נפטר במהלך אשפוז בבית החולים – בני המשפחה טוענים למחדל
27.11.19 / 13:49
תושב אשדוד בשנות ה-60 לחייו נפטר במהלך הליך השתלת מח עצם באחד מבית החולים במרכז הארץ. המערכת החיסונית שלו הוחלשה לטובת קליטת השתל החדש בגופו, אולם הוא לקה באלח דם וזה הוביל לקריסת מערכות גופו ולמותו. בני המשפחה שנותרו המומים נוכח הבשורה הקשה טוענים למחדל שלולא הוא, מי יודע, ייתכן ואביהם עוד היה נותר בחיים. הבן: "לא הציגו בפנינו את הסיכונים או דיווחו כי גופו של אבא שלי בקריסה". בית החולים בתגובה: "המטופל חתם על הסכמה מדעת המפרטת את הסיכונים"
ילדיו של תושב אשדוד בשנות ה-60 המוקדמות לחייו, אשר נפטר לאחרונה במהלך הליך השתלת מח עצם באחד מבתי החולים המובילים בארץ, טוענים למחדל בבית החולים, עד כדי שלולא הוא, מי יודע, אביהם עוד היה נותר בחיים.
במהלך הקיץ האחרון אביהם אובחן בלימפומה מוחית, נותח בראשו ואף עבר טיפולי כימותרפיה עד להיעלמותו של הגידול בראשו לחלוטין – כך לדברי הבן, זאת לאחר שנתיים בהן חלה נסיגה בלימפומה הכרונית בה אובחן שנים קודם לכן.
עם סיום התהליך הארוך והקשה, פנו אליהם מבית החולים והציעו לבצע השתלת מח עצם לאביהם עבור הלימפומה הכרונית, זאת לדברי הבן, בטענה כי המחלה עלולה לחזור וכי נמצא תורם ואף נקבע תאריך לניתוח.
מתוך תחושת אמון וביטחון בצוות הרפואי, בני המשפחה יחד עם אביהם הסכימו להליך הרפואי הקשה במהלכו כאמור מצא אביהם את מותו, זאת על אף שלטענתם שאלו לפני האם לא כדאי לחכות שגופו יתאושש ויתחזק אחרי כל הטיפולים שעבר להסרת הגידול במוחו.
בני המשפחה הכואבים נותרו המומים. לטענתם, הסיכונים החמורים שכרוכים בדבר כדוגמת הספסיס (אלח דם) שהוביל לקריסת מערכות גופו של אביהם ולמותו, לא נאמרו קודם התהליך למעט סיכון לזיהומים בשל החלשת המערכת החיסונית לטובת השתלת מח העצם.
מה גם, מצבו הבריאותי של אביהם – כך לטענת הבן, התדרדר עד כדי סכנת חיים במשך השבוע במהלכו אושפז בבית החולים, מבלי שהצוות הרפואי טרח להסביר להם את שקורה.
"הפריע לי שלא ציינו בפנינו את הסיכונים והסתירו את העובדה שאבא שלי בסכנת חיים ובקריסת מערכות" – מספר הבן, "זאת על אף ששאלנו האם כדאי להמתין שהגוף יחלים בין טיפולי הכימו להשתלת מח העצם, אבל הם טענו שלא אמורה להיות בעיה והאיצו באנו להתחיל עם התהליך כי נמצא כבר תורם".
לדבריו כאמור, לא צוין כלל בפני בני המשפחה כי קיים הסיכוי ל"ספסיס" אשר עלול לגרום לקריסת מערכות, פגיעה מוחית ולמוות. "אמרו לנו את זה רק כשהוא היה בטיפול נמרץ אחרי החייאה בעוד שהתסמינים הופיעו במהלך השבוע טרם קרסו מערכות גופו" – ממשיך לספר הבן, "אבא שלי בעצמו לא היה לוקח סיכון של פגיעה מוחית, שהייתה אחת מהסכנות בהשתלת מח העצם".
"הסיבה שלא חשבנו שדבר כזה יכול לקרות היא בגלל תחושת הביטחון שהרופאים נתנו לנו" – הוא מוסיף, "גרמו לנו לחשוב שאם אנחנו לא עושים את ההשתלה, הלימפומה הכרונית תחזור בוודאות וחייבים לעשות את זה עכשיו. אבא שלי לא היה חייב לעבור את זה, לפחות לא עכשיו. יכול להיות שהוא היה נאלץ לעבור את זה גם בעוד שנים ויכולנו להרוויח זמן".
מבית החולים נמסר בתגובה: "מדובר בחולה שעבר השתלת מח עצם מתורם במחלקה להשתלות מוח עצם. ההשתלה היתה נחוצה כדי לטפל במחלתו, ללא ההשתלה הגידול היה צפוי להישנות.
השתלת מוח עצם היא טיפול שכרוך בצד התועלת האפשרית גם בסיכונים לא פשוטים, הדבר מוסבר היטב לכל החולים כמו גם במקרה זה והמטופל חותם על הסכמה מדעת המפרטת את הסיכונים.
לצערנו, המטופל סבל מהסיבוכים האפשריים והסתבך, ונעשו כל הניסיונות האפשריים להצילו. אנחנו יכולים להבטיח כי המטופל קיבל את הטיפול המקצועי והמיטבי ככל שניתן במצבו הקשה".