רכבת יוצאת מתל אביב לאשדוד, מתי יגיע האזרח הביתה?
לא, לא החלטנו לכתוב מדור הכנה לבגרות במתמטיקה, אבל כנראה שתושב אשדוד שרוצה להגיע מתל אביב לאשדוד ובחזרה צריך לעבור סוג של משוואה במתמטיקה. זמנים לא חופפים בין רכבת ישראל לאגד תעבורה, והמוניות חוגגות. "עיקר הבעיה היא בלילה" אומרים תושבים

מאת: שחר כחלון
צילום: עופר אשטוקר
כבר הרבה שנים שלכותב שורות אלה יש רכב פרטי ולכן הוא לא נזקק לשירותי התחבורה הציבורית בעיר. אולם מסתבר שיש רבים שכן נזקקים לה ובתדירות גבוהה. חיילים, סטודנטים, צעירים, מבוגרים, נשים וגברים כולם עוברים מדי יום באוטובוסים וברכבת ישראל, הבעיה שכנראה מישהו למעלה החליט להקשות את החיים על אותם אזרחים ולא לתת להם את הנוחות כדי להשתמש בתחבורה ציבורית.
הבעיה: לקחנו יומיים עמוסים בשבוע, ימי חמישי וימי ראשון, יומיים שבהם עוברים ברכבת ישראל אלפי תושבים בדרכם לעיר ומחוצה לה. רכבת ראשונה אור ליום ראשון יוצאת בשעה 5:36 בבוקר מרציף התחנה באשדוד, הרכבת האחרונה נכנסת לתחנה באשדוד ביום ראשון בלילה בשעה 23:48 מתל אביב מרכז לאשדוד. כל הקווים שבדקנו היו מתל אביב לאשדוד ולהיפך. לכאורה אין בעיה, הרבה שעות, גמישות ונוחות. אז זהו שלא. מי שרוצה להגיע לקו הרכבת הראשון ביום ראשון לא יוכל לעשות זאת באוטובוס, הקו הראשון של "אגד תעבורה" קו 6 או 66 מתחיל בשעה 5:30 בבוקר מהמרינה באשדוד עושה סיבוב של הרבה תחנות בעיר ומגיע לתחנה בערך באזור השעה 5:45, כלומר מי שרוצה להגיע לרכבת הראשונה ונזקק לתחבורה ציבורית כדי להגיע אליה, לא יוכל לעשות זאת באוטובוס, אלא רק במונית ספיישל שכידוע עולה לא מעט כסף.
גם בערב הבעיה דומה, הרכבת האחרונה נכנסת לתחנה באשדוד בשעה 23:48 האוטובוס האחרון מהתחנה באשדוד לעיר עצמה הוא בשעה 23:00, מה עושה מי שמגיע ברכבת האחרונה? כנראה מבקשים ממשיהו טרמפ, או הקפצה או אולי אפילו משלמים (שוב) למונית ספיישל. אז למה המדינה מקשה על האזרח את הנסיעה בתחבורה הציבורית? זה אמור להיות אינטרס של המדינה שהתושבים ישאירו את המכונית בבית וייסעו בתחבורה ציבורית, זה יפחית זיהום אוויר, פקקים וכדומה. "הרי מי נוסע בתחבורה ציבורית?" אומר גדי (34) מאשדוד , "זה בדרך כלל אנשים שאין להם רכב פרטי, או יכולת להגיע לבד ממקום למקום ובהם פוגעים".
לא מובן למה לא לעשות שילוב ותיאום בין זמני הנסיעה של הרכבת לאלה של האוטובוס, למה לא ליצור פלטפורמה שתעזור לתושב ולא תקשה.
חשוב לציין, אנחנו בדקנו יומיים עמוסים בשבוע כמו חמישי וראשון, אבל במהלך כל השבוע הבעיה חוזרת על עצמה, בימים האלה בגלל כמות האנשים זה מורגש יותר. הקו שבדקנו הוא הקו של אשדוד- תל אביב מרכז, אבל גם בקווים של ב"ש ונתניה ישנה בעיה.
רבקה, סטודנטית בת 28 לומדת בתל אביב, אומרת: "אני חושבת שזה מרגיז, מעבר לעניין של אי החפיפה בין הזמנים, ברגע שרכבת מאחרת בגלל סיבה כזו או אחרת, האוטובוס לא מחכה, הנהג מעדיף לנסוע ריק מאשר לחכות לאזרחים, את מי בדיוק הם מענישים?".
גם ענת, חיילת בקבע, בת 23 מסבירה: "הרבה פעמים אני מעדיפה לקחת רכבת כי זה נוח יותר וקל יותר ובעיקר מהיר יותר, אבל אם אבא או חבר שלי לא יכולים לבוא לקחת אותי מהרכבת, אני מוותרת ומעדיפה אוטובוס בגלל הבעיה של להגיע מהרכבת לבית".
לאה, אישה בת 46, חושבת שאולי בכלל יש תיאוריית קונספירציה בין הרכבת, אגד והאזרחים: "אני לא אתפלא אם הם עושים זאת בכוונה, הרכבת לא רוצה שייסעו באוטובוס ובאגד לא רוצים שניסע ברכבת אז כל אחת מקשה על השנייה".
חשוב לציין שבחו"ל ובעיקר באירופה, התחבורה הציבורית מאוגדת תחת חברה אחת, תייר בחו"ל יכול לקנות כרטיס גם לרכבת וגם לאוטובוסים, לעלות ולרדת, הזמנים חופפים ואין בעיה. למה מה שעובד בחו"ל עם כמות אנשים גדולה יותר לא יעבוד גם באשדוד? כל מה שצריך זה פשוט להעתיק.
"הרבה פעמים אני רוצה לנסוע ברכבת, להשאיר את הרכב בבית, לעבוד ולנוח בנסיעה אבל כל כך קשה ומסורבל שאני מוותר ולוקח את הרכב", אומר לנו תושב מתוסכל. חשוב לציין שהבעיה באשדוד שונה מערים אחרות כמו תל אביב לדוגמא, שם הרכבת עוברת ממש בעיר, באשדוד לעומת זאת למעט מי שגר באזור ט', הרכבת נמצאת מחוץ לעיר ורחוקה כמעט מכל רובע, אלא אם כן אתם מוכנים ללכת ברגל בשעות הלילה.
דובר רכבת ישראל שחר ויסמן מודע לבעיה ומפתיע בפתרון: "הבעיה מוכרת וידועה, נכון שזה לא נוח ואנחנו מסכימים שיש בעיה. כרגע נבחנת הקמת תוכנית שילובים שתאחד את רכבת ישראל ואגד מבחינה של שעות, זמנים, מחיר וכדומה. אשדוד אגב, היא אחת מהערים הראשונות שאמורה להיות בפיילוט הזה. בתוכנית הזו, אמורה להיות אפילו הידברות בין החברות, כרגע אנחנו מודעים לבעיה".
דובר אגד אומר: "הפניה מוצדקת לחלוטין, הבעיה שמשרד התחבורה הפריד בין אגד לאגד תעבורה והן שתי חברות שונות. באשדוד אגד תעבורה מנהלת את הקווים הפנימיים בעיר וצריך לפנות אליהם".
דובר אגד תעבורה שמשון חנניה אומר: "אין לנו רישיון להפעיל קווים אחרי השעה 230:00 בלילה, אנחנו מנסים להיות חופפים לשעות של הרכבת, אבל לא תמיד זה אפשרי. לגבי העניין שהאוטובוס לא מחכה במדי של איחורים, אנחנו מבקשים מכל נהג לחכות כמה דקות, צריך להבין שכל המתנה כזאת, או עיכוב של קו אוטובוס עולה לנו כסף. תגברנו את הקו בעוד כמה קווים ביום אנחנו עושים בערך