מטה חורף של עיריית אשדוד מסכם את העונה - ״הישג אדיר״
28.03.22 / 19:25
בעיריית אשדוד מסכמים את החורף: חורף סוער עם כמות משקעים אדירה כולל מזג אוויר קיצון ובאשדוד סיכמו את החורף עם שגרה מלאה - ללא אירועים חריגים
בפעם השלישית ב-80 השנים האחרונות נרשם על פי השירות המטאורולוגי חודש ינואר הגשום ביותר באשדוד והסביבה (קדמו לו בשנת 1974 ובשנת 2013) ובאשדוד נשמרה שגרה מלאה.
היערכות מוקדמת של העירייה על פי מודל חדשני ותוכנית חיזוי מתקדמת החוזה את עוצמת הגשם והתקדמותו, יחד עם עובדים שפעלו בנחישות סביב השעון, הובילו לחורף נקי מתקלות והצפות על אף שיר של 723 מ"מ גשם ונחל לכיש שמפלסו האמיר בשל המשקעים.
החורף השנה היה אחד הסוערים ביותר: שתי סופות עוצמתיות, כרמל ואלפיס, רוחות שהגיעו עד 90 קמ"ש, נחל לכיש שמפלסו עלה על גדותיו והביא לחסימת כביש 4, בחודש ינואר ירדה באשדוד כמות משקעים השלישית בגודלה ב-80 השנים האחרונות, ברד, טמפרטורות נמוכות מאוד וים גבה גלי.
בעירייה נערכו מבעוד מועד ופעלו על פי פקודת החורף במלחמה על כל קולטן חסום, רתמו את אנשי מנהלות הרובע, הביטחון העירוני, השיטור העירוני, אנשי אגף איכות הסביבה, הרווחה, עובדי החופים, התושבים ועוד.
ראש מנהל תפעול, שלמה רוטנברג, תפעל את המודל הייחודי שפיתחה עיריית אשדוד והוביל להתעניינות של גורמים רבים בישראל ובהם אלוף פיקוד העורף בצה"ל, משרד ראש הממשלה, ועדת הביטחון של המרכז לשלטון מקומי ועוד.
"יש לנו הון אנושי מצוין בעירייה, ואנו פועלים על פי תוכניות מסודרות המאפשרות ניהול שגרה גם בעת מזג אוויר קיצוני. אנחנו כבר נמצאים עם הפנים להכנות לחג הפסח הבא עלינו לטובה", אמר ראש העיר לסרי.
ההישג מתעצם נוכח גודלה של אשדוד שבה יש 622 רחובות ו-150 ק"מ תשתית של הולכה תת קרקעית.
"אפשר לומר שלא היו בחורף 'אירועים חריגים' אבל מאחורי הביטוי היבש הזה, תרתי משמע, עמדו עובדי העירייה שיחד עם תוכנית חיזוי של Tomorrow.io ידעו לפעול במדויק ובזמן אמת", אומר רוטנברג.
"רמת הכוננות חולקה לארבע רמות והיא נחשבת למתקדמת ביותר בישראל, ולא בכדי מגיעים לכאן כדי ללמוד עליה ולקדם אותה גם כמודל לאומי".
רוטנברג הציג את התוכנית בפני אנשי הצבא והחירום, וציין כי החשיבות שהעניק ראש העירייה לסרי לנושא והובילה לבניית מודל כמעט צבאי: "לתוכנית יש פקודות עבודה, מדדי זמן וסדר פעולות, והיא מבוססת על הפקות לקחים, ניתוח מצבים וביצוע תרגילים.
מדובר בצעדים מתחייבים בעיר כמו אשדוד המהווה אתגר בגלל השטח האורבני שלה, גודלה והקרבה לים שמאוד משפיעה על מזג האוויר".
התושבים נערכו וסייעו
בתוך התרחיש בלטו התושבים, שחיבקו את עובדי העירייה והציעו להם מזון ושתייה חמה במהלך הפעילות. בצד המנהלתי, התושבים דאגו גם לתקינות פתחי הניקוז, נענו לקריאות לדווח למוקד העירוני על כל תקלה ובכך מנעו הצפות בשטח הפרטי.
בעירייה ניהלו תקשורת רציפה עם התושבים באמצעות מסרונים, קבוצות וואטסאפ, חוברות דיגיטליות ותכנים ברשתות החברתיות שעדכנו אותם בכל עת על מצב מזג האוויר והשינויים הצפויים.
הדגש על ניקוי המרחב הפרטי היה, בין היתר, אחד הגורמים לכך שאת החורף הזה, כי שכולנו נוכחנו לראות, סיימה אשדוד ללא הצפות.
"אשדוד היא פאזל מורכב, אך כשכל החתיכות מתחברות אנחנו רואים את יופיה של העיר ואת היכולת שלה להתמודד עם כל מזג אוויר או מצב חירום", אמרו בעירייה.