18.02.18 / 09:42
אם אתם רוצים להמשיך ולשמור את השבת גם שאתם נמצאים בחוץ לארץ, בין אם מדובר בזמן יציאתכם לרילוקיישן או לטיול קצר - חשוב שתדעו כיצד נקבעים זמני כניסת שבת בחו"ל.
כיום גם לאנשים שאינם נמצאים בארץ חשוב ביותר לשמור על המצוות השונות שהם מקיימים בארץ, כמו מצוות של הנחת תפילין, אמירת כל התפילות היומיות, שמירה על כשרות וכמובן שמירה על השבת.
אז על פי מה נקבעים זמני כניסת השבת בחול?
אם אתם נמצאים בארצות צפוניות במיוחד כמו איסלנד, נורבגיה, וכל ארץ שנמצאת צפונה בקו הרוחב, חשוב שתדעו כי בארצות אלה זמני הזריחה והשקיעה אינם דומים בכלל לזמנים של השקיעה בארצות המערביות ובטח שלא בישראל.
במקומות צפוניים השמש מופיעה לכמה שעות בודדות ובשאר היום ישנו חושך, תוך שישנן ארצות צפוניות במיוחד שבהן ישנה זריחה במשך חצי שנה, וחושך במשך חצי שנה. לכן חשוב לדעת כיצד קובעים את מועדי כניסת השבת ששונים מזמני כניסת השבת בארץ.
בכל הנוגע לדרך שבו קובעים זמני כניסת שבת במקומות שבהם אין כלל זריחה ושקיעה, חשוב לדעת כי הקביעה נעשית ממש בספר איוב שבו נאמר: ""הן אלה קצות דרכיו ומה שמץ דבר נשמע בו ורעם גבורותיו מי יתבונן" "| בדרך שיראה זה החלק הנגלה מן הארץ בצד הצפוני תמיד ויתהוו בו אלו ההויות עד המקום שיכלה בו היות האור עם החשך בכל יום ר"ל שיהיה קצת כל יום מימי השנה אור וקצתו חשך וזה דבר ימשך עד מרחב ס"ו מעלות וכ"ה דקים ועד שם נמשך הישוב לפי מה שספרו הקודמים ואולם שם יהיה יום אחד בשנה אין בו לילה ויום אחד כנגדו אין בו יום ומשם ואילך יתוסף זה השיעור מעט מעט עד שיגיע אל מה שתחת הקוטב הצפוני ויהיה שם ששה חדשים בשנה אין בהם לילה והם ימות החמה וששה חדשים בשנה אין בהם יום והם ימות הגשמים."
פסוק זה מתייחס אל ארצות הצפון הנורדיות והרחוקות שבהן מקיימת זריחה במשך חצי שנה ושקיעה ללא שמש כלל במשך חצי השנה הבאה.
חשוב לדעת כי באזור הקוטב הצפוני, לא ניתן לקיים מצוות שקשורות לזמני כניסה וצאת השבת וישנו פסק הלכתי שפוטר לגמרי משמירת המצוות הקשורות לזמני כניסה ויציאת השבת באזורים אלה.
עם זאת מי שרוצה בכל זאת לקיים את השבת כאשר הוא נמצא בקוטב הצפוני - יכול לספור את הימים בהתאם למקום שיצא משם, מעת שמתחיל הסיבוב שעות של יום השבת, ואז ימתין מעט ויוכל לבצע את מצוות ההבדלה.
בנוסף בנושא של כניסת השבת בארצות צפוניות: ניתן להיצמד לזמני היום והלילה כפי שמוגדר בהגדרה ההלכתית של שקיעה לגבי איסורי מלאכות שבת.
בכל הנוגע למקומות הדרומיים יותר בצפון העולם חשוב לדעת שישנה שקיעה וזריחה, עם זאת לא רואים את הכוכבים בחושך, אלא דווקא ליד השמש ולכן כניסת השבת נקבעת במקומות אלה בשעת הדמדומים.
ומה לגבי ארצות בהן שקיעת השמש והזריחה קורית בזמנים תקינים?
בארצות כאלה שישנה זריחה ושקיעה כמו שאנו מכירים בארץ, יש לקיים את המצוות ממש לפי זמני כניסת שבת אשר נקבעו בארץ, תוך הצמדות ללוח שנה יהודי שמורה על זמני כניסה ויציאת השבת.