המבקר:"ליקויים באיוש משרות בכירים בחברת נמל אשדוד"
13.01.10 / 17:34
כך כותב מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס בדוח הביקורת שפורסם היום, בפרק על חברות ממשלתיות. המבקר בדק את סדרי קבלת עובדים בכירים לחברת נמל אשדוד בע"מ. הביקורת העלתה ליקויים של ממש בהליכי גיוס העובדים הבכירים בחברה, שבחרה מועמדים בהליך בלתי תקין. הליך זה פגע בעקרונות השוויון, ההוגנות והשקיפות
עד פברואר 2005 הייתה רשות הנמלים והרכבות אחראית לתפעול הנמלים של אשדוד, חיפה ואילת. ב-17.2.05 היא פורקה, ובמקומה החלו לפעול ארבע חברות ממשלתיות חדשות: "חברת נמל אשדוד בע"מ", "חברת נמל חיפה בע"מ", "חברת נמל אילת בע"מ" ו"חברת נמלי ישראל בע"מ".
בחודשים פברואר 2008-ספטמבר 2009 בדק משרד מבקר המדינה לסירוגין קבלת עובדים בכירים ב"חברת נמל אשדוד בע"מ" ממועד הקמתה. הביקורת נערכה בחברה וברשות החברות הממשלתיות שבמשרד האוצר.
עיקרי הממצאים:
ב- 15.12.04 החליט הדירקטוריון על הקמת ועדת איתור לאיוש משרת המנכ"ל וביום 22.12.04 החליטה החברה להתקשר עם חברת השמה להספקת שירותי ייעוץ שוטף להליך איוש משרת מנכ"ל מהתחלתו עד שלב בחירת המנכ"ל ומינויו. לא נמצאו במשרדי החברה מסמכים המעידים על פנייה בכתב של החברה לכמה חברות השמה לקבלת הצעות וכן לא נמצאו הצעות בכתב מחברות השמה, כמתחייב מכללי מינהל תקינים.
ב-10.2.2005 נבחר מנכ"ל לחברה. עיון במסמכים ובתעודות שצורפו לקורות החיים שלו העלה כי יש לו תואר של הנדסאי תעשייה וניהול מבית הספר להנדסאים של אוניברסיטת תל אביב ותואר ראשון במדעי החברה מאת האוניברסיטה הפתוחה. לפי חוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975, תארים אלה אינם נכללים במניין התארים הנדרשים ממנכ"ל חברה ממשלתית.
בדוח מציין המבקר שרשות החברות קבעה כי התואר במדעי החברה זהה לתואר בניהול. מבקר המדינה מעיר כי רק תואר שהמועצה להשכלה גבוהה הכירה בו כתואר במינהל עסקים או במינהל ציבורי ייחשב תואר בניהול. עוד מציין המבקר שהחברה לא פנתה למועצה להשכלה גבוהה כדי להתייעץ עימה.
עוד צוין בדוח הביקורת כי מועמדים לתפקיד מנכ"ל החברה שהיה להם ניסיון בחברות בעלות היקף עסקים דומה ואף רחב מהחברות בהן עבד המנכ"ל שנבחר נפסלו בנימוק שלא עמדו בתנאי הסף של ניסיון בניהול עסקי. יו"ר הדירקטוריון התנגדה למינוי, אך דעתה לא הוצגה בפני הדירקטוריון, לפני שאלו הצביעו על הבחירה במנכ"ל.
מבקר המדינה ממשיך ומציין מספר משרות של בכירים, שנבחרו בדרך של משאל טלפוני, שמות נוספים לרשימת המועמדים ע"י יו"ר הדירקטוריון ועוד. עוד עולה מהדוח שעבור אחד התפקידים הבכירים, לא נמצאו סיכומי הראיונות של המועמדים למשרה. כן לא נמצאה בהם רשימה מרוכזת של כל המועמדים שניגשו למכרז ונימוקים לפסילת מועמדים או לקבלתם בכל שלב משלבי הביניים של הליך המיון. "זאת - בניגוד לנוהלי החברה ולכללי מינהל תקינים, המחייבים תיעוד של הליכי המיון", מציין המבקר בדוח.
עבור משרה נוספת של בכיר בחברה לא נמצאו מסמכים המתעדים את הליך איתור המועמדים למשרה: לא ברור מי פנה למועמדים, כיצד אותרו, וכמה אותרו; שמות המועמדים והנימוקים לקבלתם או לפסילתם, שמות מנהלי השלבים האחרים של הליך האיתור והנימוקים לבחירת המועמדים בכל שלב משלבי הביניים לא צוינו.
לאחר פרישתה של המועמדת שנבחרה בשלב א' קיבלה ועדת כוח אדם של הדירקטוריון החלטה ללא דיון מוקדם בדבר שינוי תנאי הסף ואיוש משרה בכירה ד' באמצעות פנייה ישירה אל מועמד מסוים. לדעת משרד מבקר המדינה ראוי כי איוש המשרה יהא בהליך פומבי. עוד מוצא המבקר שהעובד שנמצא לתפקיד, לא עמד בחלק מדרישות התפקיד - חברות של עשר שנים לפחות בלשכה מקצועית וניסיון של שלוש שנים לפחות בתפקיד בכיר בתאגיד בתחום המקצוע כנדרש. הוא גם לא עבר מבחן התאמה למשרה כנדרש בנוהל מינוי בכירים.
עבור משרת בכיר ה' מציין המבקר שהחברה פעלה בניגוד לנוהל איוש בכירים. גם עבור משרת בכיר ו' מצא מבקר המדינה לא נמצאו מסמכים הנוגעים להליך בחירתו של עובד בכיר ו' למשרה, למעט מבחן הערכה. גם לא נמצאו מסמכים המפרטים את תנאי הסף להגשת מועמדות לתפקיד זה.
נמל אשדוד מככב בדוחות הביקורת של מבקר המדינה, הפעם היו אלה הבכירים ביותר בנמל שהמבקר מוצא ליקויים של ממש בהליכי הגיוס שלהם לחברה. משרד מבקר המדינה העיר לחברה ולרשות החברות הממשלתיות, כי החברה בחרה מועמדים בהליך בלתי תקין שפגע בעקרונות השוויון, התחרות ההוגנת והשקיפות.