מנכ"ל ארגון הגג של עולי צרפת תוקף את עיריית אשדוד - שמנגד מציגה נתונים שונים
08.11.22 / 11:21
לטענת המנכ"ל אריאל קנדל העירייה כמעט ואינה משקיעה בתהליך הקליטה וההתאקלמות של העולים החדשים מצרפת, ואף אינה משקיעה תקציבים לשיפור המצב, אלא שבעירייה מנגד מציגים פעילות ענפה שנעשית בנושא בעיר לטובת קליטת העולים ורווחתם
אריאל קנדל, מנכ"ל ארגון "קעליטה", ארגון הגג של עולי צרפת בישראל, תוקף את התנהלותה לכאורה של עיריית אשדוד וטוען כי בשנים האחרונות זו אינה משקיעה בתהליך הקליטה וההתאקלמות של העולים החדשים מצרפת – מה שהביא לדבריו לעזיבה ההמונית של העיר, כפי שפורסם לאחרונה בכלי התקשורת.
את הדברים אמר קנדל ביריד, שהתקיים במרכז הקהילתי "אדמונד ספרא" ברובע י"ב באשדוד (רחוב אב 4), לקחו חלק עמותות וארגונים שהעניקו לעולים ייעוץ וסיוע חינמי בנושאי חינוך, הכנה לצבא, שירות לאומי, צהרונים, רווחה ועוד. כמו-כן ניתן דגש מיוחד ביריד על נושא התעסוקה (הצעות עבודה, סיוע במקום לכתיבת קורות חיים, הכוון, השמה והכשרות מקצועיות), שירותי רווחה לעולים (סיוע סוציאלי וכלכלי, סיוע בהתמודדות עם הבירוקרטיה הישראלית, תרגום מסמכי בסיס) ומיצוי זכויות (ביטוח לאומי, פנסיות, זכויות עולים ועוד) – שירות חשוב במיוחד שנתן אפשרות לפנסיונרים להישאר בעיר בפרט, ובישראל בכלל.
לטענת קנדל, העירייה אינה מוציאה לפועל תכניות סיוע ולא משקיעה תקציבים לשיפור המצב. "הדבר מתבטא בקשיי תעסוקה ופרנסה עימם מתמודדים העולים לבדם והשקעה נמוכה בחינוך המתבטאת בתלמידים עולים דוברי צרפתית שמגיעים לבתי ספר שלא ערוכים לקליטתם ולצוותים חינוכיים שלא תמיד יודעים כיצד לעזור להם - מצב שמתבטא גם בנשירה של תלמידים עולים מהמסגרות החינוכיות, ובקשיים גדולים במיוחד הקיימים אצל פנסיונרים שלא מקבלים שירותים של מיצוי זכויות למרות הצורך הזועק, היות והם מקבלים פנסיה נמוכה מאוד מצרפת ולא מצליחים להתקיים ממנה בעקבות גל יוקר המחיה וששחיקת שער היורו מול השקל".
לאור הטענות, פנינו לעיריית אשדוד שהציגה תמונת מצב הסותרת במידת מה את דבריו של קנדל, ומביאה לידי ביטוי פעילות רחבת היקף שנעשית במסגרת הליך הקליטה של העולים החדשים מצרפת ואחרים בכלל.
תגובתה המלאה של עיריית אשדוד:
"אשדוד, כעיר קולטת עלייה בכל שנותיה, תרמה ותמשיך לתרום את חלקה בקליטת כל עולה ומכל הקהילות, בהם קהילה גדולה של עולים מצרפת הגרים באזורים שונים בעיר. על מלאכת הקליטה וליווי העולים מופקדת מחלקת הקליטה, באמצעות עובדות מקצועיות ודוברות צרפתית.
קליטת העולים מצרפת והטיפול בהם נעשה בשיתוף משרד הקליטה ובה לידי ביטוי בסל שירותים שכולל את כל הפרמטרים לקליטה נכונה ובהם: לימוד שפה, ייעוץ והדרכה, הרצאות וסדנאות, הכשרות מקצועיות, ימי גיבוש ופעילות קהילתית, ירידי תעסוקה, טיולים והכרות עם הארץ, סיוע ברישום לקורסים ומציאת מקומות תעסוקה.
מחלקת הקליטה משמשת כתובת לציבור העולים בתחומים רבים:
- מסייעת ומלווה את העולים בכל תהליך הקליטה.
- משמשת אוזן קשבת ומעניקה יחס חם ולבבי לכל פונה.
- מקיימת קשרי עבודה ושיתופי פעולה עם גורמים שונים במשק ובהם גופי רווחה ועמותות סיוע לקשישים ומשפחות במהלך כל השנה ולקראת החגים.
- עומדת בקשר עם מומחית לזכויות העולים בביטוח לאומי, על מנת להשיג את המיטב לעולים הפנסיונרים.
- מלווה עולים באופן שוטף על מנת למקסם את זכויותיהם במוסדות כמו: ביטוח לאומי, משרד הפנים, משרד התחבורה, ארנונה, מילגם, משרד השיכון וכו'.
- מקיימת קשרים אישיים עם העולים באמצעות שיחות פרונטליות ומפגשים אישיים, שיחות טלפון, קבוצות ווטסאפ ועדכונים שוטפים במדיה הדיגיטלית.
נתוני הפעילות המרוכזים במחלקה מלמדים על אלפי פניות ושירותים שהוענקו לעולים, בהם: 8,978 פניות שזכו לטיפול יומיומי בתחומי הדרכה, יעוץ, ליווי למוסדות, מילוי טפסים, תרגום... ועוד. 3,507 פניות עבור פעילויות כדוגמת השתתפות בהרצאות, סדנאות לגיבוש עולים, טיולים להכרת הארץ... 813 פניות בתחום החינוך ו-790 פניות בתחום התעסוקה.
מאמץ מיוחד ומרוכז נעשה בתחום החינוך, החל מהסדרת תהליכי הרישום והשיבוץ לבתי הספר בהתאם לרצון ההורים, הקצאת שעות תגבור ומיצוי מלוא הזכאויות ועד לקשר שוטף מול הנהלת המוסדות והדאגה לצרכי התלמיד. העובדה שמשפחות העולים רואים בנו כתובת לכל פניה מלמדת על האמון במחלקת הקליטה ובעובדות שלה.
חובה להדגיש כי מחלקת הקליטה אינה אחראית למצבו הכלכלי של המשק, לעליה הדרמטית בעלויות הדיור, ליוקר המחיה ולפערים בשערי המטבע (יורו מול שקל), והגם שאינה כתובת לשאלות בתחום הנ"ל, עובדות המחלקה מסייעות ככל שניתן במיצוי זכויות בתחומי הדיור, סיוע מוגדל בשכר הדירה ופתרונות אפשריים במסגרת החוק. מצב זה אינו ייחודי לאשדוד אלא נכון לכל הערים בארץ.
לסיכום, מחלקת הקליטה והעובדות שלו עושות ככל יכולתן על מנת לסייע לעולים, מתוך תחושת מחויבות ורצון להקל עליהם בתהליך הקליטה. בזכות כך, אשדוד התברכה בעולים רבים המאכלסים את כל חלקי העיר, משולבים בחייה, תורמים את חלקם ונהנים מהיתרונות שהעיר יכולה להעניק להם".