שערוריית המים המזוהמים: רמת זיהום גבוהה בבאר כבר משנת 2001!!!
עופר אשטוקר
16.04.10 / 08:21
להאזנה לתוכן:
תחקיר של "המגזין אשדוד" מגלה שכבר בשנת 2001 הייתה רמת זיהום חריגה במים, שהכילו חומרים החשודים כמסרטנים אך המים המשיכו לזרום לברזים שלנו. עוד עולה מתחקיר "המגזין אשדוד" שתחנת מעבר פסולת ביתית פעלה מטרים מקידוח המים של תושבי אשדוד במשך שנים רבות באין מפריע
הדים רבים עשתה כתבת עיתון "המגזין אשדוד" שחשפה מחדל חמור של אספקת מים לתושבי אשדוד מבאר בה התגלה זיהום חמור. הכתבה, שזכתה לחשיפה אף בתקשורת הארצית, חשף כתב המגזין מכתב של משרד הבריאות מנובמבר 2008 ובו דרישת משרד הבריאות לסגור את הבאר או להתקין בה פילטרים לטיהור המים, זאת בעקבות עליה דרסטית ברמת המזהמים המיקרו אורגניים בבאר, מזהמים החשודים כמסרטנים. בתאגיד יובלים לא ביצעו את דרישת משרד הבריאות לסגור את הבאר ואף לא התקינו בה פילטרים לטיהור. משרד הבריאות מצידו לא חזר על דרישתו זו פעם נוספת ולא נקט באמצעים העומדים לראשותו כדי ליישם את דרישתו.
מומחים ציינו בפנינו שהמשרד הבריאות הורה על סגירת הבאר או לחילופין התקנת מסננים, בעיקר בגלל שלושה מזהמים שנמצאו במים: טריכלורואתילן, דיכלורואתילן וטטראכלורואטילן, שלא אמורים להימצא במי שתיה. המים מהבאר החשודה המשיכו לזרום לבתי תושבי אשדוד, למרות הסיכון הבריאותי שבהן. יותר משנה חלפה מאז הוציא משרד הבריאות את מכתבו ונדמה היה שהעניין נשכח.
בעקבות תחקיר שביצע כתב "המגזין אשדוד", שהוביל לתוצאות הדיגום ולדרישת משרד הבריאות, חשף כתב המגזין את המחדל בכתבת חשיפה מיוחדת בשבוע שעבר. בעקבות החשיפה כינס ראש העיר ישיבה מיוחדת בעניין זה וביחד עם יו"ר יובלים, גבי כנפו הם החליטו לסגור זמנית את הבאר המזהמת.
כבר בשנים 2001 – 2005 רמת המזהמים בבאר הייתה חריגה
ניתוח תוצאות דיגום המים של באר קטנה אשדוד ע"י מדענית מים, מגלה תמונה קשה על המים שסופקו לנו מהבאר הזאת. התוצאות של כל מזהם בנפרד אומנם נמוכים מהתקן הישראלי המיושן, אך אחוז ריכוז המזהמים במים היה כבר באותן השנים קרוב לאחוז שאחריו פוסלים את הבאר לאספקת מי שתיה. אחוז המזהמים עמד באותם השנים על 1.31 אחוז.
מהו אותו אחוז ריכוז המזהמים במים: בתקן המוצע של ועדת עדין ( ועדה שהוקמה לצורך עדכון תקנות המים המיושנות של מדינת ישראל), ישנה התייחסות להשפעה המצטברת של המזהמים על בריאות האדם, ולכן יש הנחיה לסכום את האחוז היחסי של ריכוז המזהמים מתוך התקן, ואם הסכום עולה על 1.5 אחוז אזי המים פסולים לשתיה.
בין השנים 2006-2007 עמד ריכוז המזהמים כבר על 1.67 אחוז, ואם תקנות ועדת עדין היו בתוקף באותה העת, מי הבאר היו נפסלים כבר אז לשתיה! בשנת 2008 כבר ירד אחוז המזהמים ל- 1.46 והתוצאות של 2009 וכן אלו שבוצעו בשבועות האחרונים מצביעים על המשך מגמת ירידה באחוז המזהמים במים.
יחד עם זאת, בריכוזיהם של שלושת החומרים החשודים כמסרטנים כמעט ולא חל שינוי וזאת גם הסיבה לכך שמשרד הבריאות עומד על כך שהבאר תיסגר או יותקנו עליה מסנני טיהור.
אתר פסולת ביתית בסמוך לקידוח מי שתיה
במהלך שנים רבות פעלה תחנת מעבר פסולת פיראטית ברח' העבודה, מטרים מקידוח המים של באר קטנה אשדוד. בנוסף לערימות האשפה, במקום אף נשטפו משאיות פינוי האשפה של קבלן הפינוי הקודם שעבד בעיר. מיצי הזבל נשטפו וחילחלו לאדמה עד שהגיעו ככול הנראה למי התהום שמהווים את מי השתיה של כולנו.
מי אישר אתה מחדל? ובכן, שנים רבות פעלו ארגוני הסביבה כדי לגרום לפינוי האתר שהיווה מפגע סביבתי ובריאותי עבור תלמידי עמל שהיו סמוכים למקום וכן עבור עובדים שעבדו בסמוך. המקום עבד באופן פיראטי באין מפריע, כך תיאר זאת בזמנו שמשון שהרבני, לשעבר יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה באשדוד: "המצב מדאיג. מזלזלים בהחלטת מועצת העיר לסגור את המקום. אנו באיגוד מתכוונים להמשיך לעמוד על כך". שהרבני יודע על מה הוא מדבר, כבר בשנת 2005 הוציא שהרבני מכתב לראש העיר לשעבר, צבי צילקר, בו הוא דורש לסגור את התחנה ולאכוף את החלטת מועצת העיר אשדוד שהתקבלה שנתיים קודם לכן.
מנהל מחוז הדרום של המשרד לאיכות הסביבה, אריק בר שדה, שנדרש גם הוא לסוגיה שיגר מכתב לצילקר בו הוא דורש לסגור את התחנה. במכתבו כתב בר שדה כי התחנה פועלת ללא רישיון עסק וכי "המשרד לאיכות הסביבה סירב בעבר לתת רישיון עסק לתחנה בשל המפגעים הסביבתיים שהיא יוצרת. במספר הזדמנויות נמסר ע"י נציגי העירייה כי אין בכוונת העירייה להאריך החוזה של התחנה וכי היא היתה אמורה כבר להסגר".
בשנת 2007, לאחר שכבר יצאה הודעה שהתחנה נסגרה, הופתעו באיגוד ערים לקבל תלונות מבעלי עסקים במקום על כך שהתחנה שוב פועלת. באותו המעמד נקנסו בעלי חברת פינוי האשפה של האחים סעדיין ב- 660 ₪ בלבד!!!
התחנה נסגרה סופית בסוף שנת 2007, כאשר פינה הקבלן את כליו מהמקום. בדיקת סקר קרקע במקום גילתה זיהום כבד שהצריך פינוי הקרקע המזוהמת, שככול הנראה שילמו עליו תושבי העיר, ביחד עם הבריאות.
מה צריך לקרות עכשיו
ראשית, ביובלים מבהירים שמדובר בסגירה זמנית של הבאר עד לבירור מול משרד הבריאות. על משרד הבריאות להבהיר היטב את כוונתו לגבי הבאר הקטנה באשדוד. אם המשרד מחליט שיש לסגור את הבאר עקב המזהמים שיש בה, עליו לדרוש זאת ולרשותו כל הכלים לאכוף את דרישתו זו.
יחד עם זאת, על תאגיד המים יובלים לנקוט משני זהירות בעת אספקת מי שתיה לתושבי העיר, ואם קיים כל חשש לאיכות מי הבאר ופגיעה אפשרית בבריאות תושבי העיר, עליו להפסיק מיוזמתו את השאיבה – לא כי מדובר בחובה חוקית, אלה מתוך דאגה לרמת השירות שהוא מספק לתושב כמופקד על בריאותו בכל הקשור לאספקת מים. אם צריך להתקין מסנני טיהור, תתקינו, מדובר בבריאות של כולנו.
סוגיה נוספת שדורשת חקירה מקיפה היא מי לעזאזל אפשר את קיומה של תחנת מעבר פסולת בכל השנים הללו צמוד לבאר שאיבת מי שתיה.
תמונת אתר מעבר פסולת פיראטי: איגוד ערים אשדוד