מועידת אשדוד לתחבורה -עולה כי המצב חמור – ויחמיר בהרבה
24.05.17 / 16:44
בוועידת אשדוד לתחבורה דיברו על המשבר הענק של התחבורה בכבישים ועל דרכים לפתרון. הרבה דיבורים כלליים וססמאות – מעט מאוד מידע ואפס תכניות ממוקדות
העיתון הכלכלי TheMarker ערך את "ועידת אשדוד לתחבורה 2017" בשיתוף עיריית אשדוד, משרד התחבורה והרשות הארצית לתחבורה ציבורית. הוועידה נערכה על רקע ההחמרה המשמעותית בעומסי התנועה, והביאה לידי ביטוי את ההבנה שפתרון לבעיה שרק תחריף הוא בתחבורה ציבורית ושינוי בהרגלי השימוש ברכב.
בכנס החשוב שמתקיים מידי שנה בעיר אשדוד (כן ירבו ועדות וכנסים ארציים באשדוד), לא נמסרו נתונים עכשוויים באופן מסודר, לא הוצגו תחזיות ביחס לעתיד – ללא שינויים וגם לאחר שינויים אפשריים.
מבחינה ארגונית נעשתה עבודה טובה מאוד ע"י המארגנים, אך בשורות?
המטרה העיקרית - מוסכמת על כולם, צמצום הגודש בדרכים באמצעות שיפור דרמטי בהסעת המונים בעיר ומחוצה לה.
בפועל, נאמרו כרגיל סיסמאות המקובלות על כולם, אך לא הוצגה ולו תכנית כוללת אחת אופרטיבית, לא הוצגו מטרות ממוקדות, לא דרכי ביצוע מוסדרות ולו"ז .
העובדה שנושא בהיקף כביר כזה, המשפיע על כל אזרחי המדינה והכלכלה שלה בממדים עצומים, זוכה לטיפול בקצב מאוד איטי, הגם שאנו נמצאים בפיגור עצום מהעולם המערבי. מה זה אומר עלינו?
כרגע אין בשורה למאות האלפים התקועים בפקקים כשגרת יומם. לתחבורה הציבורית העלובה...אבל... בכנס הובהר שהכוונה תמיד הייתה ותהייה טובה.
הכנס נפתח על-ידי ראש העיר אשדוד, יחיאל לסרי, העיר שנבחרה להיות פיילוט תחבורתי בתחום העירוני ומובילה מהלך של יצירת קווי תחבורה ציבורית עם נתיבים ייעודיים שיחצו את כל העיר.
לסרי קרא להכפיל את ההשקעה בתשתיות תחבורה ציבורית, גם במחיר הגדלת הגירעון, ואמר כי לא מובן לו מדוע בניסוי המדובר נבחרה רק עיר אחת – שזכתה לתקציב של כ-300 מיליון שקלים – ולא מספר ערים. לסרי קרא להעניק לרשויות הגדולות יכולת רבה יותר לפתור בעיות בתחומן.
כולם הסכימו שהמצב חמור מאוד – ואם המגמה תימשך, יחמיר עוד יותר. מנכ"ל נתיבי ישראל ציין שהפיגור בתשתיות בישראל הוא בן 25 שנים, והמשימות כל כך גדולות שאין ברירה אלא ליצור סדרי עדיפויות כשבמקום הראשון בתור עומדים הכבישים האדומים, והשקעה רבה מופנית לשם.
עוד צוין כי הרכבת נמצאת בתקופה של שינויים משמעותיים תוך שילוב יעיל יותר של תחבורה ציבורית אל התחנות ומהן. נכון להיום - הקטרים ישנים, מעט מדי מסילות, תחנות בהן נוסעים מתעלפים מדוחק.
אודי אדירי מהאוצר ציין כי משאבים אינם בעיה. הממשלה החליטה על תקציב ענק לפיתוח התחבורה הציבורית של 54 מיליארד שקלים שיתפרש על מספר שנים; תקציב יש – תכניות אין.
יוסי דסקל, נשיא בומברדייר בישראל, ציין כי בשעה שבישראל – המפגרת בדור אחרי אירופה שהתשתית בה יעילה מאוד כבר עכשיו – משקיעים 6% מהתקציב בתשתיות ובתחבורה ציבורית, דווקא במדינות המתפתחות משקיעים 12%. העיקר, לדעתו, הוא ביצירת מרקם מלא ויעיל, המשמעות היא התנעת מהפכה תכנונית, אבל הבעיה שהרשויות הרלוונטיות פועלות בנפרד.
האדריכלית עירית סולסי, ממשרד העוסק בתכנון אורבני, ציינה כי מה שנבנה כעת וייבנה בקרוב מנציח את המצב: דוחף לרכב פרטי, מנטרל את יעילות השימוש בתחבורה ציבורית. המרחק מהבית לתחנת המוצא, ומתחנת היעד לעבודה – כולל מעברי חצייה מרובים וצפופים במקרים רבים – יחד עם קווים מתפתלים המאריכים מאוד את הנסיעה, עושים את התחבורה הציבורית לפתרון לא יעיל בפועל.
הבשורה מאחורי המילים בוועידת אשדוד לתחבורה - המצב חמור – ויחמיר בהרבה