23.01.23 / 13:40
כ-10% מכלל ההריונות תפתח האישה ההריונית סוכרת הריון אשר עלולה להוות סיכון משמעותי הן לאם והן לתינוק אם היא לא מנוהלת ומטופלת כראוי. שינויים תזונתיים ופעילות גופנית יעשו את העבודה, אך לעיתים יש גם צורך בטיפול תרופתי
מהי סוכרת הריון?
סוכרת הריון היא סוג של סוכרת המתבטאת בעלייה ברמות הסוכר בדם המאובחנת בשליש השני או השלישי של ההיריון, אצל נשים שלא סבלו מסוכרת לפני ההיריון. אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב ואחראי על ויסות רמות הסוכר בדם. במהלך ההיריון, הורמונים שונים שמיוצרים ע"י השליה, עלולים להפריע לפעילות של האינסולין ברקמות השונות, וכך להביא לעליה ברמת הסוכר בדם, זאת בשל השפעה מופחתת של האינסולין והיכולת שלו "לפנות" את הסוכר מהדם לרקמות השונות (שריר, שומן, כבד). גורמי הסיכון לסוכרת הריון הם: עודף משקל, אורח חיים יושבני, צריכת יתר של פחמימות פשוטות, טרום סוכרת, סוכרת מסוג 2 בקרוב משפחה מדרגה ראשונה, ושחלות פולצסטיות (גם בנשים רזות) , גיל מבוגר של האם בעת ההיריון.
שינויים תזונתיים
אכילת תזונה בריאה ומאוזנת היא המפתח לוויסות רמות הגלוקוז בדם. צמצום כמות הפחמימות בארוחה, והעדפה של פחמימות מורכבות ופחות מעובדות, יחד עם מעקב אחר רמות סוכר יכולים לסייע במניעת עליות לא רצויות של רמת הסוכר בדם.
פחמימות הן אב המזון בעל ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר. פחמימות נמצאות בדרך כלל במזונות עמילניים, דגנים, פירות ובקינוחים. כדי למתן את עליית הסוכר בדם רצוי להימנע מפחמימות "ריקות" כמו משקאות קלים מתוקים, מיצים (גם טבעיים) וממתקים ולהגביל את כמות הפחמימות הפשוטות כגון: לחם לבן, פסטה מקמח לבן, אורז לבן, תפוחי אדמה, פסטה, ממתקים, עוגיות ומשקאות קלים ממותקים.
במקום זאת, יש להעדיף פחמימות מלאות המכילות סיבים תזונתיים, כגון דגנים מלאים, אורז חום ושעועית וקטניות.
כמו כן, מומלץ להימנע ממזונות מעובדים וארוזים כמו דגני בוקר, חטיפים ובמקום זאת, לבחור בחלופות בריאות יותר. לדוגמה, במקום לצרוך מיצי פירות עשירים בסוכר, מומלץ לצרוך את הפרי עצמו כי יש לו תכולת סיבים גבוהה יותר. ישנם פירות אשר פחות מעלים את רמת הסוכר בדם כגון תותים, אוכמניות, פטל. בהשוואה למשל למנגו ואפרסמון שלרב מעלים יותר את רמת הסוכר בדם. השילוב של פחמימה עם שומן מאט את ספיגת הפחמימה ואת העלייה של הסוכר בדם. למשל אכילה של פרי עם מספר אגוזים/שקדים טבעיים.
התאמת תוכנית תזונה אישית עם דיאטנ/ית יכול לעזור לקבוע את התזונה הטובה ביותר.
פעילות גופנית
פעילות גופנית סדירה מפחיתה את רמות הסוכר בדם ויכולה לשפר את העמידות לאינסולין, המאפיינת סוכרת במבוגרים וגם סוכרת הריון. כ-150 דקות של פעילות אירובית בעצימות בינונית בשבוע מומלצת במהלך ההיריון. ניתן לפצל זאת לכ-30 דקות של פעילות בינונית (כגון הליכה) חמש פעמים בשבוע.
בנוסף ל-150 דקות של אימון אירובי שבועי, הליכה של 10 עד 15 דקות לאחר כל ארוחה יכולה לעזור לייצב את רמות הגלוקוז בדם. מומלץ כמובן להתייעץ עם רופא מטפל בעיקר אם לא נהגת לבצע פעילות גופנית לפני ההיריון.
תרופות
למרות שקיימות תרופות רבות לטיפול בסוכרת מסוג 2, האפשרויות בסוכרת הריון מוגבלות יותר. חלק מהנשים ההרות יטופלו בתרופות (כגון מטפורמין, או תרופות ממשפחת הסולפניל אוראה) או בזריקות אינסולין כדי לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם. אינסולין אינו חוצה את השליה ולכן אינו משפיע על העובר, מה שהופך אותו לתרופה טובה לטיפול בסוכרת לא מאוזנת בהריון. במידה וניתן טיפול באינסולין לאיזון רמות הסוכר- לרב מיד לאחר הלידה ניתן להפסיקו. אפשר להיעזר באינסולין ארוך טווח שמסייע בהורדת רמת הסוכר בצום על ידי דיכוי יצור הסוכר ע"י הכבד. לעיתים נעזרים גם באינסולין קצר טווח לפני ארוחות להורדת רמת הסוכר אחרי האוכל.
שמירה על משקל הריון בריא
עלייה במשקל במהלך ההיריון צריכה להיות במעקב קבוע מכיוון שכל חריגה משמעותית ממשקל תקין עשויה להגדיל את הסיכון לסוכרת הריון ולסיבוכי הריון כגון רעלת, יתר לחץ בהריון. מה שמסווג כ"עלייה רגילה במשקל בהריון" נקבע במידה רבה על ידי משקל האישה ומסת הגוף (BMI) לפני ההיריון.
לאישה עם BMI תקין, העלייה המומלצת במשקל במהלך ההיריון לעובר אחד היא עד כ- 10 ק"ג. בהריון עם תאומים, ניתן לצפות לעלייה של כ-16 ק"ג. ככל שרמת ה BMI ההתחלתי גבוהה יותר לפני ההיריון, טווח העלייה המומלץ קטן.
ניטור רמת הסוכר בדם
ניהול נכון של סוכרת הריונית תלוי בדרגה המשתנה של רמות הסוכר בדם. מסיבה זו חשוב לנטר את רמות הסוכר. במידה ומתבצעת מדידה בעזרת מד סוכר ודגימה מהאצבע ההמלצה היא לבדוק סוכר בצום וכן לפני ושעה אחרי כל ארוחה. אם רוצים להימנע מדקירות, וגם לקבל מידע רציף לגבי רמת הסוכר, אפשר וכדאי להיעזר במד סוכר רציף. מד סוכר רציף נותן מידע רציף לגבי רמות הסוכר ללא צורך בדקירות ודגימת דם מהאצבע. מד הסוכר עוקב אחר רמת הסוכר בנוזל הבין-תאי. ניתן לעקוב אחר רמות הסוכר בכל רגע נתון על ידי סריקת הטלפון הנייד והופעת המדדים באפליקציה.
רמות היעד של גלוקוז בדם אצל נשים בהריון הם:
- לפני ארוחה: mg/dl 63-95 מג/דל. לרב משתדלים שלא לרדת מתחת ל70 מג'/דל.
- שעה לאחר ארוחה עד מ"ג/ד"ל 140.
- שעתיים לאחר ארוחה עד מ"ג/ד"ל 120
תיעוד של רמות הסוכר יעזור לרופא המלווה את ההיריון שלך ולדיאטנית לבנות את תוכנית הטיפול המותאמת ביותר.
בנוסף באפליקציה של מד הסוכר הרציף אפשר פעמים רבות לתעד את המזון שנצרך וכך ניתן לראות אילו מזונות הביאו לעליה גדולה יותר ברמת הסוכר.
סיבוכים
סוכרת הריון לא מאוזנת במידה אופטימלית עלולה להוביל למספר סיבוכים במהלך ההיריון לאם ולעובר. עודף סוכר בזרם הדם של האם יעבור לעובר, מה שיגרום לעלייה חריגה במשקל של העובר (לעיתים אף מעל 4 קג'). הסוכר הגבוה יעודד הפרשת אינסולין אצל העובר שמהוה הורמון גדילה ולכן גדילת יתר של העובר.
ילוד גדול עלול להביא ללידה בניתוח קיסרי, או קושי במעבר הכתפיים של הילוד בתעלת הלידה עם פגיעה נוירולוגית בעצבים הברכיאלים (שמעצבבים את הגפיים העליונות). סבוכים נוספים של סוכרת הריון אצל הילוד: ירידה ברמות הסוכר אצל הילוד לאחר הלידה, מצוקה נשימתית לאחר הלידה עם צורך באשפוז בטיפול נמרץ, צהבת של הילוד. עבור האם הסיכונים בסוכרת הריון : רעלת הריון, לחץ דם גבוה בהריון, קרעים קשים בנרתיק ובחיץ הנקבים , דימום כבד לאחר הלידה
אחרי הלידה
למרות שסוכרת הריון חולפת לרוב לאחר הלידה, נשים שהייתה להן סוכרת בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים. באותה צורה, נשים שחוות רעלת הריון במהלך ההיריון נמצאות גם בסיכון גבוה יותר למחלות לב ושבץ בשלב מאוחר יותר בחיים.
מומלץ לנשים עם סוכרת הריון לבדוק רמות סוכר 4 עד 12 שבועות לאחר הלידה וכן לשקול ביצוע העמסת סוכר או בדיקת המוגלובין מסוכרר, המייצג את ממוצע הסוכר ב-3 החודשים האחרונים. אם הרמות תקינות, מומלצת בדיקת סוכר בצום, והמוגלובין A1c (מידי שנה עד שלוש שנים), ולעבור לשגרה של תזונה בריאה ומאוזנת, לבצע פעילות גופנית באופן תדיר ולהימנע מהשמנה וממזונות מעובדים.
סיכום
סוכרת הריון היא מצב שבו אישה שאין לה סוכרת, אך פעמים רבות יש לה גורמי סיכון לסוכרת, מפתחת סוכרת במהלך ההיריון בשל התנגודת לפעילות האינסולין בעקבות הורמונים שמופרשים מהשליה. אם לא מטפלים בסוכרת בצורה הדוקה, היא יכולה להוביל לסיבוכים כמו יתר לחץ דם, רעלת הריון. עובר גדול מהרצוי, סיבוכים בלידה, אשפוזים בטיפול נמרץ יילודים לאחר הלידה, ירידת סוכר אצל הילוד לאחר הלידה, ועוד. למרבה המזל, באמצעות פעילות גופנית, שינויים תזונתיים, ובמקרים מסוימים, שימוש בתרופות או אינסולין, ניתן לאזן היטב את הסוכרת בהריון. איזון רמות הסוכר מקטין משמעותית את הסיכון לסיבוכים הן עבור האם והן עבור התינוק.
ד"ר מאיה איש שלום, מומחית לרפואה פנימית אנדוקרינולוגיה וסוכרת, מרכזDMC לטיפול בסוכרת
היי, בלוח החדש של אשדוד נט כבר ביקרת? כל הדירות למכירה/השכרה באשדוד, חיפוש עבודה, מסחרי ועוד, שווה ביקור. לחץ כאן!