12.02.12 / 16:49
כ-750 אלף ₪, זה הסכום שקיבלו בימים אלה עשרה עובדים במפעל מתכת מאשדוד מהמוסד לביטוח לאומי. לפני כשנה וחצי הם הגישו תביעה לבית משפט המחוזי בבאר שבע, בקשה לפירוק חברת מ.מ.א.ג אשדוד בע"מ לאחר שלא שילמה משכורתם וסגרה שעריה. את העובדים ייצג עורך הדין אבי טויזר
כעת, שנה וחצי אחרי, הם יקבלו פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי, שמבטח עובדים גם נגד מקרים שכאלה. בעקבות התביעה שהגיש בשם העובדים עו"ד אבי טויזר, החברה פורקה והוגשו תביעות חוב למפרק החברה. המפרק בדק את התביעות של כל אחד מהעובדים ונתן אור ירוק לביטוח הלאומי לשלם את הסכומים המגיעים להם.
בבקשת הפירוק שהוגשה בשמם על ידי עוה"ד אבי טויזר, מומחה בתחום דיני עבודה ומשפחה, נטען כי ב-18 לאפריל 2010 עת הגיעו העובדים לאחר חופשת סוף השבוע לעבודתם בחברה, נתקלו במפעל סגור וקיבלו לידיהם מכתב על הפסקת עבודתם בחברה לאלתר, בשל "צמצומים בחברה", וזאת ללא כל הודעה מוקדמת.
בפיטורי העובדים נותרה החברה חייבת לעשרת העובדים סך כולל של כמליון ₪ בגין שכר עבודה שלא שולם, פיצויי פיטורין, פדיון חופשה, דמי הבראה, דמי הודעה מוקדמת בגדי עבודה וקרן פנסיה.
העובדים ביקשו מבית המשפט המחוזי באמצעות עו"ד טויזר, לפרק את החברה ולמנות את כונס הנכסים הרשמי כמפרק החברה. "כל עוד בית המשפט לא הוציא צו הפירוק המבוקש ולא מונה מפרק לחברה", מסביר עו"ד טויזר, "העובדים לא יכלו לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעות לתשלום חוב שכר עבודה, פיצויי פיטורים, והפרשות לגמל".
ביום הגשת התביעה התברר כי אין נכסים שבבעלות החברה או בקופת החברה שניתן לממשם ומדו"ח רשם החברות של החברה עלה, כי לחברה קיימים לא פחות מ- 16 שעבודים ללא הגבלה בסכום ונראה כי כמעט כל נכסיה משועבדים לנושים.
עו"ד טויזר: "עובדים רבים לא מודעים לכך שגם במצב שחברות ומעבידים פושטים רגל, ישנה אפשרות לגבות את הכסף המגיע להם באמצעות המוסד לביטוח לאומי. אומנם ההליך לא פשוט ואורך זמן, אבל בסופו של דבר העובדים מקבלים את מרבית הכספים המגיעים להם בתוספת הפרשי הצמדה וריבית. מומלץ לעובדים של חברה שהתפרקה להתאחד יחדיו לתביעה משותפת בשל העלויות הכרוכות בהליך ולכן התביעה המשותפת מביאה לחסכון באגרות הרבות הכרוכות בכך. כמו כן כדאי שהעובדים יבחרו במשרד לעריכת דין בעל ניסיון בהליכים מסוג זה והמתמחה בתחום. חשוב לזכור שעובדים שנקלעים לפירוק מקום פרנסתם, מוצאים עצמם בין לילה חסרי כל, ללא משכורת וגם ללא פיצויים ומבלי יכולת לפדות את הזכויות הסוציאליות שצברו במהלך השנים".
עו"ד טויזר מסביר כי בחוק הביטוח הלאומי כמו שישנם דמי אבטלה, דמי לידה, וביטוח בגין תאונות עבודה, ישנו גם ביטוח כנגד פשיטות רגל של מעבידים וחבל שלא לנצל את הזכויות במקרים שכאלה.