07.11.22 / 14:20
סכסוכי ירושה הם מהסיבות הנפוצות ביותר למריבות משפחתיות, שעלולות להגיע עד לניתוק קשרים משפחתיים. מהן הסיבות לסכסוכים בין יורשים וכיצד ניתן להימנע מהם? כל התשובות בהמשך!
זה קורה במשפחות הכי טובות, לעיתים נדחקים הצידה האחווה ושותפות הגורל המשפחתיות, לנוכח בואה של ירושה משותפת. סכסוכי ירושה הם, משום כך, תופעה נפוצה והם יכולים להתנהל על עניינים טריוויאליים וקטנוניים, אבל גם על סוגיות מהותיות של אפליה.
חלוקת עזבונו של אדם, יש לזכור, היא מלכתחילה לא עניין פשוט, מאחר שהוא יכול לכלול מגוון נכסים כמו כסף מזומן, קרנות השתלמות, קופות גמל, תיקי השקעות ופיקדונות, לצד נכסי נדל"ן, בית עסק, כלי רכב, חפצי ערך, תכשיטים יקרים, יצירות אמנות ועוד.
גורמים לסכסוכי ירושה
סכסוכי ירושה קורים לרוב בעקבות תחושת קיפוח של אחד היורשים, לעיתים על רקע משקעים מהעבר. מאידך, אחד מהאחים יכול לחוש שמגיע לו יותר מאשר לאחרים, כי טיפל יותר בהורים, סייע להם בכסף וכדומה.
טענה נוספת שעולה בין יורשים, היא שאחד האחים לקח עם השנים כספים מההורים, או במקרים קיצוניים, העביר מנכסיהם על שמו, כשהיו במצב דמנטי.
הורשה לילדים מנישואים קודמים, מעוררת גם היא לא פעם סכסוכי ירושה, כמו גם הורשה ישירות לנכדים תוך דילוג על דור הביניים. סכסוכי ירושה נוטים להתרחש גם בין אלמנתו של הנפטר לילדיו מנישואים קודמים, כשאחד מסלעי המחלוקת הנפוצים, הם זכות האלמנה להמשיך להתגורר בדירה שחלקה עם המנוח.
סכסוכי ירושה מתעוררים לעיתים גם כשהנפטר הותיר צוואה. זה יכול לקרות כשאחד הצדדים מטיל ספק באותנטיות של המסמך או בצלילות דעתו של המצווה בעת כתיבתו, כשנוסח הצוואה אינו ברור וחד משמעי או כשמתברר שהיא אינה חוקית מכל סיבה אחרת.
איך נמנעים מסכסוכי ירושה?
הצעד הבסיסי למניעת סכסוכי ירושה עתידיים, הוא כתיבת צוואה. כדי שהצוואה תהיה מנוסחת כהלכה ולא יתגלו אי הבנות או מחלוקות על הנוסח, חשוב לפנות ל משרד עורכי דין העוסק בתחום הצוואות והירושות, לצורך עריכתה.
מהלך נוסף שימנע מחלוקות בין היורשים, הוא תכנון מסודר של ההורשה וקביעת חלוקת העיזבון בטרם עת, בהחלטה משותפת של ההורים המורישים וכל ילדיהם.
הסכם ירושה עתידי
כדי לעגן חוקית את ההחלטה המשותפת של המורישים והיורשים, ניתן לחתום על "הסכם בין יורשים עתידיים", שיקבע מראש את אופן חלוקת העיזבון ביניהם. החלוקה הנקבעת בין היורשים, יש לציין, אינה חייבת להיות שווה, אבל צריכה להיות הוגנת ולהיקבע מתוך התחשבות בצרכים ובנסיבות החיים של כל יורש.
רצוי להחליט בהסכם כזה בין השאר, לפצל את הבעלות על נכסים ולא להחזיק אותם בשותפות עם האחים. החזקה משותפת יוצרת חיכוכים ובסופו של דבר תגיע ממילא לפירוק.
למה כדאי לפנות למשרד עורכי דין לפתרון סכסוכי ירושה?
כאשר מתגלעים סכסוכי ירושה, חשוב לנסות להוריד את הלהבות ולשמור על שלמות המשפחה, באמצעות הידברות פתוחה בין הצדדים, אבל הדרך היעילה ביותר להתנהל במצב כזה היא בהתקשרות עם עורך דין ירושות המתמחה בתחום הירושה.
עורך דין המומחה לירושות וצוואות, ינהל עבורכם את המשא והמתן עם הצד השני בסכסוך ויגיע להבנות, אם הצורה ישירה, באמצעות מגשר או במינוי מנהל לעיזבון.
עורך הדין יכול לפתור את הסכסוך גם באמצעות עריכת "הסכם בין יורשים", חוזה הכולל את הנושאים שבמחלוקת ומביא להפרדת רכוש.
בנוסף, הוא מייצג את היורשים בערכאות המשפטיות, במקרי התנגדויות לצוואה, מחלוקות על חלוקת העיזבון, תביעות בגין הוצאת כספים במרמה על ידי אחד היורשים בחיי המוריש, פירוק שיתוף בנכס נדל"ן שעבר בירושה ועוד.
* אין באמור לעיל להוות יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.