שידור חוזר
27.05.10 / 16:10
בסרט הזה כבר היינו; בעקבות השריפה הגדולה במפעלי "חוד מתכות" בסוף השבוע שעבר, חזרנו השבוע אל השריפה הגדולה במפעל "אגן כימקלים" בעיצומו של מבצע "עופרת יצוקה", כדי לבדוק האם ייושמו הלקחים שימנעו מכולנו את האסון הבא? מאת: רעות אלגרט
ינואר 2009. הימים הם ימי מבצע "עופרת יצוקה", העצבים של תושבי העיר וכוחות הביטחון מרוטים בלאו הכי, אבל אז מגיעים הדיווחים הראשוניים על השריפה הגדולה שפרצה במפעל "אגן כימקלים" הרגיש. תסריט האימה ממנו חששו בפיקוד העורף התממש, לאו דווקא בגלל פגיעת גראד, אבל הסיטואציה המלחיצה גם כך התרחשה דווקא בשעה שיללות הסירנה ממשיכות להתריע על נפילות נוספות בגזרת העיר.
כוחות הכיבוי והצוותים שהיו דרוכים ופרוסים כבר בשטח בעקבות המבצע הגיעו תוך דקות ספורות למקום האירוע ולעיניהם התגלה מראה מאיים. במקום היו פיצוצי ענק אשר העיפו עצמים בוערים לכל עבר, להבות משתוללות אשר יצרו עשן שחור וסמיך שעורבב בחומרים מסוכנים. למרות הסכנה הגדולה, גילו הכבאים ושירותי הביטחון תושייה מהר מאוד. הגעתם המהירה למקום האירוע והפעלת כוחות גדולים מאוד של כיבוי, הביאו להשתלטות מהירה ויעילה על האש בזמן קצר יחסית לעוצמת האש ולגודל האירוע.
כוחות המשטרה והביטחון הוציאו הוראה לתושבי צפון העיר להסתגר בבתיהם ולאטום את הפתחים. שריפה זו הביאה לפחד רב וכמעט לפינויה של האוכלוסייה מצפון העיר ומהישובים הסמוכים לה. כאשר אירוע בסדר גודל כזה מתרחש בעיר כמו אשדוד אשר בה יש מספר רב של תושבים, על אחת כמה וכמה בזמן לחימה, רמת הדאגה והחרדה בקרב התושבים עולה בצורה משמעותית. ההיסטריה והפחד שהתושבים חשו התגברו עוד יותר.
מנור: “נלחמנו בלהבות"
צבי מנור, מנהל מפעל "אגן כימקלים" מספר השבוע בראיון ל”המגזין אשדוד” על הרגעים הדרמטיים שחווה בזמן השריפה: "הייתי במפעל בזמן שהשריפה פרצה וידענו ששריפה במפעל כימי זו סכנת חיים קשה. לראשונה אחרי ארבעים שנה זה קרה בתוך הבית. אני רוצה לציין את תגובתם המהירה של עובדי המפעל על מנת למזער את הנזק הראשוני מההתלקחות וברגעים הראשונים למרות הלחץ האדיר פעלתי בצורה מבוקרת והעלנו דיווח לכל הרשויות הרלוונטיות".
למנור גם חשוב להדגיש כי המעורבות של עובדי המפעל בדקות הראשונות הייתה קריטית למניעה של התפשטות נרחבת יותר של השריפה, "הנסיון היה לתפעל את הכוחות הקיימים בשטח על מנת לנסות ולהילחם בשריפה. מי שמנע בעצם את התפשטות השריפה באופן ראשוני היו כשבעים עובדים מתוך המפעל שעזרו במניעת התפשטות האש. בסופו של דבר, תוך שעתיים וחצי כובתה האש והודות לכך הנזק היה קטן יחסית. אלה היו שעתיים וחצי קשות מנשוא, אנשים נלחמים בלהבות".
כך או כך, נראה כי השריפה בסוף השבוע האחרון ב"חוד מתכות" ואשר שיתקה את אזור הקריות לסוף השבוע, מעלה את השאלה מה הלקחים שהופקו כתוצאה מהאירוע החמור, דומה כי בדיון שערכה וועדת הפנים והסביבה של הכנסת, סוכם האירוע בצורה הטובה ביותר על ידי יושב ראש הוועדה ח"כ אופיר פינס, "במקרה הזה (של השריפה. ר.א.) המצב שונה, ברוך-השם השריפה טופלה והשתלטו עליה ואף אחד לא נפגע, למיטב ידיעתי, פגיעה משמעותית".
אגב, השריפה ב"אגן" לא הייתה הראשונה. באפריל 2008, מפעל "כימורד" אשר שכן באזור התעשייה של אשדוד נשרף כליל. שריפה זו הובילה לענן שחור אשר כיסה את כל אזורה הצפוני של אשדוד באירוע זה דווח על ידי המשרד לאיכות הסביבה כי לא ידוע על דליפתם של חומרים מסוכנים.
דובר כיבוי מרחב לכיש אומר כי "מאז השריפה השתנה מאוד כל מערך היערכות המפעל, גם מבחינת שירותי הכבאות וגם מבחינת תשתיות חדשות עקב חוות דעת של מהנדסי בטיחות, אש וכימיה. המפעל נכנס לתכנית עבודה אינטנסיבית בכל הקשור לבטיחות והרף הגבוה שנדרש מהמפעל במעקב כל הזמן, גם כעת, עברה שנה מאז האירוע ומאז יציאתה של התכנית לפעולה ואנחנו עדיין ממשיכים לעקוב ולראות שהיא מתקדמת. כשהתכנית תיגמר נוכל להגיד מהם הסיכויים שאירוע כזה יתרחש שוב. אשדוד היא עיר תעשייתית ויש לזה יתרונות אך גם חסרונות, ואנו כשירותי כבאות דורשים מקסימום בטיחות ולשאוף למינימום סכנות בטיחות שישפיעו על האזרחים או על העובדים במפעלים הללו".
אז ב"אגן" כמו בעוד מפעלים אחרים נערכים כל העת לתסריט האש האפשרי הבא, בכל מקרה לגורם האנושי, כמו שראינו בסוף השבוע האחרון בצפון הארץ יש משקל כבד בהתרחשות וגם במניעת השריפה המסוכנת הבאה. כעת נותר רק לקוות שאכן כל הגורמים ערוכים ומוכנים להגן על שלומם של תושבי העיר, אם וכאשר.