יתוש הטיגריס האסייני
08.05.16 / 16:11
חג הפסח כבר מאחורינו וכמדי שנה, בתחילת האביב, מתחילה גם עונת היתושים. מחלקת ההדברה בעיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה פועלים כדי למגר בתי גידול ליתושים, אלא שלמודעות ולמעורבות פעילה של התושבים יש משמעות מכרעת. בארץ פעילים כמה סוגי יתושים ובהם יתוש הטיגריס האסייני. האם נעבור את הקיץ בשלום וללא עקיצות? תלוי בכולנו!. לקרוא ולמלא אחר ההמלצות.
יתושים הם בהחלט מטרד איתו אנו מתמודדים בכל קיץ. זה מתחיל מעונת האביב ונמשך עד לסוף העונה החמה, אך לצערנו, אנו יכולים להיתקל ביתושים גם בעונת החורף, בימים חמים ובתנאים המאפשרים להם קיום. יתושים מסוגים שונים חיים ופעילים במחוזותינו ובהם יתוש הטיגריס האסייני, האחראי על כמה מהמחלות הטרופיות המסוכנות לאדם, ומאז 2002 הוא נמצא גם בישראל. המשרד להגנת הסביבה מזהיר מפניו בשל היותו מפיץ מחלות נודע.
"יתוש הטיגריס האסייני מהווה מטרד רציני ועלול לסכן את בריאות הציבור" אומרים המומחים ומונים כ-20 סוגי מחלות אותן הוא עלול להפיץ בעקיצתו. יחד עם זאת מציינים הם כי בארץ לא דווח על שום מקרה מהמחלות הללו, מה שמקהה מעט את העוקץ מסכנת ההדבקה. מכל מקום וליתר ביטחון מזהיר המשרד מפני התנהגות התושבים אשר יכולה לסייע להיווצרות תנאים נוחים לשמש כבית גידול ליתושים בכלל וליתושים אלה בפרט.
העיקרון המוביל במיגור תופעת היתושים הוא מניעת היווצרות מאגרי מים, אפילו הקטנים ביותר. "כל מקום בו מצטברים מים עומדים עלול להוות מוקד לדגירת יתושים" אומרים במחלקת ההדברה ומסבירים כי זחלי היתושים מתפתחים אך ורק במקווי מים עומדים ואילו נקבות היתושים הבוגרות מעופפות בחיפוש אחר דם בעלי חיים (בכלל זה האדם) העשיר בחלבון, לצורך התפתחות ורבייה. הסכנה בהפצת מחלות נובעת אם כך מנקבת היתוש שמעבירה את הנגיף בעת העקיצה, מאדם או בע"ח הנושא את הנגיף לאנשים נוספים. "המחלות העלולות לעבור לאדם ע"י יתושים הן: קדחת מערב הנילוס, דנגי, צ'יקונגוניה, זיקה... ועוד".
איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה ועיריית אשדוד עושים כל שביכולתם לאיתור ומניעת דגירות יתושים, אולם חלק מבתי הגידול נמצאים בתוך שטחים פרטיים ולפיכך יש חשיבות מכרעת בשיתוף הפעולה של התושבים. זה הזמן אפוא לבדוק בקפדנות את חצרות הבתים, לרוקן וליבש כלים המכילים מים כמו כדי נוי מחרס, עציצים, תחתיות של עציצים ואדניות, כלי מים של כלבים וחתולים, דליים, צמיגים, מרזבים סתומים, מתקנים לאגירת מים, צינורות ניקוז בגינות וכיו"ב. לבדוק שאין הצטברות מים בגגות שטוחים ובמרתפים. שאין דליפות ביוב ושפתחי המערכת אטומים היטב. שאין שלוליות ממזגנים וברזים דולפים. מי שמחזיק בריכות נוי שידאג להניח בהם דגים טורפי זחלי יתושים. בריכות שחייה שאינן בשימוש, יש לרוקן את המים או להדביר בחומר מאושר.
חוץ מזה, על מנת להגן על עצמנו ולהימנע מעקיצות מומלץ להתקין רשתות על פתחי חלונות ולהפעיל מאווררים. להשתמש במכשירים דוחי/קוטלי יתושים כגון: מנורות סגולות, סלילי בעירה, מכשירים חשמליים לפיזור תרסיסים דוחי יתושים וכד'. למרוח על חלקי הגוף החשופים תכשירים מאושרים דוחי יתושים ולרסס בתכשירי הדברה מאושרים את משטחי המנוחה של היתושים, סביב החלונות והדלתות.
המאמץ אינו קשה במיוחד. די בסריקה פעם בשבוע וייבוש מאגרי המים כדי למנוע היווצרות יתושים. אם בכל זאת נתקלתם במים עומדים ומטרדי יתושים דווחו למוקד העירוני (106). יחד נעבור את הקיץ בשלום וללא עקיצות!!