הייתה הרגשה של ייצוג של גאווה, מצד אחד אני מייצג את עצמי, את ישראל וכמובן את אשדוד, זה כיף". דניאל מתחרה בקטגוריית משקל עד 52 ק"ג ובגילאים של 15- 17, בחגורות צבעוניות, שהמטרה שלו היא להגיע לחגורה שחורה שמהווה רמה גבוהה יותר.

איך עברו הקרבות?

"בקרב הראשון היה לי קשה מאד, התרגשתי ואחרי שהזמן החוקי (2 דק') הסתיים נכנסו להארכה של עוד דקה ואז ניצחתי די בקלות, מכאן די השתחררתי עד הקרב על הזהב". המשלחת הישראלית שמנתה כ-22 ספורטאים וכולם צעירים, כללה חלק מההורים ובינהם, רונן אביו של דניאל שמספר: "המשלחת הישראלית הייתה הכי קטנה אבל עשתה הכי הרבה רעש, עודדנו וצעקנו עד שאחד מהאנשים של אחת המשלחות שאל אותי כמה אנשים הגיעו מהארץ".

 

 תמונה ללא תיאור

שליטה עצמית וערכים

טאיקוון-דו הינה אומנות לחימה להגנה עצמית אשר שמה את הדגש על עקרונות של אדיבות, יושר, התמדה, שליטה עצמית ורוח בלתי מנוצחת. בארץ פועל מזה כעשר שנים האיגוד הישראלי לטאיקוון-דו I.T.F אשר בראשו עומד מר. דני רוט. כבר ביום הראשון ארבעה ספורטאים מנבחרת ישראל הבטיחו את מקומם בגמר, מתוכם זכה אופק ניסן כהן מזכרון יעקב במדליית הזהב, ובעוד שלוש מדליות כסף זכו תום טורוק, טום קריינין ודינאל ברנשטיין מאשדוד. השלל של ישראל בתחרות היה מדליית זהב, שלוש כסף ושש מדליות ארד. אשדוד אגב חתומה על חמש מדליות מהשלל הזה. האשדודים בנבחרת הביאו 3 מדליות כסף ו2 מדליות ארד מסך המדליות הארצי. הזוכים : טום קריינין מדליית כסף, דניאל ברנשטיין מדליית כסף, תום טורוק מדליית כסף, שרון טמיס מדליית ארד ושני פאיבישנקו מדליית ארד.

תמונה ללא תיאור

הישג זה מעמיד את ישראל במקום ה 22 בעולם! הישג מרשים במיוחד לאור העובדה שהאיגוד הצעיר יחסית למתחרים איננו נתמך בכספי מדינה כלל. אך לזה נגיע בהמשך. פירוש השם טאיקוון דו מתחלק לשלושה חלקים, טי- רגליים, קוון- רגליים ודו- דרך חיים. למעשה הספורט הזה מאפשר לתעל את היכולת הגופנית והכוח לחיים בצורה נכונה וטובה. הדרך לשלוט בעצמך. "זה נותן לך יכולת להבין ולדעת שאת מה שעושים על המזרן בתחרות לא עושים בחיים ויודעים לדעת לשלוט בעצמך", מספר דניאל.

לא קרה לך שאיזה ילד בבית ספר עצבן אותך והחלטת להשתמש במה שאתה יודע בכדי "לסגור חשבון"?

"קרה, אבל אני מנסה לשלוט בזה, אני גם לא אחד שמתעצבן בקלות ויכול להיות שגם את זה קיבלתי מהספורט, אבל ברור שלפעמיים חושבים על זה, אבל זה חלק מהחיים". טאיקוון דו היא אומנות לחימה ולמידתה מהווה דרך חיים, כך לפחות מצהירים המאמנים. כל התנועות בטאיקוון דו מבוססות על חוקי המדע המודרני ובעיקר על חוקי ניוטון, המלמדים כיצד לייצר את מירב האנרגיה בכל תנועה ותנועה. כספורט, הטאיקוון-דו כולל שלושה צדדים: לחימה חופשית, טכניקות של כוח וטכניקות וסדרות מיוחדות של התקפה והגנה הנקראות טולים. המתחרים לובשים בגד הנקרא דובוק יחד עם אמצעי מיגון כמו, מגן ראש, ידיים וכדומה.

 תמונה ללא תיאור

שהטיול השנתי מתנגש עם תחרות

דניאל הלומד במקיף ט' לומד במגמה טכנולוגית בנוסף לחומר העיוני לבגרות שהוא יצטרך לעשות ומבחינתו אין כל בעיה אם סדר היום הלחוץ. "זה היה אחד מהתנאים של ההורים, שאם אני רוצה להמשיך להתחרות אני חייב להשקיע בלימודים בכדי שהם לא יפגעו, בינתיים זה הולך יפה ביחד וזה לא אחד במקום השני".

אתה לא מרגיש לפעמיים שאתה פשוט רוצה להיות נער "רגיל", ללא לחץ? לבוא אחרי בית ספר ולהיות עם חברים?

"אני מצליח לשלב את הכול, אני גם עושה משהו שאני אוהב, זה בדרך כלל לא מתנגש אחד עם השני ואני לא מרגיש פספוס או מצטער על משהו".

ומה קורה כאשר יש אירוע בבית ספר שמתנגש עם תחרות, או אימון?

"זה קרה בשנה שעברה, היה לי טיול שנתי שנפל בדיוק על תחרות והיה לי קשה להחליט".

תמונה ללא תיאור

ומה עשית?

"דיברתי עם ההורים ועם המאמנים שלי (לואיס ובריאן סחנובצקי) ובסוף החלטתי ללכת לטיול, כי המאמנים שלי אמרו לי שאני אמור לקחת את הטורניר הזה די בקלות, אז אמרתי לעצמי, אם זה ככה אגיד לעצמי שלקחתי ואסע לטיול".

וההורים לא התערבו?

"לא. זו החלטה לגמרי שלו", אומר האבא רונן. לא מדובר כאן במבחן או משהו כזה, אנחנו יכולים להמליץ ולייעץ, אבל בסוגיה כזאת זה הוא".

 

תמונה ללא תיאור

 

ספורט יקר

לצד כל הגאווה והסיפוק דניאל בן ה- 16 יודע שבלי עזרת ההורים אי אפשר כנראה לקיים את הספורט הזה. מדובר בספורט יקר מאד, רק על התחרות האחרונה שילם האב כמעט 15 אלף ₪ עבורו ועבור בנו. שלא לדבר על זמן הפסד העבודה.

אני רוצה להבין, דניאל נסע כנציג רשמי של ישראל בתחרות עולמית, הביא הישגיים ולא קיבל אפילו תמיכה קטנה?

"שום דבר", מספר האב רונן. "זה טיסות, מלון, ציוד, אוכל, מחייה, הכול עלינו ההורים"

קצת מצחיק שלא לומר מוזר?

"מסכים איתך, אבל ככה זה, מעבר למה שאנחנו משלמים כל השנה למתנ"סים וזה בסדר, אין לי בעיה עם זה, אבל בגלל שארגון ה- ITF הוא לא ארגון אולימפי הוא לא נתמך על ידי אף אחד. אם היינו בארגון של WTF זה היה אחרת".

תמונה ללא תיאור

אבל עדיין יצאתם לייצג מדינה, עיר, לא יצאתם לטיול פרטי?

"זה מה שיש, זו העלות ומי שיש לו נוסע, מי שלא לא. אני בטוח שעוד מעט יקראו לזוכים ללשכת ראש העיר ויצלמו תמונות אולי אחרי זה יהיה שינוי ברמת של התקצוב". חשוב לזכור שבזכות הטאיקוון-דו ה-I.T.F העיר אשדוד ומדינת ישראל שוב על המפה הבינלאומית בדומה להצלחות בשנים הקודמות בתחרויות אירופיות ועולמיות. עכשיו דניאל החל לאמן ילדים במתנ"ס ספרא ברובע י"ב ואולי בעתיד יצא לקורס מדריכים ומאמנים ויישאר בתחום. אשדוד נחשבת כמעצמה בתחום שכולל גם בנות שחלקן ייצגו את העיר גם בתרות האחרונה באנגליה.

אם אשדוד מתחרה מול ערים אחרות בתחרות ארציות הספורטאים שלנו שולטים?

"בלי קושי בכלל, אשדוד חזקה מאד וראינו את זה בייצוג של נבחרת ישראל באליפות האחרונה ולכן חשוב להמשיך לטפח את הענף הזה מידי שנה ובכלל".

לפחות יצא לך לטייל קצת בלונדון?

"כן, היו לי כמה ימים שבהם לא השתתפתי בתחרות, ואני אבא נסעו קצת ללונדון והספקתי לרשום טיול, התוכנית המקורית הייתה לנסוע גם לפריז, אבל זה לא הסתדר.

מה לגבי הפסד לימודים, הרי אמרת שזה חשוב?

"אז זהו, שהתחרות הייתה על חופשת סוכות, כך שלא היה הפסד של לימודים".

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות