להאזנה לתוכן:

לאחר הסערה הציבורית שקמה עקב הקמת הגדר שחסמה את הגישה לחוף "גיל" מדרום למרינה, הירוקים והגולשים נפגשו בשבוע שעבר עם מנכ"ל העירייה, סמנכ"ל חפ"א והחרדים, סמוך לגדר שנבנתה. הצדדים הגיעו להבנות, תוך התחשבות איש בצרכיו של השני והוחלט לפרק חלק גדול מהגדר, שמנעה גישה לחוף. בעירייה אף הסכימו להציב לטובת הגולשים מקלחת וברזיה בחוף, כדי שהגלישה עבורם תהיה קצת יותר טובה. מאבק זה, שנשא פירות בצורה מהירה ומיידית היה רק הקדמה למאבק הגדול האמיתי אותו מנהלים גולשי אשדוד כנגד כוונות העירייה להקים נמל דייגים בחוף "השובר", המוגדר על ידי הגולשים כאחד מחופי הגלישה הטובים בארץ. כתב "המגזין" נפגש עם ראשי עמותת הגולשים ושמע הכל על היתרונות, הזכרונות, הדאגות והתכניות להצלת חוף השובר מיוזמות הנדל"ן

בשבוע שעבר סערו הרוחות באשדוד לאחר שהתגלה כי חומת ברזל קמה מדרום למרינה ומנעה את הכניסה לחוף "גיל", הידוע בפופולאריות שלו בקרב גולשי העיר. כל כלי התקשורת המקומיים והארציים נזעקו לפשר הצעד התמוה של עיריית אשדוד, שמצידה הגיבה כי מדובר ב"חוסר הבנה" עם הקבלן המבצע. הגדר אגב, הוקמה על מנת להרחיב את השטח של החוף הדתי הנפרד הממוקם בסמוך, וזאת על מנת שיקבל את הכשר הבד"צ המקומי, כנדרש. לאחר 48 שעות של רעש תקשורתי, הודיע מנכ"ל העירייה כי יקיים במקום פגישה עם נציגי הצדדים על מנת לפתור את הבעיה באופן מיידי.
ואכן, במהלך הפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר עם מנכ"ל עיריית אשדוד אילן בן עדי וסמנכ"ל ח.פ.א נאור גלילי לבין נציגי הפורום הציבורי לאיכות הסביבה באשדוד, בועז רענן ונציגי העמותה לקידום גלישת הגלים, עו"ד טדי מנשה, אסי קריספין, ירון קליין, זאב דוד, שאולי נוימן ויניב וקנין, הושגה פשרה בין הצדדים לפיה עיריית אשדוד תאפשר גישה חופשית ובלתי מוגבלת לחוף, לכולם בכל שעה ובכל יום בשבוע וזאת באופן מידי הן מכיוון חוף הים והן מכיוון שובר הגלים וכן לא יאוחר מיום 29 יולי 2010 עיריית אשדוד תפרק את קטע גדר באורך של 56 מ' אשר הוקמה בחוף גיל וחסמה את הגישה לחוף.
הפשרה אשר התקבלה בין הצדדים מאפשרת מתן מענה באופן זמני ונקודתי לצורכי ציבור המתרחצים הדתי תוך שמירה של זכות הגישה והמעבר החופשי של הציבור וגולשי הגלים לחוף גיל. מנכ"ל עיריית אשדוד הבהיר כי עד לתחילת עונת הרחצה הבאה עיריית אשדוד מתכוונת להסדיר ולהשלים את בניית החיץ בגבולו הצפוני של החוף הנפרד ובכך ליתן מענה קבוע לצרכי הציבור הדתי הפוקד חוף זה, תוך שמירה על אפשרות גישה חופשית לחוף הגולשים – הוא חוף גיל.
"זו לא הפשרה הכי טובה מבחינתנו, אבל עשינו את זה מתוך התחשבות באוכלוסיה החרדית שלא תוכל לקבל הכשר לחוף בצורה אחרת", אומר עו"ד טדי מנשה, יו"ר עמותת הגולשים באשדוד, "אם היינו הולכים למאבק משפטי קרוב לוודאי שהיינו זוכים, אך את העונה הזו היינו מפספסים והמטרה העיקרית הייתה לפתוח כמה שיותר מהר את החוף כדי שהגולשים והדייגים ישובו ליהנות ממנו".
 

לאחרונה פורסם בתקשורת המקומית על תחרות אדריכלים שהתקיימה לצורך תכנון והקמת טיילת חוף שתשתרע מהנמל ועד לחוף הדרומי בעלות של מאות מיליוני שקלים והגולשים מבקשים לנצל את ההזדמנות הזו על מנת לפתור את בעיית החוף הנפרד. "אין ספק שהמיקום של החוף הדתי אינו מתאים. הוא יהיה תקוע כמו עצם באמצע הטיילת החדשה, כשגם ככה אין להם פרטיות מוחלטת מפני שבנייני המרינה ומע"ר דרום שיקומו משקיפים היישר לתוכו", אומר חבר העמותה שאולי נוימן. "הצענו להעביר את החוף הנפרד לחוף חברת החשמל צפונית לנמל, שם יהיה להם מקום בשפע, חניה בשפע ופרטיות מוחלטת".
כאמור, בשלב זה יפורקו 56 מתוך כמאה מטרים של גדר שהוקמה ועם תום עונת הרחצה הנוכחית ידונו נציגי הגופים על הסדר קבע.


אך המאבק האחרון הוא רק חלק קטן במאבק מתמשך אותו מנהלים הגולשים באשדוד, המתנגדים לתכניות העירייה להקמת נמל דייגים בסמוך לשובר הגלים של הנמל, צפונית לשפך נחל לכיש. במקום זה בדיוק נמצא "חוף השובר", שהוא חוף הגלישה הפופולרי ביותר באשדוד, ובעיני רבים אף נחשב לחוף הגלישה הכי טוב בישראל. "נוצרים שם גלים שאין כמוהם בשום מקום בארץ", אומר ירון קליין, "המקום מוכר בקרב כל קהילות הגולשים ואתרי האינטרנט הבינלאומיים כחוף גלישה משובח. אם יפתחו אותו, הוא יכול להיות אטרקציה תיירותית גדולה יותר מאיזה נמל דייגים שאינו נחוץ".
אסי קריספין, גם הוא גולש ותיק וחבר בעמותה מסביר, "יש לנו פה משאב טבע מדהים שמגיעים אליו מכל הארץ. חוף השובר הינו חוף מיוחד שנוצר עקב מיקומו הצמוד לשובר הדרומי של נמל אשדוד. מבנה קרקעית הים באזור זה, נוצר למעשה בעקבות מיקום שובר הגלים הדרומי של נמל אשדוד, אשר עצר למעשה את תנועת החולות במשך שנים ויצר את המבנה המיוחד של הקרקעית. בחוף השובר יש את השילוב של מבנה קרקעית מושלם היוצר למעשה גל מושלם (ממש כמו בחו"ל) ולאורך כל ימות השנה".
מזה זמן רב שנמל אשדוד מנסה למצוא פתרון לבעיית הדייגים הנמצאים בשטחו, סביבם נקשרו לא פעם פרשיות שונות וכן התנגשויות עם רשויות הנמל ואנשי הביטחון בו. כיום, רציף הדייגים היחיד של אשדוד נמצא בתוך הנמל, וגורמים שונים מעידים כי הנמל, שלו האינטרס הגדול ביותר להקמת נמל דייגים נפרד, הסכים להעמיד לטובת פרויקט זה מימון בסך עשרות מיליוני שקלים.
"עיריית אשדוד אשדוד הולכת לפרויקט הזה מכיוון שהיא רוצה לקדם את התיירות, ואנו רואים במטרה הזו חשובה בהחלט", אומר עו"ד מנשה, "אין לנו כל מחלוקת עם העירייה על המטרה עצמה, יחד עם זאת, אנו חושבים כי ישנם פתרונות חלופיים להגיע אליה".
"צריך להעיר את תשומת לב התושבים בכלל והמתרחצים בפרט לכך שאין שום צורך לבנות בתוך המים", מוסיף שאולי, "זה רק הורס את הים וזו תהיה בכיה לדורות. בעבר היו בארץ הרבה טעויות בכל הקשור לבניה בתוך המים, מה שפוגע בנדידה הטבעית של החולות ומזיק לחוף בצורה בלתי הפיכה".
חוף השובר היה מוקד עליה לרגל של גולשים מאז הקמתו של נמל אשדוד, ובמשפחות רבות בעיר יודעים לספר כי הילד שגולש שם עכשיו הולך בדיוק בעקבות אביו וסבו שגלשו שם לפניו. לא פעם סיפרו אשדודים שיצאו לטיולי גלישה בחופים נבחרים מסביב לעולם, שפגשו במקום אשדודים לשעבר והדבר הראשון שהם שאלו היה "מה עם חוף השובר?"
ממבט על קבוצת הפייסבוק שהקימה העמותה ניתן לראות את האהבה והאכפתיות הרבה של תושבי אשדוד לחוף הים. בשלושת החודשים בהם פעילה הקבוצה, הצטרפו אליה למעלמה מ2,200 חברים, שחלקם הגדול אף כותב, מגיב, מעלה תמונות ומוכן לתרום למאבק בכל דרך בה יהיה צורך. וכן, גם אותם אשדודים לשעבר החיים במקומות שונים ברחבי העולם מעלים זכרונות ומביעים את הזדהותם עם המאבק של הגולשים המקומיים.
עמותת הגולשים פועלת בשיתוף מלא עם כל הגופים הירוקים העלי ההשפעה בארץ וביניהם הפורום הציבורי לאיכות הסביבה, צלול, אדם טבע ודין, וכן משתפת פעולה עם עמותות מקבילות של גולשים מערים אחרות המנהלים מאבקים דומים כמו אלו שהיו בחוף בת גלים ובחוף פלמחים. "מבחינתנו, המאבק הזה לא הולך להיגמר", מדגיש עו"ד מנשה, "אם הרשויות באשדוד יתעלמו ויחליטו להוציא לפועל את התכניות, זה ייתקע בוועדות. אם זה יעבור בוועדות, זה ייתקע בבתי המשפט".
"במקום ללכת ולהרוס חוף מושלם, צריך לפתח טיילת, גשר ולהפוך את המקום לשמורת טבע", מוסיף זאב דוד, הצעיר שבחבורה אך גולש כ-15 שנים, "השמירה על חופי הזהב של אשדוד היא תפקיד של כל אחד ואחד מתושבי העיר, שצריכים להתאחד בצורה חד משמעית תחת המטרה המשותפת".
"אסור לשכוח שאשדוד מעולם לא התעסקה בפיתוח התיירות מפני שהיא בנתה את עצמה", אומר אסי, "היום היא צריכה להתעסק בתיירות ודווקא הגלישה והספורט הימי יכולים להביא לה תיירות מכיוון שהם לא תכננו. בכל מקום בעולם בו קיימים חופי גלישה משובחים, מתפתחת תיירות משגשגת סביב הנושא הזה".
"לסיכום", אומר זאב, "אנחנו קוראים לכל אחד ואחד מתושבי העיר שחוף הים חשוב לו, להצטרף לקבוצה שלנו 'נלחמים על חוף השובר' בפייסבוק, לחתום על העצומה ולהגיד לקברניטי העיר 'עד כאן', כי הים הוא של כולם ולא ניתן להרוס אותו".
"חשוב מאד להבהיר", משחיל ירוק לפני סיום, "כי אנחנו אשדודים בגילאי 25-45, שמאוד אוהבים את העיר, אוהבים את הים ועושים הכל מתוך אידיאולוגיה ואהבה נטו ולא מתוך אינטרס כלכלי או אחר, וזו הסיבה בזכותה יש כל כך הרבה אנשים המזוהים עם המאבק שלנו".


 

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה