כל מה שרצית על – השפעת הצום על הבריאות
18.09.23 / 10:52
יום הכיפורים שבפתח מהווה הזדמנות מצוינת להבין את גודל הבשורה וההשפעה של צום על הבריאות. צום לסירוגין וכן צום מים, כשנעשים בליווי מקצועי ובתזונה מותאמת אישית, הינם שיטות עוצמתיות להתחזקות גופנית ולריפוי • למי הצום מתאים, האם הוא מסוכן? ריכזנו עבורכם את השאלות הבוערות ביותר והתשובות בנוגע לאמצעי הטבעי הזמין לריפוי מחלות
האם צום מסוכן?
כן ולא. צום מסוכן על בסיס מאות מחקרים ומאות אלפי אנשים רק כאשר הוא מתבצע ללא פיקוח, השגחה ומעקב של אנשים מנוסים. צום אינו מסוכן יותר מאשר טיפולים בריאותיים רבים, כאשר הוא מתבצע בתנאים אידיאליים ובמסגרת מתאימה, כך לדעת כל החוקרים והמחקרים שבוצעו על מאות אלפי אנשים בעולם. לצום תופעות לוואי בדומה לטיפולים אחרים אשר אינן מסוכנות או דרמטיות לרוב.
האם צום מתאים לכולם?
לא לכולם. במצבים מסוימים כמו למשל נשים בהיריון, אי-ספיקת כליות והפרעות אכילה, צום מים ארוך אינו מומלץ ויש בו סיכונים שאינם קיימים עבור מצבים אחרים.
האם יש לצום תופעות לוואי?
כן. תופעות הלוואי הן צפויות וקלות עד בינוניות ביותר מ-95% מהמקרים. כלומר רוב האנשים יוכלו לצום עם תופעות לוואי נסבלות כמו כאבי ראש, בחילות וחולשה. במסגרת מתאימה ותחת השגחה, ניתן גם להקל על תופעות הלוואי הללו ולהרגיש הקלה ושיפור תוך כדי הצום מבלי שאלו יגרמו לכל לחץ נפשי יוצא דופן. במקרים חריגים ובמצבי בריאות מסובכים קיימות גם תופעות לוואי מורכבות אשר נדרש עבורן ניסיון כדי לדעת כיצד להתמודד איתן, אך אלו הם המקרים המעטים ואינם מייצגים את הרוב.
האם צום מאזן הורמונלית את תחושות השובע והרעב?
כן! צום נמצא במחקרים שונים, על גברים ונשים, כבעל השפעה מחוללת ניקיון ואיפוס של הורמונים וקולטנים המאפשרים להשיג ולשמור על תחושת שביעות רצון עמוקה יותר ממזון, תחושת שובע ממושכת יותר ומניעה של רעב ותיאבון בלתי פוסקים הגורמים לאכילה מופרזת של מזונות פחות בריאים. ההשפעה מרחיקת הלכת נמצאה על הורמונים מוכרים כמו: גרלין, לפטין ורבים אחרים.
האם צום יכול לסייע בריפוי מחלות כלי דם ולב?
כן. מאות מחקרים מעידים כולם כאחד, צום הוא אחד האמצעים הבטוחים והיעילים ביותר שידועים למדע ולרפואה כדי לנקות את כלי-הדם, מניעת מחלות כלי-דם ולב ההורגות הכי הרבה אנשים בעולם ואיזון של כמעט כל מדד קליני נחקר וידוע המשפיע על בריאות כלי הדם והלב כגון: סוכר, יתר-לחץ-דם, שומנים וכולסטרול גבוהים בדם וטרשת עורקים. לכל אחד מאלו שברשימה תועדה השפעה חיובית עד לכדי ריפוי מוחלט באמצעות צומות מים לפרקי זמן מתאימים.
האם צום יכול לסייע בריפוי סרטן?
כן ולא. לרוב המטופלים בזמן כימותרפיה וטיפולי הקרנות, צום קצר יכול להיות כלי בעל השפעה משנת גורל, המונעת נזקים חמורים לתאים הבריאים ומשפרת את האפקטיביות לפגיעה בתאים הסרטניים. השפעתו הנוספת של צום מרחיקת לכת בהטבה על כל מדדי הסיכון העלולים להאיץ גידולים סרטניים ובאמצעות הצום ניתן לאזן מדדים אלו ולהפחית את הסיכון ולשפר את הצפי לתוחלת חיים ארוכה יותר ומניעת חזרה משנית של גידולים סרטניים באזורי גוף נוספים. הצום הוא אמצעי בטוח מאין כמוהו לחיזוק והתמקדות המערכת החיסונית בהתמודדות יעילה יותר עם סרטן.
האם צום יכול לסייע בריפוי מחלות מעי דלקתיות?
כן ובאופן מיוחד ביחס למחלות אחרות. ביחס לחומרת מצבם של החולים במחלות אלו והטיפולים המוגבלים במיוחד, צום הוא אמצעי יעיל, בטוח ובעל השפעות משנות גורל ממוות וודאי לחיים ארוכים, מסבל והתדרדרות מתמשכים וניתוחים אחד אחרי השני, להימנעות מוחלטת מניתוחים והפסקת הסבל וההתדרדרות. צום הוא אמצעי מוכח, בעל אפקטיביות ועוצמה רבה לריפוי מוחלט ושיפור מתמשך בהתמודדות עם מחלות אלו.
האם צום יכול לסייע בריפוי סוכרת מבוגרים (סוג 2)?
כן, לגמרי ובאופן מוחלט. צום יכול לרפא סוכרת מבוגרים ועמידות לאינסולין באופן מוחלט וביעילות הרבה ביותר, ללא כל נזק ותופעות לוואי חמורות. סוכרת סוג 2 גורמת לכל-כך הרבה עומס על מערכת הבריאות הציבורית, עוגמת נפש ונזק לאיכות חייהם של אנשים, שכבר היום קיים טיפול שיכול להקטין ואף למנוע 99% מהמקרים, זאת לדעת מחקרים אמינים, מבוססים ורבים. כל חולה סוכרת סוג 2 יכול וצריך להגיע אתמול או מחר לתהליך ליווי אישי לריפוי מחלתו טרם שמצבו יחמיר והמחירים שישלם על כך יהיו גבוהים הרבה יותר.
האם צום יכול לסייע בריפוי הפרעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה?
חוקרים רבים היו סקרנים לגבי ההשפעה של צומות קצרים וממושכים על שימור של תוצאות חיוביות למצבי נפש כמו דיכאון וערכו מחקרים בנושא. התוצאות היו בכולם חיוביות בהסתמך על מרבית הנחקרים שהשתתפו. הסיבות לכך הן כנראה מגוונות ונוגעות גם להתעלות הנפשית בזמן הצום שהביאה לכדי חיזוק מסוים של הנפש או חיזוק הביטחון העצמי ותחושת הערך העצמית, כמו גם לניקוי הגוף מרעלים ופסולת, מכבדות ועייפות שהוסיפו עוד לתחושה הנפשית השלילית והמדוכאת.
האם ניתן לאחר הצום לחזור להרגלים הקודמים?
כן ולא. אם חוזרים להרגלים הקודמים, ככל הנראה שיעבור זמן מה עד שגם המחלות והתסמינים הקודמים יחזרו. צום אינו כלי מניעתי למחלות כאשר אין כל המשכיות באורח חיים מאוזן ותומך בבריאות. מניסיוננו ניתן להגיד שסגולותיו הרבות של הצום אינן מתממשות בסיומו, אלא בהמשך לו. כאשר ממשיכים לשמר את אורחות החיים המומלצים לאחרי הצום, תוצאות הריפוי, ההתנקות וההתחזקות מתעצמים עוד ועוד.