הסיוט של תושבי עוטף "גן אלישבע"
12.08.15 / 10:07
זו הייתה אמורה להיות אחת הפנינות היפות של אשדוד, אך התושבים סביב גן אלישבע כבר זמן רב מתלוננים בפני כל הגורמים בעירייה, במשטרה, במוקד העירוני ובמנהלת הרובע על הסיוט המתמשך לחיות באזור מלא בזוהמה, על הומלסים אשר עושים את צרכיהם בחדרי הלובי של הבניינים שלהם ועל פליטים ושוהים בלתי חוקיים (שב"חים) שמערערים את ביטחונם.
הזוהמה באזור מזכירה כפרים נידחים, הילדים והנשים מפחדים להסתובב באזור בשעות הלילה כי הומלסים, שתיינים, שב"חים, צעירים משוטטים ועוד אחרים מפרים את שלוות חייהם של התושבים באזור.
השבוע ירדתי במספר הזדמנויות לאזור גן אלישבע בעקבות תלונות רבות שהגיעו למערכת אשדוד נט, בכל פעם שהגעתי החלו דיירים רבים להסתודד סביבי כאילו הייתי ראש העיר בכבודו ובעצמו שבא מוכן לשמוע את זעקתם לאחר שנים של תלונות שלטענתם, הגיעו לאוזניים אטומות.
אנחנו מרגישים תושבים סוג ב'
"כל האזור סביב הגן זוהמה אחת גדולה, בכל ערב מגיעים נערים, מבוגרים והומלסים לשתות במקום אלכוהול, כמו כן המון אנשים מכל מיני ערים שכנות באים לכאן לעשות "על האש". המשטח של המנגלים נמצא בצמוד למגרש המשחקים של הילדים ועשן ולכלוך לא נותן לנו ליהנות מהגן ושתיית האלכוהול מול עיניהם של הילדים פוגעת בחינוך ובאווירת הביטחון של הקטינים", כך מספרים דיירים ברחוב נורדאו באשדוד המתגוררים בסמוך לגן אלישבע.
"אנחנו מרגישים תושבים סוג ב', רק מכיוון שאנחנו גרים באזורים האלה. תראו לי מחדלים כאלה בי"א, ט"ו וכו' ", מתלונן אחד הדיירים באזור. המתגוררים ב"עוטף גן אלישבע" ממשיכים ומספרים ל"אשדוד נט" בכאב לאחר שהתייאשו מהרשויות – "כל הזבל שה"אורחים" משאירים זרוק במקום, עף בעזרת רוח הים ונכנס לאזורים של בתי המגורים הקרובים ולמגרשי החנייה שלנו.
גן אלישבע נמצא במקום אסטרטגי על גבעה המשקיפה אל הים ברובע א' ואמור להיות אחת ה'פנינות' של העיר אשדוד. הגן משקיף אל נופו הקסום של חוף מיעמי מעל מלון WEST. גם עובדי ואורחי מלון westהתלוננו על העזובה והלכלוך שנמצאים מסביב למלון:
"עובדי ניקיון מטעם העירייה מגיעים כל יום לנקות את שטח הגן, אולם הניקיון שנעשה הוא חלקי, בלשון המעטה, והוא כולל רק את איזור הדשא ,מגרש המשחקים ופינוי חלקי של הזבל במקום (כמו מישהו שמנקה את הבית ומחביא את הלכלוך והבלאגן מתחת לספה או השולחן-העיקר שיראה נקי). כאשר פנינו, הדיירים, למנהלת הרובע התשובה שקיבלנו לתדהמתנו מראש המנהלת (יעקב ביטון)היא שאלו אזורים פרטיים וביצוע הניקיונות זה בעיה של הדיירים או של בעלי קניון "אשדוד" (שלא עובד מזמן), אבל הגורמים לכל הזבל במקום זה לא הדיירים אלה ה"אורחים" שמגיעים למקום... כמו כן אומרים לנו בעירייה כי על הדיירים באזור לגדר את החניות שלהם מכספם כדי שהרוח לא תעיף את הזבל עד אליהם..."
עושים צרכים בחדרי מדרגות
הדירים ממשיכים ומתארים את שגרת חייהם העגומה – "רבים מההומלסים המתגוררים דרך קבע בגן, עושים את הצרכים שלהם בתוך הבניינים שלנו כי השירותים הציבוריים בגן רוב הזמן סגורים. הם פשוט פורצים את דלת לובי הבניין ונכנסים. רק בשנה החולפת אנחנו החלפנו שלושה מנעולים".
דייר מספר - "הומלסים באים לבניין מסוממים ושיכורים ולעיתים מביאים גם נשים. בתגובה לדרישות שלנו כי יעזבו את הבניין, הם – מעליבים מקללים ומפחידים את דיירים".
דיירת נוספת המתגוררת בסמוך – "כשהמשטרה מגיעה היא מבקשת בנימוס רב מהפולשים לעזוב, עוזרת להם לקום, נותנת כתף מוציאה אותם מהבניין ומושיבה אותם על המדרכה, 10 מטר מדלת הכניסה לבניין ועוזבת את המקום. זה בוודאי לא מרתיע אותם!"
דבר ידוע הוא שאזור "גן אלישבע" כבר שנים מספר "מארח" הומלסים, פליטים סודנים ושוהים בלתי חוקיים מהשטחים. האזור בעיקר בשעות הערב והלילה הופך להיות לא נעים בלשון המעטה ואף מסוכן לנשים, לילדים, נערים ואפילו לגברים שעוברים או מטיילים באזור עם כלביהם (שגם לגביהם אין ממש פיקוח ואכיפה והם מסתובבים ללא רצועה או מחסום ועושים את צרכיהם באופן חופשי בכל המדשאות מבלי שאף אחד אוסף אחריהם).
"יש אנשים שמבזים את האנדרטה לחללי חיל הים, עושים את צרכיהם שם או גרוע מכך,יש זוגות שמוצאים בו מסתור לפעילות מינית" מספר י' סבא לנכדים שרק מגיע כמה פעמים בשבוע לשחק עם נכדיו במגרש המשחקים הקרוב.
בגלל הלכלוך הרב באזור גן המשחקים, כנופיות של חתולים משוטטים שם ללא כל מורא ופחד מהאנשים.הם עושים את צרכיהם בארגז החול המיועד למשחקים של הילדים,דבר הגורם לסיכון בריאותי גדול לכל מי שמשחק שם.
כבר לפני כעשור ביסס משרד הבריאות בשיתוף משרד החינוך מספר כללים ונהלים ברורים לגבי טיפול בארגזי חול בגני הילדים, ביניהם: כיסוי ארגז החול בניילון בסיום היום, החלפת החול פעמיים בשנה וגירופו מדי יום לסילוק הפרשות בעלי החיים.
בגנים ציבוריים עקרונות אלו קשים יותר ליישום , ולכן ישנן מועצות ועיריות שהוציאו את ארגזי החול מהגנים הציבוריים לטובת מניעת זיהומים אפשריים.
אז אמנם אין ממש חוק שמחייב את העיריה להחליף את החול בארגזים הציבוריים אך מן הראוי שבעיריית אשדוד יאמצו גם את הרעיון להוציא נגעים אלו בעיקר במקומות שבהם ההזנחה גלויה לכל.
"אין לנו באמת מושג מתי החליפו כאן את חול בפעם האחרונה או גירפו אותו מצואת החתולים והכלבים אנחנו הדיירים לא ראינו שטיפלו בחול מעולם.דבר זה מסוכן מאוד לבריאות הילדים!
האם התושבים צריכים להיות בני ערובה של רשלנות הרשויות בהיעדר פיקוח ראוי במקום ומי ידאג לביטחונם ורווחתם???"
גם בעיית האשפה לא נפתרה
"לגבי האשפה העירייה שמה פחים בחניון של הפארק אך הם לא מגודרים ופעמים רבות עולים על גדותיהם ורוחות חזקות מהים מפזרות את האשפה לכל עבר וגם לכניסה של הבניין שלנו".
המצב האבסורדי הנוכחי הוא שהאזור הציבורי שנועד לרווחת התושבים משפיע לרעה על איכות חיים נורמאלית במקום הפרטי שמיועד למגורים. בכל לילה, מגיעים למקום צעירים מכל המינים והסוגים משמיעים מוסיקה רועשת, שותים ומעשנים, צועקים ומקללים. דיירים חוששים אפילו לרדת לקחת משהו מהאוטו בשעות הלילה.
א', נהג מונית כבן 30 שגר מעל לקניון הנטוש: "אני אוסר על אשתי לעבור דרך הגן בלילה, כשהיא עם הילדים ובטח שהיא לבד,אמרתי לה לעשות את הסיבוב דרך רחוב נורדאו המואר ורק משם".
מה צריכה העירייה לעשות?
דרישת תושבי האזור היא לפרק את עמדות המנגל והשולחנות המיועדים לאוכל (שמצבם גם ככה מזעזע) ומהווים את מוקד החוליים באזור. הפארק מיועד לטיולים, לשבת בספסלים, ליהנות מהנוף, לשחק עם הילדים בדשא ובמתקנים.
פעילויות של פיקניקים ומנגלים צריך להחזיר להיכן שהיו בעבר הרחק מאזורי מגורים כגון באזור נחל לכיש או החוף (שם העירייה הורידה את השולחנות ועמדות המנגלים) ואין הפרעה לדיירים, כמובן שמקומות אלו צריכים להיות מוארים, מצולמים ותחת פיקוח קבוע.
היעדים לאיכות התושב כפי שמצהירה העירייה באתר האינטרנט שלה:
- פיתוח סביבתי נאה וירוק.
- אכיפה מוסדרת של חוקי עזר עירוניים תוך שמירה על כבוד האדם.
- שמירת הניקיון ואיכות סביבה.
- הפרדה במקור תחת הסיסמה "המחזור מתחיל מהבית".
- הרחבת אמנת שירות לתושב.
- טיפול במסחר ותעשייה במתן רישיונות עסק וטיפול תברואתי.
- שיפור מתמיד של תשתיות הכולל כבישים, מדרכות, תמרורים ועוד.
- שירות איכותי בקבלת פניות במוקד העירוני.
השאלות שחייבות להישאל:
האם הצהרת העירייה לאיכות התושב הנה הצהרה סלקטיבית אשר מיועדת רק לחלק מהאזורים באשדוד?
מדוע הורידו את המנגלים מהאזור הפתוח בחוף הים, אזור שאמור להיות מפוקח ע"י מצלמות ומואר ואילו באזור מגורים מתחת לאפם של תושבים השאירו אותם?
מדוע עיריית אשדוד שמשקיעה עשרות ומאות מיליונים בפיתוח פארקים וגנים חדשים, מזניחה פינה יפיפייה, שהיא סמל של אשדוד ואמורה להיות חלק מקומפלקס תיירותי (החוף, המלון הפארק) שאמור לשרת גם ובעיקר את תושבי אשדוד.
אמש ביקשנו את תגובת העיריה.עד לפרסום הכתבה לא התקבלה תגובה רשמית מטעם דוברי העיריה.לכשתגיע נשמח לפרסמה!