משרד האוצר מציע לבטל את הלימודים בימי שישי
05.02.20 / 17:02
האם ביטול הלימודים בימי שישי יתרום למשק הישראלי? עפ"י הדו"ח השנתי של הממונה על השכר, במשרד האוצר סבורים שכן. על פי הדו"ח, ביטול הלימודים בימי שישי יביא לצמצום הפער בין חופשות ההורים לאלו של התלמידים ואף ייעל את מבנה שבוע העבודה של עובדי ההוראה שעובדים גם כך חמישה ימים בשבוע. האמנם? נראה כי ביטול הלימודים בבתי הספר בימי שישי צפוי להיתקל בהתנגדות קשה מצד ארגוני המורים והנהגות ההורים הארצית
אחרי שבנק ישראל הציע לקצר את שבוע הלימודים ל-5 ימים, גם משרד האוצר מעודד את המהלך על מנת לצמצם את הפער בין חופשות ההורים לאלו של התלמידים ומציע לבטל את הלימודים בשישי.
הפער בין ימי החופשה של התלמידים לאלו של ההורים בישראל בהשוואה לעולם גבוה מאוד. ישראל נמצאת במקום השני בעולם בפער בין החופשים, עם 66 ימים שאינם חופפים. מקום אחד לפניה ובהפרש קטן נמצאת ליטא עם 71 ימים, זאת בשעה שהממוצע ב-OECD עומד על פער של 50 ימים.
בדו"ח הממונה על השכר שפורסם אתמול (ג'), מדגיש משרד האוצר את היתרונות של קיצור שבוע הלימודים. בדברי ההסבר לדו"ח קובעים כלכלני אגף הממונה על השכר, כי בניגוד ליתר מדינות ארגון ה-OECD, התלמידים בישראל לומדים עדיין שישה ימים בשבוע, בעוד עובדי ההוראה מועסקים חמישה ימים בשבוע בלבד.
"מצב זה מוביל לעלייה בביקוש לעובדי הוראה ויוצר חוסר הלימה בין חופשות התלמידים לבין חופשות ההורים", קובעים מחברי הדו"ח. "בעוד מרבית ההורים מועסקים חמישה ימי עבודה לא כולל ימי שישי, התלמידים נמצאים בבית הספר בימים הללו ומנגד נעדרים בימים רבים שהם ימי עבודה רגילים במשק כמו ימי "אסרו חג" וחג החנוכה, השבוע שלפני חג הפסח, ימי חול המועד וכיוצא בזה".
אי התאמה זו לדברי מחברי הדו"ח מביאה למצב שבו הורים נדרשים להיעדר ממקום עבודתם במועדים קבועים לצורך שמירה על ילדיהם עד כדי פגיעה של ממש בפעילות הכלכלית במשק במועדים קבועים אלו.
משרד האוצר העריך כי העלות למשק עבור כל יום כזה עומדת על 250 מיליון שקלים והסביר כי התאמת הימים שבהם התלמידים לא נמצאים בבית הספר לימים שבהם ההורים לא נמצאים במקום העבודה תעלה את הכדאיות של ההורים להשתתף בשוק העבודה, תגביר את הפעילות הכלכלית במשק ואף תייעל את מבנה שבוע העבודה של עובדי ההוראה.
כלכלני האוצר חישבו ומצאו, כי בסך הכל יש 96 ימי חופשה לעובדי ההוראה בשל החגים, מועדים והחופש הגדול, לעומת רק תשעה ימי חופשה בחגים היהודיים לכלל העובדים במשק הישראלי.
ואולם, יש לציין כי קידום ביטול הלימודים בבתי הספר בימי שישי צפוי להיתקל בהתנגדות קשה מצד ארגוני המורים והנהגות ההורים הארצית. מבחינת עובדי ההוראה, על פי הצעת משרד האוצר הם צפויים לעבוד בימי חופשה בהם הם אינם עובדים כיום וההורים צפויים להיות עם ילדיהם או "לחפש פתרונות" עבורם בימי שישי - בניגוד למצב כיום.