בושה וחרפה: להורים אין כסף – הילדים לא שותפו בטיול
23.10.14 / 06:07
שלושה חניכים בשבט דותן של הצופים באשדוד, בני 9, לא השתתפו בטיול פתיחת השנה של התנועה בסוף השבוע האחרון ונותרו בבית, רק בגלל שלהוריהם לא היה מספיק כסף לשלם. בשבט דותן הפנו אצבע מאשימה לעיריית אשדוד, שלטענתם קיצצו את תקציב תנועות הנוער. יניב קקון, מי שניהל את תחום הנוער בעבר: "מדיניות הקיצוץ שאדישה לצרכי בני הנוער גרמה כבר לעזיבה של תנועת נוער אחת את העיר ושתי תנועות נוספות שוקלות להזיז מאשדוד את גרעיני הפעולה שלהן". מי אשם במצב שנוצר? העירייה? התנועה? לנו ברור מי הקורבנות - הילדים! הסיפור נחשף לראשונה ברדיו דרום 101.5 על ידי הכתב דור גפני
המצב הכלכלי הקשה מנע משלושה ילדים, בני תשע בלבד, לצאת לטיול פתיחת השנה של שבט דותן של הצופים. הורים של שלושת הילדים לא יכלו לעמוד בתשלום השנתי לשבט הצופים והילדים נאלצו להשאר בבית בעוד שאר חבריהם יצאו לטיול בן יומיים למצפה משואה שבשפלה.
"כשאמרו לי ביום לפני, שאני לא יוצאת לטיול כי אמא לא יכולה לשלם, בכיתי", אמרה אחת הילדות. "זה לא הוגן שבגלל שאמא לא יכולה לממן את הסכומים הגבוהים שביקשו לא אצא לטיול".
אימה סיפרה:
"אני עובדת בחצי משרה ועושה את הכל כדי שהבת שלי תוכל להשתתף בחוגים ובתנועה אבל אני לא יכולה לעמוד בעלויות. ביקשו מאיתנו 2,400 שקל לשנה. הסברתי שאני לא יכולה לשלם סכום כזה ואמרו לי 'יהיה בסדר'. לאחרונה התברר שאין שום פיתרון.
אחרי שפניתי לממונה על תחום הנוער, הלן גלבר שבאמת נלחמה עבורנו, לראש השבט יוסי ברגר וגם להנהלת הצופים, הסכימו לתת לנו הנחה של 25% אבל זה גם לא הספיק.
אני יכולה לשלם מקסימום חצי מהסכום המבוקש. כואב לי שהילדה נשארה בבית. נגרם לה עוול גדול. אני יודעת שתנועת נוער לא מפלה בין מי שיש לו לבין מי שאין לו, אז איך זה ייתכן? גם פה יש מעמדות?, שואלת האמא. "מה גם שבשבטים האחרים בעיר מדובר בערך על חצי מחיר".
גורם בשבט דותן אמר שזאת פעם ראשונה שילדים לא משתתפים בפעילות על רקע כלכלי. הוא הפנה את האצבע לעירייה ולחברה העירונית למתנ"סים: "בשנה-שנתיים האחרונות חתכו לנו את התקציב בחצי וגם הקרן שעליה דיברו לסיבסוד מקרים כאלה בדיוק עדיין לא פעילה".
מהעירייה והחב' העירונית האמונות על תקצוב תנועות הנוער נמסר בתגובה:
"נוכח החשיבות הגדולה שמייחס ראש העיר-ד"ר יחיאל לסרי לתחום החינוך הערכי חברתי, תנועות הנוער בעיר זוכות לליווי ולתמיכה בהיבטים החינוכיים המקצועיים ע"י תחום הילדים והנוער של החברה העירונית לתרבות הפנאי ומתוקצבים באופן משמעותי על ידי עיריית אשדוד.
הגב' הלן גלבר -הממונה על המתנ"סים, הנוער והקהילה סיכמה עם ההנהגה של שבט הצופים כי כל התלמידים ייצאו לטיול והוצאות חניכים ממשפחות מעוטות יכולת ימומנו בהמשך מתוך קרן שהעמיד ראש העיר לנושא זה.
צר לנו, כי בתנועת הצופים בחרו לנהוג שלא על פי סיכום זה ובכך לגרום לעגמת נפש מיותרת. במידה ונטען כי תקציבה של תנועת הצופים נפגע בשל קיצוץ רוחבי הרי שאין בטענה זו מן האמת ותקציבה של התנועה נותר כשם שהיה בשנה התקציבית שקדמה לה. אנו רואים בתעריף של קרוב ל- 2.400 ₪ לשנה לחניך סכום גבוה באופן משמעותי מתעריפי הפעילות של תנועות נוער אחרות בעיר. למרות שתעריפי הפעילויות השונות נקבעות באופן אוטונומי על ידי הנהגות תנועות הנוער ונוכח חשיבותו של החינוך הערכי יבחן כל נושא עלויות הפעילויות בכל תנועות הנוער על מנת לאפשר השתתפות בפעילות לכול".
מתנועת הצופים נמסר בתגובה:
"אנו מציעים מגוון רחב של פתרונות עבור חניכים שמתקשים בתשלום השנתי, הן בהנחות לבני אותה משפחה (אחים) עפ"י קריטריונים קבועים מראש והן בפריסה לתשלומים. כולל אותם אמהות שפנו וקיבלו את ההנחה המקסימלית על פי הנוהל התנועתי. ישנן רשויות מקומיות אשר לתנועת הצופים יש דרך משותפת אבל לצערנו, חלק מהרשויות באקלים הכלכלי הנוכחי שנוצר גם בעקבות מבצע "צוק איתן" פחתה יכולתן לסייע לפעילויות תנועת הצופים, ועל כן התנועה הקימה ומפעילה בשנים האחרונות קרן מלגות, הפועלת לצד גורמי הרווחה ביישובים. יש לציין כי בשנת 2014 עמדה עיריית אשדוד בכל התחייבויותיה הכספיות כלפי התנועה. שבט דותן המונה 300 חניכים באשדוד פנה לתנועת הצופים בבקשה לסייע ,אנו נמצאים כעת בבחינת הנתונים ועושים כל שביכולתנו כדי לאפשר לכל חניך באשר הוא להשתתף בפעילות."
יניב קקון, יו"ר תנועת אשדודים (ניהל את תחום תנועות הנוער באשדוד בין השנים 2007-2010):
"אסור להתבלבל, זו לא טעות חד פעמית, זו מדיניות. המקרה של שבט דותן מצטרף לקיצוץ העומק שחל על תקציב תנועות הנוער בשנתיים האחרונות ולהשקעה הלא מספיקה בתחום הפנאי לנוער בכל ימות השבוע. למרות שבשטח מחכים אנשי חינוך חדורי מוטיבציה ואמונה, ללא אמצעים מספיקים הם נשארים חסרי תשובות וללא מענה לצרכי בני הנוער.
עד לפני כמה שנים אשדוד החזיקה פעילות שכל הארץ נשאה אליה עיניים, אבל הפקרת התחום לתורמים רחבי לב והעמסת התקציב על גב ההורים (שממילא מתקשים לעמוד בהוצאות) הם לא פתרון וההצלחה של השנים האחרונות פשוט נעלמת, על קובעי המדיניות להתעורר עכשיו לפני שלא יהיה שטח להשקיע בו או לחזור אליו.
מדיניות הקיצוץ שאדישה לצרכי בני הנוער גרמה כבר לעזיבה של תנועת נוער אחת את העיר ושתי תנועות נוספות שוקלות להזיז מאשדוד את גרעיני הפעולה שלהן. התנועות שבחרו להישאר, לתת ולתרום באשדוד נאלצות לצמצם פעילות, להוציא פעילות במחיר הפסד (ללא יכולת לסבסד חניכים הזקוקים לכך) או להעלות את תשלומי ההורים.
זה לא נעצר בתנועות הנוער, אותה אדישות עצמה גורמת לחוסר במועדוני נוער. על מקבלי ההחלטות להחזיר עטרה ליושנה במקום להתפלא בתקשורת שבני ובנות הנוער שלנו, ילדים טובים, מסתובבים חסרי מעש בפארקים ובדיונה, כולנו היינו שם ויודעים בדיוק לאן מובילים שעמום וחוסר מעש. התנהגותם, אחריותנו".