כך זה התחיל: איך הפכה הקרקע למבני ציבור ברובע ט"ו לתוכנית עם מאות יח"ד
08.07.17 / 09:55
מאבק תושבי הרובעים הדרומיים באשדוד, נגד התוכנית לבניית 12 מגדלי מגורים בשכונה שמאופיינת בבנייה נמוכה, מאבק זה רק התחיל. תושבי רובע ט"ו, שיכולים גם לממן את המאבק, מציינים שלא ישקטו עד לביטול התוכנית שעלולה לפגוע בהם ובמשפחותיהם. כעת חושף אשדוד נט איך הפך השטח שהיה מיועד במקור לשטח ציבורי פתוח למבני ציבור - ל"מתחם הצעירים" כפי שמגדירה זאת העירייה, ולמגדלי ענק עם מאות יחידות דיור
התוכנית שנחשפה באתר אשדוד נט, לבניית מגדלי מגורים ברובע ט"ו עם מאות יחידות דיור, תפסה את תושבי הרובעים הדרומיים בהפתעה מוחלטת. התוכנית, שקודמה בשנים האחרונות ממש מתחת לאף שלהם, עדיין נמצאת בשלביה הראשונים, ועד שתבשיל לכדי תחילת עבודות, עוד ייקח זמן רב מאוד.
מי שלא מתכוונים לתת לתוכנית לצאת אל הפועל אלה תושבי רובע ט"ו המגוררים בתים פרטיים (וילות ודו משפחתיים), שגילו לפתע כי מגדלי מגורים ייבנו מול בתיהם צמודי הקרקע, יטילו צל על חלק מהוילות הסמוכות ויצרפו אלפי תושבים לאזור.
תושבי הרובע המיוחצנים כמו אלון חסן, אריה אזולאי (ראש העיר בעבר), העיתונאי מנחם גלילי ועוד, יצאו במתקפה תקשורתית נרחבת כנגד הבנייה.
השבוע, כנס שארגנה העירייה להצגת התוכנית לתושבי רובע ט"ו, פוצץ על ידי התושבים לאחר שהבינו שהעירייה שולחת אותם להתנגד בועדה המחוזית לתכנון ובניה. תושבי רובע ט"ו, שהקימו ועד פעולה, מתכוננים למאבק עיקש מול עיריית אשדוד, ראש העיר והועדה המחוזית לתכנון ובניה.
אז איך הפך שטח המריבה משטח שמיועד למבני ציבור לפרוייקט של מאות יחידות דיור - קצת היסטוריה
בשנת 2004 נחתם כתב התחייבות בין ממ"י לעיריית אשדוד בנוגע לשטח הציבורי ברובע ט"ו. נושאי בהתחייבות: שינויי יעוד קרקע ממגורים לשטח למבני ציבור במתחם חרגול ברובע ז' לצורך הסדרת שטחי ציבור קיימים, שטח המגרש שהתקבל ממ"י כ-20 דונם .
בתמורה עיריית אשדוד תקצה קרקע לטובת ממ"י לבניית יח"ד שוות ערך ל137 יח"ד ברובע ז' בשטח זהה. הקרקע הציבורית שאותרה ע"מ לשמש קרקע חילופית הייתה ברובע ט"ו וחלק מהשצ"פ סביבו.
במסגרת קידום תכנית מפורטת 963 הומלץ לאישור תכנון בשטח הנדון עבור 18 יח"ד קוטג' שהינם שווי ערך ואף יותר מ-137 יח"ד ברובע ז' כפי שנחתם בהסכם מ-2004.
ביוני 2012 הוועדה המקומית קיבלה חוות דעת בעניין יחס ההמרה הנדרש לפינוי "מתחם החרגול" ברובע ז' תמורת זכויות בניה למגורים בחלקה 29 בגוש 2003 ברובע ט"ו , חוות הדעת התבססה על תחשיב שמאי לשווי הזכויות המפונות במתחם החרגול (שווי ערך קרקע עבור 136 יח"ד בבניה רוויה ותוספת עלויות פינוי מתחם החרגול - לעומת שווי זכויות נדרשות לצורך איזון עלויות הפינוי. הוצעו 2 חלופות : מגרשים לבניית 24 יח"ד צמודות קרקע 12מגרשים דו משפחתי או לחילופין 51 יח"ד לבניה טורית גן +דופלקס ,קוטג +פנטהואז.
בנובמבר 2016 נסגר התיק לאחר שהוגשה תוכנית חדשה לאיזור - התוכנית שמציעה את בניית 12 מגדלי מגורים עם 748 יח"ד כאשר 30% מהם יחידות קטנות.
בפרוטוקול מליאת בניין ערים, שדנה בתוכנית לפני כשבועיים, אין אזכור על כך כי הדירות כולן מיועדות לזוגות צעירים, או כי מדובר בתוכנית שתהיה תחת תוכנית "מחיר למשתכן". בכנס שניסתה העירייה לקיים השבוע, כמו גם ההודעה שיצאה אחריו, אומרים בעירייה כי הדירות בפרויקט הן 100% לזוגות צעירים, אך באותה הנשימה מציינים כי 80% אחוז מהדירות יהיו במסגרת "מחיר למשתכן". מדובר בסתירה בין הדברים, שכן כל זכאי של משרד השיכון יכול להשתתף בהגרלת "מחיר למשתכן", ללא קשר לגילו, אם הוא נשוי וכדומה.
עוד בדיון בתוכנית, לא ברור עם מרכז קהילתי ייבנה, וישנה רק המלצה של היחידה האסטרטגית לשלב מרכז קהילתי בתוכנית. בתוכנית עצמה אגב, בדרישות והבדיקות שנערכו עבור "מענה פרוגרמטי לצרכי הציבור" נכתב כי מרכז קהילתי ומועדון לגיל השלישי אינו נדרש במסגרת התוכנית.
ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, אמר השבוע לאחר שמפגש התושבים עם תושבי רובע ט"ו פוצץ:
"אשדוד עוברת מהפכה בכל תחומי החיים כעיר חדשנית ופורצת דרך, וחשוב לי מאוד שצעירי העיר יהיו שותפים למהפכה הזו, וישארו כאן איתנו ויבנו את ביתם ליד הוריהם. הצעירים בראש מעייני ומתחם הצעירים ברובע ט״ו הוא רק הסנונית הראשונה עבורם, לקראת הסכם המסגרת עם 30,000 יח״ד חדשות עליו נחתום בחודש הבא. העיריה תומכת בתוכנית מתחם הצעירים ברובע ט״ו ואין לי ספק שהתוכנית תאושר. ההתנגדות של תושבי הרובע מיותרת ואני מצפה מהם לגלות אחריות ולתמוך בתוכנית הזו עבור עתיד ילדיהם ביחד שאר עם ילדי אשדוד".
תגובת תושבי רובע ט"ו לתוכנית ולתגובות העירייה:
"קראנו בימים האחרונים את התגובות של ראשי העירייה ביחס למאבק הלגיטימי שלנו נגד הניסיון הנפשע לייצר עובדות בשטח אשר ייסבו לרובעים הדרומיים, לתושבי הרובעים, משפחותיהם וילדיהם נזקים בלתי הפיכים.
לא ניתן לאיש להכפיש את שמנו ולכנות אותנו בשמות גנאי, מתוך ניסיון לגמד או להקטין את עוצמת הפגיעה שבפעולות העירייה והעומד בראשה.
אנחנו איננו "בעלי הוילות", כפי שבחרו לכנותנו ככינוי גנאי מקטין, אלא תושבי הרובעים הדרומיים אשר חסכו שקל לשקל משך רוב שנות חייהם על מנת לגור בבתים אותם רכשנו ובנינו במיטב כספנו.
מכלול ההשקעה שלנו התבססה על הבטחות של הרשות, על תכניות תכנוניות עירוניות וכן הלאה ולאחר בדיקה מדוקדקת . לא יעלה על הדעת שגחמה של הרשות, שאיננו יודעים מה עומד מאחוריה, בוחרת להפוך על פיו את אורח חיינו, והכרחיות דוגמת מתנ"ס, טיפת חלב, עורקי תחבורה, מועדון לבני גיל הזהב, מתקני ספורט, פארק עירוני וכן הלאה, מטילה עירייה שוב ושוב על בטון ובנייה שכל מטרתה לשרת את בעלי הממון וכרישי הנדל"ן. לא ניתן לעירייה ולעומד בראשה לייצר ספין פסול ולפיו הבנייה הזאת נועדה לשרת את אוכלוסיית הצעירים לכאורה, שכן אין זה אלא כסות למטרות האמיתיות ולנזקים האמיתיים שתכנית מסוכנת זאת, אשר נולדה בחטא ובאה לעולם במהלך פסול אשר נוגד כל כלל של מנהל תקין (ונעשה במחשכים).
תמו הימים בהם ניתן לבטל יוזמות של אזרחים מודאגים תחת המנטרה הקבועה של מניעים פוליטיים נסתרים, לכאורה, זהו איננו המצב בעניינינו. לועד הפעולה אין כל אספירציה פוליטית וכל שאיפה לנקוט פעולה אשר תהווה איום לראשי העיר או לחברי המועצת העיר. כל שברצוננו ובכוונתנו לעשות הוא לוודא שהתכנית האיומה והפסולה הזו לא תצא אל הפועל, לא מיני ולא מקצתי, באופן אשר ימנע הנזקים העצומים אשר טומנת היא בחובה.
שמענו בקשב רב את שעיריית אשדוד שמה לה למטרה להגדיל מספר התושבים לכדי 300,000 איש ואישה, איננו מתנגדים לכך, אולם ראוי שרשות מקומית סבירה תדאג בראש ובראשונה לאוכלוסיה הקיימת ולתשתיות נדרשות אשר מיועדות לרווחת התושבים, ורק לאחר מכן תרקום תכניות גרנדיוזיות אשר לא ברור מה עומד מאחוריהן.
אנחנו שבים, מקווים ודורשים שעיריית אשדוד תפעל לאלתר על מנת לבטל תכנית רעה זו, שאחרת נאלץ לפעול בכל הדרכים והאמצעים העומדים לרשותנו. לא נשקוט ולא ננוח עד שגזרה איומה זו תחלוף ותעלם מהעולם".