אלון חסן והסיפור שלא נגמר
18.05.18 / 12:53
הערעור שהגישה הפרקליטות נגד זיכויו של אלון חסן לא כולל את עבירות השוחד שיוחסו לו במקור נטען כי הוא ניצל את כוחו ומעמדו בנמל לקידום האינטרסים הכלכליים של חברות עימן היה קשור מואשם במרמה והפרת אמונים
האופטימיות היתה מוקדמת מדי: פרקליטות המדינה הגישה ביום ראשון השבוע ערעור על זיכויו של אלון חסן, יו"ר ועד ציוד מכני המושעה בנמל אשדוד. מהערעור שהוגש לבית המשפט העליון הוסרו עבירות השוחד שיוחסו לחסן בכתב האישום המקורי, והוא כולל רק עבירות של מרמה והפרת אמונים.
ערעור הוגש גם על ההחלטה לזכות את בן דודו, דוד חסן, שהיה מנהל בכיר בחברת דנה לוגיסטיקה שעבדה עם הנמל. בעניינו של מנכ"ל הנמל לשעבר שוקי סגיס, שזוכה אף הוא מההאשמות שיוחסו לו, החליטו בפרקליטות שלא לערער על הפסיקה.
לפני כחודש וחצי הכריע בית המשפט המחוזי בבאר שבע כי חסן זכאי מכל ההאשמות שיוחסו לו. כתב האישום המקורי נגד חסן כלל עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים ומתייחס לתקופה שבה עמד בראשות ועד עובדי ציוד מכני ונחשב לאיש החזק בנמל.
בפרקליטות טענו כי במסגרת עבודתו סייע חסן לחברת דנה לוגיסטיקה בהשגת התקשרויות רווחיות אל מול לקוחות הנמל, "באופן שאיפשר לה לצבור הון עתק בתוך פרק זמן קצר יחסית". לטענת הפרקליטות, על אף הקשר ההדוק בין בני הדודים "העמיד עצמו אלון חסן, פעם אחר פעם, במצב של ניגוד עניינים בין חובותיו כלפי הנמל ועובדיו ובין האינטרס האישי שהיה לו בשגשוגה של חברת 'דנה לוגיסטיקה'".
הטענה המרכזית של הפרקליטות היא שמעמדו, עוצמתו וכוחו החריגים של חסן בנמל סייעו לחברת דנה לוגיסטיקה לצבור סכומי כסף נכבדים, מתוכם הועברו לכאורה לידיו של חסן מעל מיליון שקל.
האישומים נגד חסן מתייחסים גם לקשריו עם חברת קליר, שמכרה לנמל מוצרים שרכשה מחברת הופס שבבעלותו. בערעור נטען כי חסן היה בעל אינטרס כלכלי ממשי לכאורה בהצלחתה של חברת קליר וכי "פעל לקידום רכישת מוצריה על ידי הנמל תוך שהוא פועל בניגוד עניינים בוטה".
עוד נטען בערעור כי חסן הפר לכאורה את האמון של הציבור ושל חברת הנמל לאחר שהוציא פרוטוקולים ודוח ביקורת פנימי של הנמל והעבירם לחברת דנה לוגיסטיקה.
בערעור מבקשת המדינה להרשיע את חסן בעבירות של מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובעבירות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד. לגבי דוד חסן מבקשת המדינה להרשיעו בשותפות לעבירה של מרמה והפרת אמונים.
ועד במנוסה
מאז שבית המשפט המחוזי זיכה את חסן מהאישומים נגדו הוא ניסה לשוב לעבודה בנמל, אך נתקל בסירוב עיקש מצד ההנהלה. הם טענו כי כל עוד הפרקליטות לא החליטה האם יוגש ערעור בעניינו, נחשב חסן כעובד מושעה וכניסתו בשערי הנמל נאסרה. חסן לא נכנע ללא מאבק ובמהלך כל תקופת ההמתנה טען כי ההנהלה, ביד אחת עם ההסתדרות הכללית, פועלת נגדו שלא בתום לב לכאורה על מנת למנוע ממנו לנהל את המשא ומתן לקראת הפרטת הנמלים.
חסן גם הצהיר על כוונתו לחזור ולעמוד בראשות ועד ציוד מכני, שנחשב לגדול ולמשפיע ביותר בנמל. דבריו לא נפלו על אוזניים ערלות, וראשי הוועד שנבחרו למלא את מקומו לאחר שהושעה החלו להחמיר את צעדי המחאה שלהם נגד ההנהלה. בשבועיים האחרונים פתחו העובדים בשביתות פראיות והפרו פעמיים את הוראות בית הדין לשוב לעבודה.
בסוף השבוע האחרון נשלחו שוטרים כדי להביא את ראשי הוועדים של הנמל בפני בית המשפט, אך הם ברחו ונעלמו עקבותיהם. במשטרה ביצעו מצוד אחריהם, ובמוצ"ש הם התייצבו מיוזמתם בבית המשפט. השופט הורה לעובדים לשוב לעבודה סדירה וקנס כל אחד מראשי הוועדים בסכום של 80 אלף שקל.