מלאכי הלילה
עופר אשטוקר
01.11.09 / 06:31
להאזנה לתוכן:
תגים:
יחיאל לסרי
בלילה, כשכולנו נמצאים אי שם בין החלומות הטובים שלנו, מסיירים ה"מלאכים" ברחבי העיר ונפגשים עם הילדים שלנו- דור העתיד שמשוטט ברחובות בחוסר מעש ומחפש שמישהו יראה אותו, שמישהו רק יקשיב למצוקתו לפני שהוא מתדרדר לתהום. "אתה יכול להיות זה שמעביר את הדף בעיתון שמספר על אלימות הנוער, או שאתה יכול לקחת את הכח לידיים ולגרום לשינוי", אומרת ימית ביתן- מנהלת ניידת עלם. "אני בחרתי לשנות ולהשפיע, לעזור לנוער ולגלות לו את הכח האמיתי שיש בו"
בחודש ינואר 2008 הושק באשדוד פרויקט ניידת "כתובת רחוב" של עמותת עלם ( עמותה לנוער במצבי סיכון) בשיתוף עם תחום הילדים ונוער של החברה העירונית, שבראשה עומדת הגב' מזל שאלתיאל. ניידת "כתובת רחוב" באשדוד הינה מרכז מידע , יעוץ וסיוע לבני נוער, הפועלת בשעות הערב והלילה .הניידת- הינה רכב מסחרי גדול הערוך כולו למפגש חם ומקבל עם בני הנוער. ברכב פינות ישיבה, משחקים, עלוני מידע, מזון, שתייה חמה ועוד.. מי שדחף והביא את הפרויקט המבורך הזה לעיר היא ראש תחום ילדים ונוער, מזל שאלתיאל, ויוזמה זו התקבלה בהתלהבות, בפתיחות ובקבלה על ידי ראש העיר, דר יחיאל לסרי שהיה באותה התקופה ממ"ק ראש העיר.מעל לשנה וחצי שהם פועלים בעיר, בין הצללים, איש מאיתנו לא רואה אותם- אבל הילדים שלנו יודעים בדיוק היכן למצוא אותם.
"לב טהור ברא לי אלוהים, ורוח נכון חדש בקרבי"
הלב הפועם מאחורי הניידת הוא ללא ספק האנשים המפעילים אותה- צוות הניידת מורכב מאנשי מקצוע ומתנדבים שעברו הכשרה לעבודה עם בני נוער וצעירים בשטח. המתנדבים, כולם מעל גיל 24 (אפילו יש מתנדב בן 70), עוברים הכשרה אינטנסיבית של 3 ימים לפני שהם באים במגע עם בני הנוער ברחוב. כל מתנדב עובר ראיון אישי ובודקים גם את מעורבותו החברתית ויחסו לנוער בפרט. הדברים שנראים כמובנים מאליהם והסטיגמות שכולנו לקחנו איתנו בחיים, נשברים באחת והמתנדבים לומדים לתת מענה לנוער שזקוק לעזרה, לומדים להקשיב, לומדים לזהות נוער בסיכון ולומדים לתווך בין הנוער לבין גורמי הטיפול הפורמאליים והבלתי פורמאליים. צוות הניידת פוגש את הנערים בשכונות, בפארקים הציבוריים ובמוקדי בילוי שונים- ומשוחח איתם "על כוס קפה" על כל הנושאים המעסיקים ועל הדברים אשר "יושבים על ליבם". הנערים משוחחים על מגוון נושאים החל בבעיות הקשורות בגיל ההתבגרות, בגרויות, זוגיות וכלה בבעיות הקשורות בשימוש בסמים, אונס, אלכוהול ואלימות.
ברור לכולם- בני הנוער חשים ריקנות ובלבול, ומתקשים להכניס תוכן חיובי בשעות הפנאי , זאת למרות הפעילות הענפה בחברה העירונית בתחום הילדים ונוער. הריקנות הזאת מובילה לשיטוט ברחובות שמוביל לאלימות, נזקי אלכוהול ונשירה מבתי הספר. במקום הזה, בו הנערים משוועים ליחס, נכנסים המתנדבים של "ניידת כתובת רחוב" (הניידת של עלם). באשדוד פועלת רק ניידת אחת שמנסה לתת מענה לנוער שברחובות. ימית ביתן, מנהלת הפרויקט באשדוד, בוגרת תואר ראשון בקרימינולוגיה ונמצאת בעיצומם של לימודי התואר השני ביישוב סיכסוכים: "אין נער שרוצה להיות עבריין, הנערים רוצים שיראו אותם. אני רואה ומאמינה שכל נער רוצה לפרוץ ולצאת מהמעגל הזה, ובשביל זה אנחנו שם, כדי לנסות לתת לו את הכלים ואת כישורי החיים לעשות כן".
"אנחנו שואבים הרבה מאוד כח מהילדים"
ימית ביתן- מנהלת ניידת "כתובת רחוב" של עמותת עלם |
אני יושב במשרדה של ימית ביתן, שנמצא במרכז העירוני לנוער ע"ש קופף ברובע ב', השעה היא כבר שעת ערב מאוחרת, במרכז כבר מזמן סיימו את יום העבודה, אך האור שיוצא ממשרדה של ביתן, מאיר את הלילה ברחבת המרכז. ממרכז זה יוצאים להם המתנדבים לעשות את מלאכתם הגדולה ברחבי העיר. הם יוצאים לשטח 4 ערבים בשבוע: מיום שני עד יום חמישי, מהשעה 21:00 ועד השעה 3:00 לפנות בוקר. הם מאתרים את הנוער המשוטט ופותחים איתו בשיחה, ללא מסכות. הנוער בעיר כבר מזהה אותם וברוב הפעמים משתף עימם פעולה. "במקומות מסוימים הנוער מחכה בציפייה ליום שנגיע", מספרת ביתן ומוסיפה: "יש ימים שאני מקבלת טלפונים, לעיתים מבני הנוער עצמם שמדריכים אותנו למקומות שלא ידענו עליהם". מתנדבי עלם לא באים להיות שופטי הנוער, בשביל זה יש אחרים, הם באים בהבנה ויוצרים קשר של אמון עם הנוער באזור הפעילות. "לוקח הרבה מאוד זמן לבנות אמון. הם צריכים לראות שאנחנו מגיעים ואיכפת לנו. כשיש אמון בין הצדדים העבודה עם הנוער זורמת כי החששות נעלמים", מספרת ביתן על המאמץ האדיר לשבור את הקרח עם הנוער.
ניידת עלם באשדוד מבצעת בממוצע 60 הפניות של נוער לגורמים מטפלים בקהילה כגון: מתנ"ס, קצינת מבחן, קב"ס וכמובן לשירותי הרווחה העירוניים. "מדובר בנתון שהוא ממוצע לפעילות של עלם במקומות אחרים בארץ והוא בא לאחר עבודה מאומצת של המתנדבים", אומרת ביתן ומספרת על קבוצת נערים שהיו רוקדים ברחוב "ברייקדנס". לא היה להם איפה לרקוד והם מאוד רצו להמשיך בפעילות שלהם. ביתן ומתנדביה יצרו קשר עם מתנ"ס בית לברון ברובע ו', שהקצה לקבוצת הנערים חדר מתאים לפעילות שלהם וכעת הם אף עושים זאת באופן מקצועי.
אבל לא רק בני נוער זוכים לטיפולה של הניידת. ביתן מספרת שהניידת באה במגע עם בני 13 עד 26, ובכלל זה חיילים. במשך פעילותה באשדוד, הגיעה הניידת ל-13 חיילים בודדים שעלו ארצה בתוכנית של עמותת בוגרי נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) ומצאו עצמם אפילו ללא כרית לשים עליה את הראש. ביתן והמתנדבים לא יכלו להתעלם מהתופעה. עוד ועוד חיילים החלו לזרום אליה. היא יצרה קשר עם משקיות ת"ש בבסיסים של החיילים כדי ל"העיר" את הצבא. היא גם יצרה קשר עם מנהל עמותת בוגרי נעל"ה, איליה דובינסקי, שהגיע לפגוש את קבוצת הנערים. במפגש הם שמעו לראשונה על הזכויות שלהם, למי הם יכולים לפנות בעזרה ובעיקר הם הבינו שהם אינם לבד בארץ.
"אתה מצליח לקלף את הקליפות ולגלות בנאדם"
אבל מנהלת הפרויקט, ימית ביתן, לא חושבת שהיא עובדת, היא רואה את העבודה עם הנוער כשליחות. הטלפון שלה זמין 24 שעות ביממה, היא פשוט לא מסוגלת לכבות אותו כי אולי בדיוק איזה נערה או נער זקוקים לאוזן קשבת. "הנוער הזה יקר לי, אני לא יכולה להתעלם. אבל כמובן שגם הנוער יודע את הגבול, מעבר לשעה תשע בערב... רק מקרים דחופים, והכלל הזה נשמר", מסבירה ביתן.
השחיקה בעבודה מסוג זה היא קשה, צריך הרבה מאוד כח נפשי. הדברים שכולנו יודעים על הנוער שלנו הם אפסיים לעומת מה שאליו נחשפים מתנדבי עלם בפעילותם ולעיתים התמונה לא קלה בכלל. "אנחנו שואבים הרבה מאוד כח מהילדים, אנחנו רואים את השינוי, רואים שעבודתנו לא יורדת לטמיון, זהו השכר האמיתי, לראות נוער שפורץ את המעגל בעזרתנו", אומרת ביתן עם ברק של התרגשות בעיניים.
בתמונה: ימית ביתן עם מתנדבים בניידת של עלם |
לביתן חשוב להדגיש: "נוער בסיכון זה לא אומר שהנערים מסכנים. מדובר בנערים שאנחנו באמת מאמינים שהם נחשפים למצבי סיכון לא תמיד באשמתם". עוד מציינת ביתן שבמהלך הפעילות הנערים והנערות יודעים שאין אלכוהול, אין קללות ואין אלימות. נערים שרוצים לקלל פשוט מברכים האחד את השני כך שבמקום קללה עסיסית שעפה לאוויר, ישנה אוירה של ברכות האחד לשני. אם חס וחלילה מתפתחת אלימות, הניידת מתקפלת מהמקום, מצב שהנערים משתדלים לא להגיע אליו.
פרויקט חדש שמקדמת מנהלת הניידת באשדוד הוא פרויקט "הכח בידינו לשנות". ביתן יצרה קשר עם ראש תחום קהילה במתנ"ס ברובע ג', יוסי אלחרר שסייע לה לאתר הורים לילדים שמעוניינים להשתלב בעשייה לקהילה כדי לשנות את המציאות בה הם חיים. אחד מבני הקהילה האתיופית ברובע, דני דאגו, נענה לקריאתה והביא יחד עימו עוד 15 הורים, כולם בני הקהילה האתיופית, והקבוצה נמצאת בימים אלה בתהליך בניה ומונחת ע"י מרכז "כיוונים". המטרה היא להגיע לקבוצת מנהיגות שתוביל מהלכים ברובע בקרב הנוער בסיכון. למה דווקא אתיופים? "השאיפה היא להגיע לכל תושב ברובע ג' שרואה מחויבות ואחריות למצב, אני צופה שבעתיד יצטרפו תושבים נוספים".
קריאה למתנדבים- עתיד ילדנו תלוי בכך
במשרדי תחום הילדים והנוער של החברה העירונית למתנ"סים |
בניידת של עלם משוועים למתנדבים. רק 7 מתנדבים יש בניידת שמסיירת בכל רחבי העיר. ביתן אינה מוכנה להרחיב בעניין, אך ברור שעיר בסדר גודל של אשדוד זקוקה לפחות לניידת נוספת, למתנדבים רבים יותר ולמודעות גדולה יותר בקרב ההורים. לאחרונה יזמה ראש תחום ילדים ונוער, מזל שאלתיאל פניה לראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, מיוזמי הבאת הניידת לאשדוד, כדי להזמינו לסייר עם הניידת ברחבי העיר ולהכיר את בני הנוער שלו בשעות הקטנות של הלילה.
בימים אלה מגייסים לניידת עלם מתנדבים נוספים, כאלה שאיכפת להם ומוכנים לתרום מספר שעות בלילה כדי להביא לשינוי אצל בני הנוער. בנוסף למתנדבים, מגייסים לניידת עלם באשדוד שני רכזים שיסייעו למנהלת הניידת . אז אם אתם חושבים שאתם מתאימים, שיש לכם את היכולת לסייע לקהילה ולתרום מזמנכם, אתם מוזמנים לבוא ולעשות שינוי. או במידה ואתם מעוניינים להיות רכזים בעלם ואתם בעלי רקע בתחום, אתם גם כן מוזמנים באהבה. חשוב לזכור, העתיד שייך לנו ולילדינו, רק בכוחנו לשנותו, לטוב ולרע.
להתנדבות בניידת "כתובת רחוב" (ניידת עלם) או להציע את מועמדותכם לתפקיד רכז: 054-6332224 ימית ביתן.