01.10.23 / 11:03
עובדת מדינה בכירה תזכה לגמלה חודשית בסך כ-9500 שקלים לחודש כל חייה בנוסף לפיצוי רטרואקטיבי של כחצי מיליון שקלים. כך עולה מפסק דין של בית הדין האזורי לעבודה, בעקבות תביעה שהגישה באמצעות עו"ד דותן לינדנברג שמתמחה בתביעות בגין מחלות מקצוע.
מהתביעה עולה כי העובדת בשנות ה-60 לחייה, הועסקה עשרות שנים במשרד ממשלתי ובתפקידה הבכיר האחרון חלתה בפסוריאזיס ובמחלת פרקים פסוריאטית, כתוצאה מלחץ נפשי בעבודה. המחלה שהתבטאה בתחילה בפריחה בחלק מהגוף, התפרצה בעקבות תלונה שהגיש עובד שכפוף לה, לנציבות שירות המדינה. תלונת השווא נסגרה והעובד הועבר מתפקידו.
במקביל להגשת התלונה והאשמות הטורדניות, העובד נהג להתנצח איתה ולאיים אליה, נסיבות אלה נטלו ממנה משאבי נפש כבירים על מנת להתמודד בו זמנית עם הצורך להוכיח את חפותה במקביל לעבודה האינטנסיבית ביום יום.
אם לא די בכך, כחצי שנה אחר כך לאחר שקיבלה פנייה כועסת מאחד הספקים שלא קיבל התשלום, התברר כי עובדת בכירה תחתיה, חרגה מסמכות ומנהלי מיכרז, מה שגרם לאי סדרים ולגירעון תקציבי של עשרות מיליוני שקלים. מיקרה זה גרם למתח רב כי זה קרה במשמרת שלה, מה שגרם להתפשטות פריחת הפסוריאזיס לחלקים נוספים בגוף.
על אף שלא הואשמה באופן אישי, היא ננזפה על ידי הממונה עליה על כך שלא פיקחה ולא בצעה בקרה על העובדת שגרמה לאי סדרים כספיים, מה שהוסיף לתחושותה כי נכשלה בתפקידה וכי שמה הטוב נפגע על לא עוול בכפה.
לאור המיקרה החמור, הממונה עליה הורה לה לערוך בדיקה מעמיקה באגף ותוך כך הוטל עליה לתקן ולארגן את חריגות התקציב ואת אי הסדרים. ככל שהעמיקה בבדיקה התגלו חריגות תקציב נוספות וספקים שלא קיבלו את התשלום המגיע להם, החלו לפקוד את משרדה ולהביע את כעסם בצעקות.
הלחץ בעבודה לאור מימצאי הבדיקה והתנהלות הספקים, גרמו להחמרה נוספת במחלה שהתבטאה בפריחה בכל הגוף ובכאבי פרקים שהביאו לאשפוזה בבית החולים. שם אובחן כי היא סובלת מדלקת פרקים פסוריאטית. בשל מצבה היא נמנעה מלהגיש מועמדותה לתפקיד סגנית מנהל האגף, תפקיד אליו שאפה כל חייה וזאת, מחשש ללחץ נפשי נוסף. במקביל היא נאלצה להקטין את היקף עבודתה על מנת לנסות ולהפחית את הלחץ הנפשי.
העובדת הבכירה הגישה לפני כשלוש שנים תביעה לביטוח הלאומי, בבקשה להכיר במחלת הפסוריאזיס ודלקת הפרקים הפסוריאטית כמחלת מקצוע ודרשה פיצוי כספי, אך נדחתה. הביטוח הלאומי נימק את הדחייה בטענה כי לא הוכח קיום "אירוע תאונתי" שאירע תוך כדי ועקב עבודתה שהביא להתפתחות מחלתה וכי לא הוכח קיום קשר סיבתי בין מחלתה לבין האירוע הנטען. הביטוח הלאומי קבע כי מדובר במחלה טבעית וכי השפעת עבודתה על הופעתה, אפילו אם הייתה כזו, פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים.
לאור דחיית תביעה בא כוחה עו"ד דותן לינדנברג ערער על ההחלטה לבית הדין האזורי לעבודה בבת ים. במהלך הליך התביעה הביטוח הלאומי חזר בו מקביעתו, והחליט להכיר בקשר בין התפתחות המחלה לעבודתה. ועדה רפואית קבעה כי היא סובלת מנכות לצמיתות בשיעור 28 אחוזים. בנוסף נקבע כי היא תהיה זכאית לגמלה רטרואקטיבית משנת 2018. זאת בשל מחלקת הפסוריאזיס, דלקת הפרקים הפסוריאטית והסתגלות לעבודה.
בעקבות הכרת הביטוח הלאומי ופסק הדין, העובדת קיבלה פיצוי רטרואקטיבי על סך כחצי מיליון שקלים ובנוסף תזכה העובדת בת ה-60, כל ימי חייה, לקצבה חודשית בסך 9500 שקלים.