22.06.13 / 21:58
מתכנתת שהועסקה כשנה וחצי כפרילנסרית בפורטל אינטרנט, תקבל פיצוי כספי בסך 40,000 ש"ח בגין פיצויי פיטורין והוצאות עורך דין למרות שלא הועסקה כעובדת שכירה. כך פסק בית הדין לעבודה בעקבות תביעה שהגישה המתכנתת באמצעות עורכי הדין אבי טויזר ושמוליק רוזן כנגד חברה בקריית וייצמן בנס ציונה. זאת למרות סעיף בהסכם בין הפרילנסרית לחברה, לפיו "מוסכם בין הצדדים שהיחסים ביניהם אינם יחסי עובד מעביד"
בכתב התביעה נטען כי המתכנתת הוותיקה והמנוסה שמפתחת אתרי אינטרנט, פנתה לחברה בעקבות מודעת דרושים אך בפגישת ההכרות לא הגיעו להסכמה עקב חילוקי דעות בנוגע לגובה השכר. כעבור ימים אחדים נציג החברה יצר עימה קשר והציע להעסיק אותה כעובדת עצמאית באמצעות חשבוניות מס. זאת לאחר שתפתח תיק עוסק מורשה עצמאי במע"מ.
במסגרת ההסכם שנחתם לתקופה של שנה, סוכם היקף המשרה אך בפועל היא נאלצה לעבוד במשרדי החברה ובביתה הרבה מעבר להיקף המשרה שהוגדר בהסכם. המתכנתת השתלבה במארג הארגוני של החברה ואף מילאה בו תפקיד מרכזי וחשוב: היא השתתפה בישיבות הצוות, בפעילויות חברתיות בחברה ואף קיבלה שי לחגים והחזר הוצאות כמו כל עובד שכיר בחברה.
בתום שנת עבודה אחת, נערכו מספר שינויים בהסכם התקשרות אך כעבור חצי שנה מחידוש החוזה, בחודש ינואר שנה שעברה, היא זומנה במפתיע למשרדי החברה והודיעו לה שבשל בעיות תקציב 'עלומות', הוחלט להפסיק את עבודתה לאלתר מ'הרגע להרגע', ללא הליך שימוע ומבלי מתן הודעה מוקדמת. בתגובה להודעה המפתיעה, הפרילנסרית דרשה לקבל מכתב פיטורין ודמי הודעה מוקדמת ונענתה בשלילה.
כאשר פנתה באמצעות עו"ד אבי טויזר ושמוליק רוזן ממשרד טויזר ושות', לקבלת מלוא זכויותיה, נענתה כי עליה לפצות את החברה על נזקים שגרמה כביכול. בעקבות תגובת החברה, המתכננת הגישה תביעה בה נטען כי על אף מבנה ההעסקה ה'פורמלי', הרי שהמתכנתת עבדה כעובדת שכירה של החברה לכל דבר ועניין.
חברת האינטרנט ביקשה לדחות את התביעה על הסף וביקשה לחייבה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד. בכתב ההגנה נטען בין היתר כי בין המתכנתת לחברה לא יתקיימו יחסי עובד-מעביד אלא, מערכת של קבלן או פרילנסר לבין מקבלת השירותים, הכל ביוזמת המתכנתת. זאת, כשבמקביל הפרילנסרית העניקה לדברי החברה, שירותים ללקוחות ועסקים אחרים. החברה אף הגדילה לעשות והגישה תביעה שכנגד בטענה שבמהלך עבודתה נתגלה לכאורה באג חמור מאוד שגרם לאתר החברה לקרוס מספר רב של פעמים והתעורר החשד כי המתכננת גרמה לכך בזדון. עלות הטיפול בבאג והנזק לכאורה נאמד לטענת החברה בכ-62 אלף ₪.
עוה"ד טויזר ורוזן טענו בכתב ההגנה שכנגד כי מדובר בתביעה שכנגד קנטרנית וטורדנית שמהווה ניסיון נלוז לייצר עובדות על מנת לייצר משקל נגד מלאכותי כביכול, כנגד תביעתה הצודקת של המתכנתת. כל זאת תוך הכפשת והטלת דופי ביכולותיה המקצועיות, כאשר הסיבה האמיתית לפיטוריה היא העסקת מתכנת חסר ניסיון בשכר נמוך בהרבה.
בהסכם פשרה שנחתם בין הצדדים ושקיבל תוקף משפטי נקבע, כי התביעה כנגד העובדת תדחה ובנוסף החברה תשלם למתכנתת לא פחות מ- 40,000 ₪ בעבור פיצויי פיטורין והשתתפות בהוצאותיה המשפטיות, והכל בגין כשנה וחצי של עבודה בלבד.