מוטי מלכא, מנכ"ל המשכן באשדוד: "הפסדים כבדים"
11.05.20 / 20:07
על רקע המחאה שצפויה להתקיים מחר (ג') בהשתתפות אלפי עובדי מוסדות התרבות ברחבי הארץ אשר מוחים על המצב אליו נקלעו בעקבות משבר הקורונה, מוטי מלכא, מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה באשדוד, מספר על ההתמודדויות והקשיים שחווה מוסד התרבות הגדול באשדוד, ביניהם בין היתר הפסד של מאות אלפי שקלים בעקבות ביטול פסטיבל תור הזהב בפסח. מלכא: "המדינה תצטרך להכניס את היד לכיס כדי לסייע למוסדות התרבות"
כבר יותר מחודשיים שהמשכן לאמנויות הבמה באשדוד סגור בפני מבקרים בשל תקנות החירום למניעת התפשטות הקורונה. האירועים כולם בוטלו או נדחו, בהם גם פסטיבל מדיטרנה ופסטיבל תור הזהב שאמור היה להתקיים בפסח האחרון והושקעו בו סכומי עתק הנאמדים במאות אלפי שקלים שירדו לטמיון.
את כספי 5,000 הכרטיסים שכבר נמכרו לפסטיבל, ייאלץ המשכן להשיב לרוכשים או לזכות אותם בתמורה לאירועים עתידיים, ככל שיהיו. בינתיים מנצלים את הזמן במשכן לעבודות תחזוקה ושיפוצים כמו במת העץ באמפי, במת העץ במשכן, צביעה ועוד.
מוסדות התרבות בכללם, יש לומר, היו הראשונים לסגור שעריהם וכפי הנראה גם האחרונים לשוב לפעילות. כתוצאה מכך למעלה מ-150 אלף עובדים נותרו מחוסרי פרנסה כבר קרוב ל-3 חודשים ובאי ודאות כלפי עתידם, כשהפסד הכנסות של מוסדות התרבות מוערך בכ-400 מיליון שקלים נכון להיום.
על כן, מחר (ג') צפויים אלפי עובדים מובטלים במגזר התרבות לצאת ולמחות על המצב אליו נקלעו ועל אוזלת היד - לכאורה – שעלולה לטענתם להוביל לקריסת מוסדות התרבות.
"פשוט עצוב" – אומר מוטי מלכא, מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה באשדוד. "נותרנו האחרונים בתור, כשלא ידוע מתי ואיך נשוב לפעילות. מצאנו את עצמנו כשידינו כבולות, ממתינים בציפייה גדולה לפגוש שוב בקהל ובאמנים. מה גם, החשש שאלפי מנויים – קהל מבוגר בעיקרם - לא ישובו לאולמות התרבות גם כשאלו ייפתחו".
לדבריו כמעט 80% מתקציב המשכן, שמפעיל גם את אמפי אשדוד הסמוך לחוף הים, מגיע באופן עצמאי ממכירת כרטיסים, ולולא תמיכת העירייה לטענתו המצב היה גרוע הרבה יותר.
"לולא תמיכת העירייה זאת הייתה קטסטרופה" - הוא אומר. "העירייה מאפשרת את המשך קיומו של המשכן ובזכותה אנחנו מצליחים איכשהו לעמוד על הרגליים, להחזיר כסף למי שרכש כרטיסים, לשלם משכורות ולתחזק את המשכן ואת האמפי".
"הנזק שנגרם למשכן בשל ביטול פסטיבל תור הזהב נאמד במאות אלפי שקלים" – הוא מוסיף. "את פסטיבל מדיטרנה דחינו לבינתיים, אני מקווה שנוכל לקיים אותו בסוכות לצד פסטיבל אושפיזין מוזיקלי המסורתי ואולי גם בשילוב פסטיבל תור הזהב שבוטל".
מלכא מסביר כי הפגיעה במוסדות התרבות כתוצאה ממשבר הקורונה היא כפולה ומכופלת, שכן אם לא די בכספים שאבדו בשל ביטול האירועים וההוצאות השוטפות ללא כל הכנסה שהיא, מוסדות התרבות בפריפריה הפסיקו לרכוש הצגות ומופעים מהיכלי התרבות המרכזיים, מה שעלול להוביל לצמצום התמיכה של משרד התרבות.
"השאלה הגדולה היא מה יהיה אחרי זה" – אומר מלכא. "הרי זה די ברור שהמדינה תצטרך להכניס את היד לכיס ולסייע למוסדות התרבות. אנחנו מצדנו נוכל לקדם פעולה אמתית כשנדע מתי אולמות התרבות יוכלו לשוב לפעילות סדירה כבשגרה, ללא כל הגבלה שהיא שעלולה לפגוע בפעילות או למנוע ממבקרים מלהגיע".