שבוע האחיות הבינלאומי- תכירו את האח מיכאל לוין מאסותא אשדוד
09.05.18 / 14:40
מיכאל לוין (41) מאשדוד הוא אח אחראי הפגייה בבית החולים אסותא אשדוד. מתחת למראהו הגברי והמעט מחוספס מתגלה אדם נעים, רגיש וכזה שלא היה מוכן להחליף את העבודה שלו עם תינוקות, ילדים ומשפחות. לכבוד 'שבוע האחיות הבינלאומי'- קבלו את ה- אח
בטיפול נמרץ- פגייה בבית החולים 'אסותא' יש מקום ל-15 מיטות אינקובטורים ובחדרים שומרים על אור מעומעם, שקט יחסי ואווירה נינוחה. כל פג מקבל אינקובטור וחדרון חציצה, למניעת זיהומים שטחי הפרדה גדולים מוקצים לכל פג.
בהתאם לכך, הצוות המסור מעניק את הטיפול הכי עדין ונעים שיכול להיות- לפגים הקטנטנים ולבני משפחותיהם. מדובר בצוות של 20 אחים ואחיות, מתוכם 18 נשים ו2 גברים. נכון לעכשיו יש שני רופאים בכירים ומספר מתמחים. זכו שבית החולים חדש יחסית ועובדים בו סך הכל במשך שבעה חודשים וכבר טיפלו בהרבה מקרים, החייאות ומקרים מיוחדים.
אחיות ואחים
יש יחסית הרבה אחים מוסמכים ומספרם היחס לנשים בתפקיד עולה כל שנה. כיום יש בישראל 13 אלף מתוך 60 אלף אחיות וכמות הסטודנטים עולה.
לוין הגיע לפגייה במקרה, הוא לא תכנן ולא הכיר לעומק את המחלקה מהלימודים, מלבד התנסות של כמה ימים בלבד. הוא משמש כאח משנת 2002 (כבר 16 שנים) ובעצמו אב לשלושה ילדים: תינוק בן שנה וחודש ותאומים בני 12 עוד מעט.
איך הגעת לרצות להיות אח?
"אחרי השחרור מהצבא חיפשתי מה ללמוד, הרבה מבני המשפחה שלי היו קשורים לתחומי המדעים. עברתי לימודים של ארבע שנים באוניברסיטה העברית שכללו לימודי תואר ראשון ובהמשך קורס על בסיסי בטיפול נמרץ פגים ויילודים. אחר כך תואר שני ולפני 3 שנים קורס של מומחיות קלינית בסיעוד הפג- מקביל לאח מומחה בארה"ב".
מה ההבדל העיקרי בין אח בפגייה לאח 'רגיל'?
טיפול נמרץ פגים הוא התחום בין היחידים שיש שם הרבה יותר סמכויות לאחיות מה הן יכולות ויודעות לבצע. לא מדובר רק בתינוקות הקטנים אלא גם במשפחות שלהם. ללדת פג זה אירוע טראומטי להורים בדרך כלל והמקצוע כאן דורש הרבה הקשבה, שיחות וללא ספק ניתן לומר שנוצרים קשרים ארוכי טווח... בגלל זמן אשפוז ארוך וכן יש רבים ששומרים על קשר גם לאחר השחרור. לצערנו יש גם מקרים קשים וחוויות אחרות".
ישנה כמות גדולה יחסית של פגים בשנים האחרונות?
"מצד אחד מדובר בדור אחר ויש השפעות שונות היום על כניסה להריונות. במקביל, הדור החדש הביא עמו אמצעים טכנולוגיים משופרים היום לכאלה שלא היו יכולים להיכנס לעולם כמו הזרעות, הפריות תרופות... הרבה מהם מגיעים אלינו. אגב יש מקרים בהם גם תינוקות שנולדו בזמן אבל זקוקים לעזרה בטיפול נמרץ- בעיות בלב, במעיים מחלות אחרות ועוד".
היית מחליף מקצוע?
"אני אוהב מאוד את הפגייה זה התחום שלי לא הייתי רוצה לנהל מחלקה אחרת. אם הייתי צריך לעזוב הייתי מתעקש על משהו שקשור לילדים. הרבה גבות הורמו בתחילה כששמעו שיש אח בפגייה. אני חושב שכניסת גברים לתחום שפעם היה תחום נשי נותן תוספת משמעותית לתחום עצמו וגם לגברים שעושים את זה, בכלל לאבות וגם בכל הנוגע להעצמה גברית. היום יש הרבה אחים שבעלי תפקידים כמו גם מיילדים, שבעבר היו רק נשיים".
ציינתם במחלקה את שבוע האחיות הבינלאומי החל השבוע?
"אתמול (שלישי) מנהל המחלקה העניק מתנות קטנות לצוות האחיות בציון שבוע האחיות ומאוד החמיא לצוות היה נחמד לשמוע את זה ממנו. בפגיות בכלל, היחסים בין הרופאים לאחיות מאוד חמים והרבה יותר משפחתיים מכל מחלקה אחרת שאני מכיר. האווירה במחלקה חשובה לפני הכל. הופך את הטיפול ליותר טוב, היה לי חשוב להנחיל תרבות עבודה של משפחה. צוות ניהולי שהוא חלק, דלת תמיד פתוחה, אפשר להתייעץ על כל דבר."
בדרך כלל מדובר בלידה טראומטית?
"לפני שלושה חודשים בערך נולדה פגית בשבוע 25 להריון במשקל 750 גרם. היו פה משהו כמו שלושה וחצי חודשים והלכה בריאה הביתה. זה היה אירוע מרגש במיוחד. הורים יכולים לשהות פה כמה שרוצים יש להם תנאים פיזיים כמו מקלחת, שירותים, מטבחון ומקום לנוח. מאוד חשוב להורים עצמם לפגים הקטנים ליצירת החיבור בין ההורה לילד".
לידת פג לרוב טראומטית אולם בבית החולים 'אסותא' באשדוד מאפשרים להורים להיות ליד הפגים, ליצור את החיבור לא להרגיש רגשות אשמה. משתדלים לעזור תמיכה גם של עובדת סוציאלית אחיות רופאים.. מערך שבנוי על שירותיות וטובת המשפחה כולה ולא רק טובת הפג בלבד.
לוין עבד לפני בבתי החולים קפלן וברזילי ומדגיש את השוני מבחינת התשתיות: "קיים שוני אדיר מכיוון שזה בית חולים שהוקם מאפס על הציוד והמכשור החדש והחדיש.הטכנולוגיות, האינקובטורים הכי מתקדמים והציוד חדשני נותנים תחושה טובה. אנחנו יודעים לטפל בפגים ולגרום להם להיות יותר בריאים אבל הציוד החדיש מאפשר טיפול החל מהקבלה של התינוק ניתן לפתוח מכל מיני כיוונים וגם לבצע בו החייאה למשל. מדובר בתחום מאוד מתפתח מבחינה טכנולוגית. בנינו את המחלקה מאפס, כל יום שאני בא לעבודה זהו יום של עשייה ומשמעות עבורי. הצוות הניהולי, הרופאים והאחיות לכולם יש תפקיד".
אנקדוטה לסיום:
למיכאל יש קעקוע של ילד על היד של מתוך אלבום של הלהקה 'דפש מוד' אותם הוא מעריץ. דבר שדווקא מסתדר להורים המגיעים למחלקה ואף מרגיע אותם... הורה אחד אמר: "ברגע שראיתי את הקעקוע של הילד על היד ידעתי שהוא מאוד אוהב את העבודה שלו ומסור". זה אכן כך, אולי במקרה ואולי כי ככה זה היה צריך לקרות. מה שכן, מיכאל הוא ללא ספק אח- אוהב ומרגש.