פרשת ההתעללות ב"בני ציון" – 3 משפחות מאשדוד נמנות בין קורבנות האלימות
12.02.22 / 05:30
כתב האישום שהוגש אתמול כנגד 3 מאנשי הצוות במעון החוסים לאנשים עם צרכים מיוחדים בראש העין, מגולל מסכת של התעללויות שנהגו לבצע בחוסים חסרי הישע. ילנה, תושבת אשדוד שבנה חוסה במקום: "אני יושבת ואוכלת את הלב, מה אנחנו ההורים עוד לא גילינו שקרה שם?"
פרקליטות מחוז מרכז הגישה אתמול (ה') כתבי אישום נגד מרח נבריסי, אדם קשקוש ועאתיאן קשקוש מקלנסווה - שלושה מטפלים במעון החוסים "כפר בני ציון" בראש העין, זאת בגין פגיעה בחסרי ישע.
השלושה נאשמים כי במסגרת עבודתם כמטפלים במעון נהגו להתעלל בחוסים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, תקפו אותם ונמנעו מלדווח על תקיפות להן היו עדים שבוצעו בחוסים על ידי איש צוות אחר.
כתב האישום מגולל את מסכת התעללויות שנהגו לבצע הנאשמים בחוסים חסרי הישע. "הם נהגו כלפיהם באגרסיביות ותוקפנות, תקפו אותם בצורה קשה והטילו עליהם אימה" – נכתב.
"בין היתר, נהגו כל אחד מהנאשמים להכות את החוסים בראשם ובגופם, לדחוף אותם ולאחוז בחוזקה בחלקים שונים בגופם ואף נמנעו מלדווח למשטרה או לעובד סוציאלי על תקיפות להן היו עדים שבוצעו בחוסים על ידי איש צוות אחר, ובכך אפשרו את המשך התקיפה וההתעללות".
ילנה, תושבת אשדוד שבנה חוסה במעון מספרת כי התריעה לרשויות על ההתנהלות של המקום עוד כשבנה נקלט אליו לפני שנתיים. "זה התחיל בניהול של המקום, המחסור החמור באנשי צוות, ללא תכנית רפואית אישית למטופלים או תכנית שתקדם אותם" – סיפרה לאשדוד נט, "עד שיום אחד הבן שלי הגיע עם סימן כחול ענק על הגב".
"ניסיתי להבין מה קרה לו, אבל עד היום לא קיבלתי תשובות" – היא מוסיפה. "הבן שלי ספורטאי, הוא מתאמן, זה לא בן אדם שנופל או שוכב במיטה ללא תזוזה. הוא בקושי יודע אפילו לסמן איפה כואב לו".
לדבריה, גם לאחר המקרה הזה בנה חזר הביתה מספר פעמים עם סימנים כחולים על גופו. "מיד פניתי לכל גורם אפשרי ואמרתי שמשהו אינו כשורה במוסד הזה" – היא אומרת. "לא ידעתי שהמסגרת כבר הייתה על הכוונת של משרד הרווחה".
לדברי ילנה, ההתנהלות במעון כל-כך עמוקה ומושרשת בתודעה שאפילו אנשים טובים מהצוות, נהגו לדבריה בצורה לא הגיונית, כמו למשל האחות במרפאה שחילקה תרופה ל-16 דיירים עם אותה כפית.
"אני יושבת ואוכלת את הלב, מה אנחנו ההורים עוד לא גילינו שקרה שם?" – היא אומרת. "כנראה שנרדמנו בשמירה על הילדים שלנו, אבל התעוררנו ולא ניתן שזה יקרה יותר. איבדנו את האמון במערכת ונמשיך להילחם על הזכויות של הילדים שלנו".
"אנחנו דורשים שינוי מהותי במה שקורה בכלל במעונות הרווחה" – היא מוסיפה. "התפיסה חייבת להשתנות מיסודה. הרווחה חייבת להקפיד על פיקוח, מצלמות שיהיו זמינות ולדאוג ליותר מטפלים ולעלות להם את השכר. לא יכול להיות שני מטפלים על 17 דיירים".
הפעילה החברתית נורית טופז שמלווה את המשפחות, מסרה:
"משפחות דיירי מרכז בני ציון עוברות ימים ללא שינה, מתוכן כ-3 משפחות אשדודיות שפגשתי שעוברות תופת כבר לא מעט זמן. הדמעות והזעזוע שראיתי על פניהם - אף מילה לא תצליח לתאר ולהמחיש את המצב הלא פשוט הזה שהם מצויים בו.
הדאגה העיקרית של כל הורה לילד עם צרכים מיוחדים, חסרי ישע, הדאגה שמשהו ינצל את חוסר היכולת של ילדנו להתגונן, שמשהו ינצל את חוסר היכולת של ילדנו לזעוק שהם עוברים התעללות וחווים התנהגות שאינה תקינה והם יתרגלו לשגרה האיומה הזו.
באיזה בית ספר לאחיות מלמדים לתת תרופה או מזון לעשרות אנשים באותה כפית באותו סבב? אלימות יומיומית, פיזית, נפשית, מילולית. אין סוף מקרים מזעזעים שהפכו השגרה של הדיירים שכל מה שמשפחותיהם רצו זה מקום מכבד ומקדם עבורם.
המקרים והגילויים במרכז בני ציון ממשיכים להיחשף ולא נותנים מנוח. האלימות המתמשכת, התנהלות חסרת האנושיות, ההתנהלות חסרת הקשבה והחום. מחבקת את משפחות היקרות.
זר לא יבין. זה בלתי נתפס".
מהפרקליטות נמסר בתגובה לכתבי האישום בפרשה: "לא בכל יום, לא אנו כפרקליטות ובוודאי לא כחברה, ניצבים בפני מעשים כה חריגים בחומרתם ובהיקפם. כתבי האישום מתארים מסכת קשה וארוכה של התעללות פיזית ונפשית, אכזרית במיוחד, כנגד חסרי ישע אשר אינם יכולים להגן על עצמם".
"כואבת במיוחד העובדה שהנאשמים הם מי שהיו אמונים על הטיפול בחוסים, ובמקום זאת נהגו להתעלל בהם כדבר שבשגרה, באופן בלתי אנושי ובלתי נתפס" - עוד נמסר. "הפרקליטות תמשיך במאבקה הבלתי מתפשר באלימות מכל סוג שהוא, ובייחוד כזו המופנית כלפי חסרי ישע".