מה עומד מאחורי המוות המסתורי של איתן נח עובד הנמל
28.04.17 / 15:10
עדות מקרית בבית המשפט של עובד נמל מעלה שאלות כבדות - האם ישנו קשר בין מוות של עובד נמל לפני מספר חודשים לבין הלחץ שהפעילה ההנהלה בנושא משמרות רצופות ואיסור מנוחה?
הסיפור והעובדות המצויינות כאן עולות מתוך עדות בבית המשפט של יובל כהן, מלח באחת הגוררות:
ב־22 בפברואר 2017, איתן נח, קצין גוררת ועובד ותיק בנמל אשדוד, חש ברע. חבריו הציעו לו ללכת מיד למרפאה - "אתה לא נראה טוב, אתה מאוד מאוד חיוור". אך נוח סירב ואמר לחברו לעבודה:
"אתה תשלם לי 18 אלף שקלים? מאין אקח את הכסף? אם יפטרו אותי, אתה תפרנס את אשתי?"
אמר והמשיך לעבוד. הוא היה אמור להשלים 48 שעות עבודה!
למחרת בשמונה בבוקר, אחרי שהמשיך ברצף משמרת נוספת, אמר נח לאחד המכונאים: "אני לא מסוגל לעבוד יותר, אני מרגיש לא טוב, אני הולך לנוח..."
בשעות הצהריים הוא נמצא במכוניתו בנמל ללא רוח חיים.
מדוע איתן נח פחד ללכת לנוח? מדוע שהוא אמר את המשפט לחברו - "אתה תשלם לי 18 אלף שקלים? מאין אקח את הכסף? אם יפטרו אותי, אתה תפרנס את אשתי?"
מהעדוות עולה כי מה שהפחיד את נוח היה מקרה לא ברור שקרה חודשים קודם לכן, החלטה שנויה במחלוקת של המנכ"ל בלומנטל בעניין עובד נמל אחר שפוטר, הקברניט שאול הר צבי שהלך לנח לאחר עומס של 20 שעות עבודה רצופות.
הסיפור של הקצין שאול הר צבי שהפחיד את נח:
לפני מספר חודשים, חש שאול הר צבי, קברניט אחת הגוררות בנמל אשדוד, כי הוא נופל מהרגליים מחמת עייפות וכי קשה לו לתפקד. זה היה אחרי שעבד 20 שעות ברציפות, הוא פנה לאנשי התצפית, אמר להם שהוא זקוק למנוחה, והלך לישון לכמה שעות.
מנכ"ל חברת נמל אשדוד, יצחק בלומנטל, החליט להשעותו אותו מהעבודה בעקבות המקרה. ועוד לפני הבירור הוא של הודעת איגרת חריפה לעובדים:
בארבע שעות המנוחה של הקצין לא נכנסו ולא הוצאו אניות מהנמל. נפגעה תפוקת הנמל. נפגע המוניטין. בלומנטל התייחס להתנהגות של הר צבי בחומרה והזהיר את העובדים: "מקרה דומה יגרור תגובה חריפה ביותר. לרבות אפשרות של הפסקת עבודה בחברה".
שאול הר צבי, שקיבל תעודה של עובד מצטיין נקנס ב־18 אלף שקלים ועיכוב דרגת שכר לשנה - נזק של כ־20 אלף שקלים נוספים, הפוגעים גם בזכויות הפנסיוניות שלו.
חודשים לאחר מכן ושעות לפני שהוא נפטר, אמר איתן נוח קצין הגוררת לחברו: "אתה תשלם לי 18 אלף שקלים? מאין אקח את הכסף? אם יפטרו אותי, אתה תפרנס את אשתי?"
הסיפור עלה בעדות של יובל כהן, מלח באחת הגוררות - שניתנה בבית הדין לעבודה בבאר שבע.
בעקבות תביעה, שאינה קשורה לאסון, שהגיש רב חובל הנמל לשעבר, צבי כפיר, נגד הנהלת הנמל.
כהן, כעד התביעה, חשף בעבר שורה של מעשי עוולה ואי סדרים חמורים בנמל אשדוד וקיבל על כך את אות התנועה לאיכות השלטון מידי השופט המנוח מישאל חשין.
בעדותו ב־7 במרץ 2017 הוא אמר לשופט יוחנן כהן, כי הוא לא שש להעיד, כי הוא כבר שילם ומשלם מחיר יקר על יושרו המקצועי והציבורי. והביע חשש מהתנכלות נוספת.
בעדותו הטיח בהנהלה – "ההתנהלות שלהם בנמל מסכנת חיי אדם. היא גרמה לפני שבוע למוות של אדם בנמל, ונגד זה יש לי בטן מלאה. לפני שבוע וחצי קצין בגוררת הרגיש לא טוב, אני עבדתי איתו יום לפני, ביקשתי ממנו, הפצרתי בו, שילך למרפאה. אם היה הולך לא היה לו מחליף. הוא סירב ללכת למרפאה, ושאל: 'אם אלך, אתה תשלם לי 18 אלף שקלים?' הוא אמר שהוא לא מסוגל לעבוד, שהוא לא מרגיש טוב. הפצירו בו שילך למרפאה והוא סירב כי המנכ"ל שלח מכתב איום שהוא יפטר אותו. בצהריים הוא התמוטט ומת".
בתגובה לשאלות ששלחה מיכל שבת להנהלה - האם היא מעודדת את עובדיה לעבוד גם כשהם מרגישים שכשלו כוחותיהם אחרי עבודה רצופה של שעות רבות? אם כן, מדוע? אם לא, מדוע היא נקטה סנקציות?
תגובת נמל אשדוד הייתה:
"חברת נמל אשדוד מקפידה שכל עובדיה יועסקו בהתאם לכל החוקים הרלוונטיים להעסקת עובדים ודוחה בתוקף כל ניסיון לקשור בין אירועים חיצוניים לבין תנאי ההעסקה הנהוגים בנמל. החברה דוחה בשאט נפש את הטענה ההזויה כי חובלי גוררת או קברניטים או עובדים אחרים עובדים מעל ומעבר לסביר. אין כל בסיס לטענות ההזויות שעולות מפנייתכם. מפאת צנעת הפרט, החברה אינה מעבירה פרטים אישיים בנוגע לעובדיה... טענותיו המופרכות של מר כהן נועדו ליצור דה־לגיטימציה כנגד הנהלת החברה במהלך הליך משפטי, דבר הראוי לגנאי... המנכ"ל בלומנטל פעל באופן מקצועי וענייני, בכפוף לכל דין, מתוך כוונה לייעל את עבודת הנמל".