31.10.17 / 09:29
במהלך הגירושים, האישה סיפרה שהייתה בקשר עם גבר אחר. כשהם רצו לחזור שנים לאחר מכן...נוצרה להם בעיה – על פי ההלכה, האישה "אסורה על בעלה ובועלה" . כיצד פעלו בבית הרבני באשדוד?
בית הדין הרבני האזורי באשדוד התיר לאחרונה לבני זוג גרושים להתחתן בשנית, למרות שהאישה הצהירה כי הייתה בקשר עם גבר אחר - דבר שהופך אותה אסורה לבעלה לשעבר. הדיינים קיבלו את טענתה שלפיה בזמנו שיקרה לגבי הבגידה כדי לזרז את הגט.
ב-2011 האישה טענה בהליך הגירושים כי סבלה מבעלה מהשפלות ומריבים בלתי פוסקים. הבעל סירב להיפרד, עד שבמהלך אחד הדיונים היא סיפרה שיש לה קשר עם גבר אחר. בעקבות המלצת בית הדין הרבני חתמו השניים על הסכם גירושים.
כעבור זמן מה חזרו השניים לחיות ביחד ואף נולדו להם ילדים נוספים.
במסגרת הליך גירושים סירבה אישה לחשוף התכתבויות עם גבר זר. בית הדין הרבני קבע שיש כאן "ספק בגידה" ופטרו את הגרוש מתשלום הכתובה.
לפני כשנה וחצי הגישה האישה לבית הדין בקשה להתיר לה להינשא לגרוש שלה בשנית. לדבריה, הסיפור על קשר עם גבר זר נאמר בעצת עורכת הדין שלה אך ורק כדי שבעלה יגרש אותה.
היא התנצלה על השקר, ואמרה לדיינים: "רציתי גירושין, כל התהליך נמשך שנה וחצי, זה היה מאוד מייגע, ורציתי לסיים עם זה, פחדתי להישאר מסורבת גט... מרוב שכל כך רציתי את זה, ורציתי את החופש שלי הייתי מוכנה להגיד את הכול. לא חשבתי בחיים שאנחנו נחזור, זה גם לא היה באופציה מבחינתי".
הדיינים חקרו את הצדדים על הפרטים והבעל אמר: "בתחילה זה היה נראה לי מוזר, אחר כך האמנתי, אחרי זה הבנתי שזה תרגיל".
ההתלבטות של הדיינים:
הרכב הדיינים כלל את הרב משה אמסלם, הרב יצחק רבינוביץ והרב שמואל פריד. השלושה כתבו פסק דין ארוך שרובו ככולו העמיק והפך בסוגיה שנקראת בעגה ההלכתית "אמרה טמאה אני לך וטוענת אמתלא שאמרה כן כדי שיגרשה". במילים אחרות – אישה שאמרה שהייתה עם גבר ולכן טמאה, ולאחר מכן טוענת ששיקרה ואמרה זאת רק כתירוץ כדי שיסכים להתגרש.
הדיינים הציגו דעות שונות ומקורות רבים שעסקו בנושא. בין היתר, הסבירו, לשיטת הרמב"ם נראה שקשה להאמין לאישה שאמרה "נטמאתי" רק כדי לקדם את הגט. לעומת זאת, אחרים סברו שיש להאמין לאישה שפעלה על מנת לזרז את הגט, ולהתיר לה להינשא לגרוש שלה בשנית.
הדיינים העירו שלפי דעות מסוימות יש מקום להתיר לבני זוג לחזור להינשא בפרט כאשר נולדו להם ילדים אחרי החזרה, וזאת כדי שלא "להוציא לעז על בניה".
פסק הדין:
"לאור האמור נראה, כי היות שכפי הנראה לבית הדין האישה ענתה תשובות מספקות על התנהגותה במשך כל התקופה עד בואה לבית הדין, יש להאמינה על האמתלא, ובפרט שהיא חזרה לגור עם המבקש כמה חודשים לאחר הגירושין, שזה עצמו נחשב כאמירת אמתלא".