החוק לאיסור מכירת אלכוהול מהשעה 23:00 נכנס לתוקף. נו אז מה!


להאזנה לתוכן:

חוק חדש מנסה להילחם בתופעת השיכרות וכבר מלפני כשבועיים אסור למכור אלכוהול בפיצוציות, תחנות דלק, מכולות וכדומה, לאחר השעה אחת עשרה בלילה. זה מצטרף לחוקים האחרונים שהקנו למשטרה את האפשרות להשמיד אלכוהול שניצרך במקומות ציבוריים או החוק שאוסר על קטינים לשתות אלכוהול בציבור, או החוק שאוסר הגשת אלכוהול לקטינים שלא בנוכחות הוריהם. מדובר בעוד חוק שמנסה, בצדק, להילחם בתופעת השיכרות והאלימות שבאה בעקבותיה. אך האם יהיו מספיק שוטרים לאכיפת החוקים? סיירנו בסוף השבוע האחרון במבחר פיצוציות ברובעי העיר... העסקים כרגיל גם הרחק בשעה אחת בלילה

אל ידיה העמוסות של המשטרה מצטרף עוד חוק מבית היוצר של כנסת וממשלת ישראל - "חוק היובש", זהו כינויו. מה בעצם אומר החוק החדש: הצעת החוק שעברה בקריאה שניה ושלישית ונכנסה לתוקף לפני כשבועיים, אוסרת מכירת משקאות אלכוהוליים בין 23:00 בלילה ל־06:00 בבוקר בפיצוציות, בקיוסקים, בסופרמרקטים, בחנויות נוחות ובתחנות הדלק.

אז איפה כן אפשר לקנות? מכירת אלכוהול מותרת בכל המקומות בין 06:00 בבוקר ל־23:00 בלילה, והחוק מאפשר מכירת אלכוהול בכל שעות היממה בפאבים, במסעדות, במועדונים, בחנויות הדיוטי פרי בנתב"ג ובאולמות אירועים.

מי אמור לאכוף את החוק? המשטרה כמובן בשיתוף פקחי העירייה. למרות מחסור חמור בכח אדם במשטרה, בכנסת לא חוששים לחוקק חוקים שיוסיפו לאותם השוטרים במשמרת עוד כמה משימות. אם עד היום, שוטר במשמרת סיים את יום עבודתו עם הלשון בחוץ, עכשיו הוא כבר יחזור מעולף. לחברי הכנסת יש יד חופשית לחוקק חוקים, חלקם טובים מאוד, אך מה לעשות, תקציב ליישום החוקים שהם בעצמם חוקקו, אין! והם גם לא עושים רושם שבכוונתם להקצות תקציבים לכך - מיתון לא? צריך לקצץ בהכל, שתושבי ישראל יתפוצצו עם הפשע, את מי זה מעניין.

יחד עם זאת, החוק מקנה סמכויות נוספות למשטרה במלחמתה בגורמי הפשיעה. ברור לכולם שאם המשטרה מאוד תרצה, עסק שחשוד כגורם לפעילות עבריינית, ייסגר לצמיתות באחת מהאפשרויות שהחוקים החדשים הקנו לה.

אז מה אמורה לעשות המשטרה בעצם? השוטרים אמורים לבדוק פיצוציות, חנויות, תחנות דלק, מעבר לשעת היובש. במידה ונמצא שנמכר אלכוהול אחרי השעה 11 בלילה, הקנס המינימאלי הוא 9000 ש"ח. לקצין משטרה אף ניתנה הסמכות לסגור בית עסק שמכר אלכוהול מעבר לשעות שהוגדרו בחוק.

כעת, בנוסף לסיורים של השוטרים והפקחים העירונים לאיתור צורכי אלכוהול שעושים זאת בציבור (מה שהופך אותם לפושעים), הם גם צריכים לאתר קטינים שמנסים לקנות אלכוהול שלא בנוכחות הוריהם. אותם השוטרים גם צריכים להסביר מדוע הם שופכים את האלכוהול של אותם הצעירים, להתעמת איתם ולעיתים זה מגיע אף לעימותים אלימים.

בנוסף לאכיפת חוקי האלכוהול החדשים, יש למשטרה גם ביטחון שוטף, קריאות מוקד ועוד ועוד שלל אירועים שהמשטרה צריכה לטפל בהם וששוטר במשמרת רץ מאירוע לאירוע ובעיקר עסוק בכיבוי שריפות.

אז איפה לעזאזל בכל הבלגן הזה אמורים אותם השוטרים להתמודד עם עוד ועוד חוקים שמנחית עליהם הדרג המדיני, שנדמה (רוב הזמן) שהוא חי בפלנטה אחרת. הנייר עליו נכתב החוק סופג הכל, אך איש אינו דואג לתקצב את החוק כך שבאמת יהיה כח האדם לאכוף אותו.

מתוך 120 חברי כנסת, רק 38 התייצבו להצבעה והצביעו פה אחד בעד החוק שהגישו חברי הכנסת דוד רותם (ישראל ביתנו) ואורי אורבך (הבית היהודי). הצעת החוק בגלגולה הראשון הציעה לאסור על חנויות בתחנות הדלק למכור אלכוהול במשך כל שעות היום, אך מה לעשות, חברי הכנסת הם בני אדם וגם הם נתונים ללחצים של בעלי עניין שמנעו את הכללת הסעיף הזה.

בין המברכים על החוק נמצא השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ. "המשטרה כבר ביצעה יותר מ־800 אירועי החרמת משקאות, כשבדרך כלל תגובות הציבור חיוביות", אמר אהרונוביץ. עוד הוא מציין: "חשוב לזכור שאסור להשאיר את רשויות האכיפה בודדות בחזית ושיש להמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם מערכות החינוך, הרווחה, הבריאות והמשפט".

מנגד, טען ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, כי החוק סורס והושמטו ממנו נושאים חשובים. "החלקים שהושמטו היו או כאלה שדורשים מהממשלה השקעה אמיתית במשאבים ותקציבים או כאלה שהפריעו לאינטרסים שונים של יצרנים, משווקים, מפרסמים וכדומה", ציין קדמן.

אגב, שבועיים אחרי כניסת החוק לתוקף, משרדי הממשלה השונים אינם ידועים מי אמור לתקצב את כל הסיפור הזה. ככה זה בחלם.

ומה אנחנו אומרים?

בזמן הקרוב נשמע על מבצע פה או מבצע שם, אך החוק שסורס כבר בתחילתו ע"י אינטרסים של יצרנים ועל ידי אי הקצאת תקציבים למלחמה אמיתית בתופעת האלכוהול, יהפוך ל"חוק מדף" כמו עוד רבים אחרים. אם מטרת החוק היא הקצאת כוח נוסף למשטרה, הרי שיש לעשות זאת בשילוב גיוס שוטרים בכל רחבי הארץ.

באשדוד לדוגמא יש רק 8 שוטרי סיור במשמרת. 8 שוטרי סיור שאמורים לאכוף את שלל החוקים במדינת ישראל בעיר עם יותר מ- 210,000 תושבים! הכוח של משטרה הוא במתנדבי המשטרה , אנשי המשמר האזרחי, שכתבה על אחד מאותם המשקים שפועלים באשדוד מתפרסמת השבוע בהרחבה בעיתוננו.

אך סמכויות המתנדב אינן כסמכויות השוטרים, ועבור פעולות אכיפה מהסוג הזה ישנה חובה בנוכחות שוטר. החוק נותן כח בידי המשטרה, אך אכיפתו בכלל רחבי הארץ מוטלת בספק, אם לא יגייסו שוטרים נוספים ויעבירו תקציבים אמיתיים למלחמה באלימות הפושטת במחנה.

כאמור, בסוף השבוע האחרון יצאנו לסיבוב קצר ברחבי העיר. הפיצוציות בתוך רובעי העיר עבדו כרגיל, אנשים ישבו מחוץ לאותן הפיצוציות ושתו אלכוהול כאוות נפשם הרבה מעבר לשעה 23:00.

השר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', יצא בסוף השבוע לבדוק איך נראית בשטח ההתמודדות עם תופעת האלכוהול בעידן "חוק היובש", האוסר על מכירת אלכוהול בשעות הלילה. הדברים ששמע מילדים ובני נוער בסיור הלילי הצליחו להפתיע גם אותו.

גם אחרי שנים רבות במשטרה, השר מופתע מעוצמת הדברים שהוא שומע ורואה. "ראיתי ילדים בני 10 עד 12 משתכרים מתחת לביתם. הוריהם עסוקים בפרנסה או שהם סומכים עליהם", סיפר אחרי הסיור השר.

הסיור הזה מסתיים לקראת בוקר. אהרונוביץ' מודע לכך שלמרות הלילה שהעביר בשטח, בלי אכיפה מוגברת וממושכת, החוק החדש יישאר רק עוד סעיף בספר החוקים. 

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה