מצב החוף: אורנים באשדוד - הפנינה השקטה בחופי העיר
24.05.18 / 14:17
מידי שבוע נבקר בחופים השונים בעיר ונבדוק מה קורה שם, נכיר את המצילים, איזו אוכלוסייה מגיעה לשם ובכלל, ניתן לכם זוויות שונות שיכול להיות שטרם הכרתם על חופי אשדוד. מצב החוף על פי אשדוד נט- מתחילים עם חוף אורנים
חוף 'אורנים' נקרא על שם אורן אבוטבול ז"ל בחור צעיר שטבע כשהיה בן 12 סמוך לשובר. בעיריית אשדוד החליטו לקרוא לחוף על שמו. החוף שהיה בעבר עמוס, איבד מהפופולאריות בקרב צעירי העיר עם פתיחתו של חוף הקשתות. היה בעבר גם חוף אהוב בקרב גולשי הגלים. כיום, מדור באחד החופים היותר שקטים ורגועים באשדוד אין הרבה צעירים שמגיעים אליו אבל כן תוכלו למצוא קהל מבוגר יחסית, הרבה תיירים, קהל יוצא ברית המועצות ובסופי שבוע יותר משפחות.
מה מיוחד בחוף אורנים?
שטח הרחצה המוכרז של חוף אורנים הוא 150 מטר לאורכו של החוף, עומק של 300 מטר אל תוך הים ומגדילים את הטווח כמעט עד 500 מטר לכל צד. בחוף ישנן 12 סוכות הצללה, פארק משחקים קטן לילדים, מתקני ספורט, שני שערי כדורגל, מתקן למשחק כדורעף- את הרשת ואפילו כדור תוכלו לקבל אצל החובש בהשארת תעודה מזהה.
סימן ההיכר של חוף אורנים הוא בהנגשה עבור נכים שרוצים להגיע לקו המים עם כיסאות מיוחדים מאלומיניום העומדים לרשותם. לא אחת המצילים עצמם עוזרים ומלווים את הנכים אל קו המים. יש כאן שלושה כיסאות, אחד לכניסה אל תוך המים ושניים עד קו החוף.
חשוב שתדעו: ישנו חוק המחייב חוף מונגש עד שפת המים על כל ארבעה חופים מוכרזים. בעיר אשדוד כל החופים מונגשים עד לסככות הצל וכן ישנם שלושה חופים: אורנים, החוף הנפרד וחוף באר שבע (הדרומי ביותר) המונגשים עד לשפת המים עם שביל מיוחד ואפשרות להשכרת ציוד, כיסא גלגלים מיוחד אותו ניתן לשכור בהשארת תעודה מזהה ובתיאום מראש (עדיף כמה ימים או מינימום יום לפני לוודא זמינות) בטלפון: 08-9568178. כמו כן, מומלץ להגיע עם מלווה שכן לא תמיד יש מתנדב או מציל זמין ויש לקחת בחשבון את מצב הים- בדגל שחור למשל לא מאפשרים כניסה למים.
חוף אורנים מארח מידי פעם קבוצות בתיאום מראש- בתי אבות, קבוצות של חיילים, חברות ועסקים והמצילים מקצים עבורם שטח מסוים להתמקמות ומשגיחים השגחה יתרה, לרוב מעבר לשטח הרחצה שמוגדר.
ראוי לשבח: עדי קלנג אלוף העולם בגלישת הגלים לנכים שותף לפעילות עם הנכים בחוף באופן פרטי ונרתם לעמוד לרשותם בכל ימות השנה. העמותה לקידום תרבות הגלישה יוצרת ימי הנגשה מיוחדים, לרוב מתקיימים בחוף ט"ו עם המצילים, ציוד, מועדוני הגלישה ומתנדבים רבים.
המצילים של אורנים
תכירו את צוות המצילים של חוף אורנים:
אלון אוחיון (58) מאשדוד מציל כבר 26 שנים ובחוף אורנים כשלוש שנים. מנהל קטע החוף- מהקשתות ועד מיעמי ומנהל התחנה באורנים, רוני אלימלך (53) סבא ל-3 נכדים מציל ים כ-25 שנים, אבי רימון (39) מציל ים 18 שנה.
המציל אלון אוחיון הסביר לנו בפשטות כיצד ניתן להימנע מטביעה והיכן רצוי לשחות- אם עומדים על קו המים בחוף הים ומסתכלים ימינה ושמאלה רואים שקו החוף לא ישר. במקום שנוצר שקע או מעין בריכה בעצם ונראה שהמים שקטים זוהי 'מלכודת הדבש' ולמרות שהבריכות נטולות הגלים הללו נראות מאוד מזמינות, תמיד עדיף להיכנס למים היכן שדווקא יש גלים.
צפו בהסבר:
הידעתם? כל מצילי הים מקבלים הכשרה ראשונית של מצילי בריכה ורק לאחר מכן הכשרה נוספת של מצילי ים. המצילים מתחלקים לשניים: מצילים דור א' (וותיקים) ומצילי דור ב' (צעירים יותר, שעות עבודה שונות) בהסכם העבודה הצעירים עובדים 8 חודשים בשנה (חודשיים נוספים של 8 שעות ביום). בכל חוף ישנם ארבעה מצילים ומנהל תחנה.
כולם ללא יוצא דופן עוברים הכשרה של עזרה ראשונה וריענון כל תחילת עונה. בכל חוף יש חובש צמוד בעל ידע עשיר יותר, מרפאה עם ציוד ומכשור כולל מכשיר החייאה ועוד.
עונת הרחצה
עונת הרחצה נפתחת לפי תאריכים עבריים א' באייר עד כ"ט בתשרי... מתישהו באפריל עד אוקטובר, בשיא העונה בחודשים יולי אוגוסט הם עובדים מידי יום במשך 12 שעות וגם בפגרה, או כשהם לא מאיישים משמרת, רוב המצילים מגיעים לים בכל ימי השנה גם כדי ליהנות, להתאמן לגלוש ועוד...
תחנות ההצלה חודשו וכיום הן יותר גבוהות, מאובזרות והיטיבו את התנאים למצילי הים מבחינת נוחות בעבודה, חלונות נגד שמש לעומת חלונות רגילים בעבר שגרמו להם "להתבשל" ועוד...
מעבר להצלת חיים, בדיקת מצב הים כל העת וערנות אחראית, המצילים ממלאים מידי יום יומן דיווח בכל תחנה עם רישום מצילים, שעת פתיחה, דגל ומציינים באם התרחשו אירועים כמו למשל: התעלפויות, אובדן הכרה, טביעות, אלימות ועוד.
ברשות המצילים בחוף ציוד הצלה הכולל: 2 סירות הצלה (חסקה) ו-6 משוטים, 3 גלגלי הצלה, מצוף הצלה משמר המפרץ, גלשן הצלה. חלק מהתחנות מצוידות באופני ים (בקשתות || מיעמי || ט"ו ||הדתי || י"א).