פורים בסימן משחק השחמט בבית ספר גאולים
25.02.13 / 10:58
משחק השחמט הנלמד בבתי הספר היסודיים, כתוכנית חינוכית עירונית לפיתוח החשיבה, קיבל השנה משמעות חדשה. בשבוע של חג פורים החליטו בבית הספר "גאולים" לתת במה נוספת למשחק השחמט באופן יצירתי ומיוחד, ובהובלתו של המדריך ולדי, התחיל משחק בו התלמידים הם כלי המשחק.
התלמידים נערכו עם ביגוד מתאים. כל תלמיד תפר, הכין כיד הדמיון הטובה עליו, את תחפושת הכלי אותו הוא ייצג - והמחזה שהתקבל היה מרהיב וססגוני. במגרש הכדור-רגל הונח לוח שחמט ענק עליו עמדו התלמידים, הלוא הם כלי המשחק. בכל פעם ניצבו כלים אחרים על פי מהלך שוולדי, המדריך, קבע ושני השחקנים, שי מכיתה ד' והילה מכיתה ו', נדרשו לשחק זה מול זה.
"זו פעם ראשונה בה נחשפתי כמנהלת לרעיון יצירתי מעין זה, ואין לי ספק כי התחלנו כאן מסורת מיוחדת, יצירתית, ערכית ובעלת משמעות ומסר". מתארת מנהלת בית הספר, אתי ויצמן.
תכנית השחמט במסגרת שיעורי קר"ב נלמדת בבית הספר "גאולים" כבר מספר שנים ומהווה ציר מרכזי בתחום פיתוח החשיבה בקרב התלמידים. השנה, מלבד שכבה ג' שהצטרפה לתכנית, שכבות ד, ו' ממשיכות ללמוד ולפתח כישוריהם בנושא. כמו כן, מדי שבוע מתקיים שיעור לתלמידי הנבחרת - קבוצת תלמידים רב-גילית. הלימודים מתקיימים במועדון השחמט, בהדרכתו של המורה ולדי שבלובסקי.
על מנת לחשוף את התלמידים ללימודי השחמט החליט צוות המורים בביה"ס לעודד תלמידים לשחק גם במהלך ההפסקות הפעילות. לשם כך, בשיתופה של שרה נעים כהן, והמדריך ולדי, הוכנו שולחנות שחמט משולחנות תלמידים. שלוש פעמים בשבוע נאמני שחמט מוציאים את השולחנות לפעילות חופשית של תלמידי בית הספר. תלמידים המעוניינים לשחק מתיישבים ליד השולחנות ומתחרים ביניהם במהלך ההפסקות.
מנהלת ביה"ס מסבירה: "אין לנו ספק, כי תלמידים הלומדים שחמט יוצאים נשכרים הן בהיבט הלימודי והן בהיבט הערכי. משחק השחמט מאפשר אינטראקציה עם אנשים בכל גיל ותורם לפיתוח כישורים אינטלקטואליים".
תומר תלמיד כיתה ה' 2, וסנדרה מכיתה ו'1 נבחרו לשאת דברים בתחילת המשחק: תומר: "שחמט זה כייף, כי זה משחק שגורם לי הנאה, וגם מחזק את הביטחון העצמי שלי. גם בנבחרת וגם במשחקי האינטרנט אני מכיר שחקנים חדשים שאני לומד מהם אסטרטגיות חדשות. אני גם מכיר ילדים מכל מיני כיתות ומכל מיני רמות ומכל אחד אני יכול ללמוד משהו".
סנדרה: "ממש כיף לי כשאני נכנסת לאולם השחמט. יש לי צמרמורת של התרגשות וציפייה. אני מחכה לשיעור הזה. אני רוצה לשחק עם עוד ילדות וילדים. במשחק, תמיד אני מקווה שאנצח אבל אני יודעת שאני צריכה לדעת גם להפסיד ואני צריכה ללמוד למה הפסדתי ואז אני לומדת יותר אסטרטגיות. בשנה שעברה התקשיתי במדעים אבל השנה אני מגלה שאני ממש טובה ואני מקבלת מחמאות מהמורה שלי. אני חושבת שזה בזכות השחמט כי השחמט עוזר לי לפתח את החשיבה ולהיות מרוכזת יותר".
עוד על מעלות משחק השחמט במערכת החינוך ויכולותיו לתרום בפיתוח החשיבה, ההתמדה ותכנון אסטרטגיית למידה, כתב הממונה על החינוך, מר יהודה פרנקל, בבלוג שלו: ״משחק השחמט – כלי חינוכי במערכת החינוך״.