שתיית כוס יין עם הארוחות מפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2
15.04.22 / 09:51
ניתוח של נתוני בריאות עבור כמעט 312,400 אנשים ששותים יין מצביע על כך שצריכת אלכוהול, בעיקר יין, עם הארוחות קשורה בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת מסוג 2
מתכוננים לשתות יין בארוחת החג? הממצאים האלו הם בשבילכם. על פי מחקר ראשוני שהוצג בכנס בריאות קרדיומטבולית של איגוד הלב האמריקני לאפידמיולוגיה, מניעה, ואורח חיים בריא נמצא כי שתיית יין עם הארוחות מרחיק את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. מילת המפתח כמובן היא לצרוך במתינות ולשלב באופן מדוד עם הארוחות.
במחקר זה, בדקו החוקרים במיוחד את ההשפעה של שתייה מתונה הקשורה לסוכרת מסוג 2. המשתתפים במחקר נבדקו בין השנים 2006-2010 ונאספו מהם נתונים במשך 11 שנים שהיו על בסיס 312,400 נתונים של מבוגרים מה-Biobank של בריטניה שדיווחו על עצמם כצרכני אלכוהול קבועים.
המשתתפים לא היו סוכרתיים, ולא היו להם מחלות לב וכלי דם או סרטן בזמן ההרשמה למחקר. כמו כן, אנשים שהפחיתו את צריכת האלכוהול שלהם עקב מחלה, ייעוץ רופא או הריון לא נכללו במחקר. הגיל הממוצע של המשתתפים היה כ-56 שנים, מעט יותר ממחצית מהמבוגרים היו נשים ו-95% היו מבוגרים.
בניתוח של המחקר נמצא כי במהלך ממוצע של כמעט 11 שנות מעקב, כ-8,600 מהמבוגרים במחקר פיתחו סוכרת מסוג 2. הנתון המעניין הוא שצריכת אלכוהול עם הארוחות הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-14% לסוכרת מסוג 2 בהשוואה לצריכת אלכוהול ללא אכילת מזון. היתרון הפוטנציאלי של שתייה מתונה בסיכון לסוכרת מסוג 2 היה ברור רק בקרב האנשים ששתו אלכוהול במהלך הארוחות, אם כי הזמן הספציפי של הארוחות לא נבדק במחקר זה. כמו כן, הקשר המועיל בין שתיית אלכוהול בארוחות לבין סוכרת מסוג 2 היה הנפוץ ביותר בקרב המשתתפים ששתו יין לעומת סוגי אלכוהול אחרים.
נתון שכולנו בוודאי מכירים הוא שלצריכת יין, בירה ומשקאות חריפים היו קשרים שונים עם הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. מסקנה מעניינת מתוך המחקר היא שבעוד שכמות גבוהה יותר של צריכת יין בין הארוחות הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2, כמות גבוהה יותר של בירה או משקאות חריפים הייתה קשורה לסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2 ואילו כוס אחת של יין במהלך הארוחה מפחית את הסיכון לכך.
"המסר מהמחקר הזה הוא ששתיית כמויות מתונות של יין עם הארוחות עשויה למנוע סוכרת מסוג 2, זה אם אין לך מצב בריאותי אחר שעלול להיות מושפע לרעה מצריכת אלכוהול מתונה, ובהתייעצות עם רופא. חשוב כמובן לבדוק את מידת ההשפעה באמצעות מד סוכר רציף וללא דקירות", אומר פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת מחקרי הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת.
"מחקר זה מצטרף למחקר שבוצע לפני יותר מעשור בארץ בו הוכח כי שתיית כוס יין ביום, עם ארוחת הצהריים או הערב, עשויה להוריד את רמות הסוכר למחרת היום בצום, בקרב חולי סוכרת מסוג 2".
כמו כן, מוסיף פרופ' ויינשטיין: "למי שלא שותה אלכוהול כלל מומלץ להיוועץ עם רופא לפני כדי להבין האם ישנם סיכונים אפשריים בהתאם למצבכם הרפואי, אך למי שכבר רגיל לשתות אלכוהול המפתח לכך כמובן הוא לשתות שתייה מתונה בצורה של כוס אחת של יין מדי יום לנשים ועד שתי כוסות מדי יום לגברים. מבחינה מדודה הכמות היא עד 14 גרם, או כ-150 מ"ל, של יין ביום לנשים ועד 28 גרם, או כ-300 מ"ל, של יין מדי יום לגברים".
המחקר הוצג בכנס
Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference 2022