מהפכת החניה באשדוד: הציבור כועס, העירייה מסבירה - "זה לטובתכם"
07.04.25 / 11:10

האם מדובר בשיפור הסדר הציבורי או במהלך שמכביד על התושבים? אלפי חניות באשדוד הפכו לחניות בתשלום (כחול לבן) באזורי מסחר ובאזורים בהם היה צורך לטפל במפגעים נקודתיים (חניית משאיות ונגררים).
גבי עייש, מנהל פיקוח החניה, מסביר על השינויים באכיפת חוקי החניה בעיר, ומנסה להרגיע את הביקורת הרבה: "בסופו של דבר, זה למען התושבים והסדר הציבורי, לתושבים יהיה יותר קל למצוא חנייה בעיר. מדיניות הערייה היא - שעה חניה חינם בכל יום, בכל האיזורים שצבועים בכחול לבן (אזור 1 - פרוט בכתבה) וחניה חינם במשך כל שעות היום (באיזורי חניה 2 פרוט בכתבה)

במשך שנים התרגלו תושבי העיר שהחניה בעיר אינה בתשלום, בעיקר באזורי מסחר בשכונות המגורים. החניה שכן הייתה בתשלום הייתה ברובע הסיטי, באיזור כיכר השפיץ, אך גם שם הייתה האכיפה לא אחידה ורבים היו חונים את רכביהם במשך שעות, מבלי לשלם, מבלי לקבל דוח ומנעו מרבים אחרים את האפשרות למצוא חניה עבור סידורים באיזור המרכזי.
בחודשים האחרונים החל מפנה, פתאום ברחבי העיר עוד ועוד חניות בסמוך לאזורי מסחר, בסמוך למוסדות ציבור וקופות חולים - החלו להצבע בכחול לבן. כרעם ביום בהיר, כך לדברי התושבים, הם גילו שהחניה בה התרגלו במשך שנים רבות להחנות כאשר הגיעו לעבודה - פתאום הפכה לחניה בתשלום.
שינוי המדיניות הפתאומי של העירייה הביא לגל תגובות והרבה מאוד זעם בקרב התושבים. בעירייה עשו קמפיינים ממוקדים, כך לדבריהם, באותם האזורים בטרם צבעו את החניות בכחול לבן - חילקו פליירים ופרסמו דרך מנהלות הרבעים. זה לא מנע את הביקורת הרבה של התושבים - הם לא מרגישים שזה נועד עבורם.
ריבוי הרכבים ומצוקת החניה הקשה בעיר הובילו למסקנה הברורה - כך לא ניתן להמשיך עוד. היה חייב שינוי, והוא נועד לעשות סדר חדש בחניות ברחבי העיר, לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית וגם לסייע לאזורי המסחר אליהם נמנעו להגיע תושבים שהתקשו למצוא במקום חניה. כך או אחרת - ברור לכולם שמה שהיה טוב עד כה, אינו מספיק טוב לעתיד.
באשדוד נהוגה מדיניות חניה שמעניקה שעה חניה חינם בכל יום, בכל האיזורים שצבועים בכחול לבן (אזור 1) וחניה חינם במשך כל שעות היום באיזורי חניה 2. עבור רבים מאיתנו שמגיעים לסידורים קטנים וקניות באזורי מסחר ואזור משרדי הממשלה, זה לרוב מספיק. אחרי השעה הראשונה חינם מקבלים תושבי העיר 50% הנחה עבור השעה השניה (2.10 שקלים). שעת חניה באשדוד לכל מי שלא תושב עומדת על 4.20 לשעה.
בימים אלה של לפני חג הפסח ובמהלך חול המועד פסח, החניה בכחול לבן ברחבי העיר תהיה בחינם עבור תושבי העיר הרשומים במאגר התושבים, ללא צורך בהפעלת אפליקציות החניה השונות. הרישום למאגר התושבים, לאלה שלא רשומים - מבוצע כאן!
בשבוע שעבר הגענו לסידור ברובע הסיטי. מצאנו חניה בקרבת מקום בכחול לבן - מה שהיה קשה מאוד עד לאחרונה, והלכנו לסידורים שלנו. התעכבנו מעט וזמן החניה היה 1.20 שעות. כמה שילמנו על החניה? 0.73 שקלים, זה הכל.
אז מה קרה בחודשים האחרונים בעיר? כיצד זה השתנתה מדיניות עיריית אשדוד בנושא החניה בעיר? והאם זה באמת בא לטובת התושבים והסוחרים באיזורי המסחר?
את גבי עייש, מי שהיה במשך שנים סגן קב"ט העירייה, רבים בעיר מכירים ומוקירים. לפני פחות משנה נכנס עייש לתפקיד מנהל פיקוח החניה, ועליו הוטלה המשימה לביצוע סדר חדש וארגון מחדש של כל נושא החניה בכחול לבן ברחבי העיר. חשוב להדגיש, העבירות הנאכפות ביתר שאת באשדוד: חניות מסכנות חיים, חניה לפני מעבר חציה, חניה על מדרכה, חניה בתחנת אוטובוס. בנוסף, ברחבי העיר יש חניות פרטיות של מרכזים מסחריים ובקרבת מוסדות חינוך - לדוגמא החניה בסמוך למרכז כיוונים והמרכז לשירות לתושב בסיטי, אלו חניונים פרטיים שבעליהם סגרו אותם והחילו במקום חניה בתשלום - ללא קשר לעירייה.
"בסופו של דבר, זה למען התושבים והסדר הציבורי", מתחיל עייש את השיחה עם אשדוד נט על שינוי מדיניות אכיפת החניה בעיר. חשוב לו להבהיר כבר בהתחלה שבסופו של דבר הציבור והסוחרים יבינו שזה לטובתם. שום דבר לא נעשה כדי להעיק או לפגוע בתושבים.

אזור 2 חנייה חינם לתושבי אשדוד
עייש מציג את הנתונים - לדבריו בסופו של התהליך יהיו ברחבי העיר 9,000 חניות כחול לבן. 70% מהם יהיו חניות חינם לתושבי העיר - מדובר באזור חניה 2 שנמצא באזורי החופים ובמקומות נוספים בעיר.
אזור 1 - שעה חינם ביום לתושבי אשדוד
30% נוספים אלו חניות שמוגדרות "אזור 1" - חניות בסמוך למרכזי מסחר, קופות חולים וברחובות מסוימים באזורי התעשיה. "מתוך ה-30% חניות באזור 1 יש כ-9% חניות באזורי התעשייה כגון רחוב המדע באזור התעשייה הצפוני, שנועדו לטפל ולמגר את תופעת עגלות המשאיות, סחר במכוניות, רכבים נטושים וכדומה. משמע שרק כ-20% מהחניות כחול לבן בעיר הם באזורים המיועדים למסחר - זה נועד לעודד את תנועת הרכבים והקונים במקום".
לדברי עייש, התהליך עוד נמצא בעיצומו - לא כל אזורי החניה שמיועדים להיות חניה בכחול לבן, נצבעו. "זה שינוי גדול. זה לא מקום אחד, זה בכל העיר". עייש מדגיש כי ההסדרה לא תוגבל לשכונה מסוימת או לאזור נקודתי: "אנחנו מדברים על משהו רחב. יש מקומות בעייתיים כבר שנים, ואנחנו לא יכולים להשאיר את זה ככה. אנשים חונים איך שבא להם, בלי סדר, בלי מחשבה. הגיע הזמן לשנות את זה."
ביקורת רבה הייתה על העירייה מצד הסוחרים במרכזון רובע ו' באשדוד, שם כבר פעמיים בעבר ניסו להחיל את מדיניות החניה בתשלום. "פגשתי את הסוחרים, הסברתי להם על המהלך ומה מטרתו", אומר עייש ומספר על שיחה שניהל עם אחד הסוחרים המוכרים ברובע ו': "הוא כעס מאוד על כל המהלך. שאלתי אותו איך הוא מגיע לעבודה הוא ענה ברכב הפרטי, יש לו עוד 5 עובדים שמגיעים עם הרכב הפרטי - כולם מחנים בחניית המרכזון. אמרתי לו שיעשה חשבון לבד כמה עסקים יש במרכזון, וכמה חניות נותרות למי שרוצה להגיע לעשות קניות במקום. הוא הבין לבד לאן אני חותר - אנחנו ניישם את מדיניות החניה ברובע ו' לטובת הסוחרים והתושבים שמגיעים למקום", אומר עייש.

אזור נוסף שעתיד בחודשים הקרובים להפוך לאזור עם חניה בתשלום הוא מרכזון רובע ט' - כמעט לאורך כל שעות היום תתקשו למצוא במקום חניה. המרכזון, שהוא אחד הפעילים בעיר, מושך אליו לקוחות מכל רחבי העיר. "על חלק ממתחם החניה השתלטו סוחרי רכב - חניה ציבורית בחינם, מה רע?" מספר עייש ומוסיף - "אנחנו נשנה את מדיניות החניה במקום למען התושבים - נצבע את כל החניות במקום בכחול לבן, נשיב את הסדר ונאפשר לתושבים ולסוחרים להנות מהסדר הציבורי". אגב, לדברי עייש, במקום תונהג מדיניות חניה שונה מאזורי מסחר קטנים יותר בעיר - "מאחר ומדובר באיזור מסחר רב תכליתי, המדיניות במקום תהיה של 3 שעות חניה חינם". כנראה שמדיניות דומה תהיה גם במרכזון רובע ו', שאף הוא מרכזון רב תכליתי.
על הביקורת בציבור, שטוען ששינוי מדיניות החניה נועד להעשיר את קופת העירייה - עייש דוחה את הטענה ושואל: "כמה עולה להחזיק פקחי חניה, רכבי פיקוח, מצלמות, מערך משפטי, מזכירה, מנהל? כל זה לא כסף? ההוצאות הן גדולות מאוד לכל נושא פיקוח החניה. זה לא נועד להעשיר את קופת העירייה, המטרה שלנו שירות לתושב. זאת החשיבה".
בנוסף להסדרת החניות, העירייה מתמקדת בצעדים לשיפור התנועה. "אני תמיד אומר – נהג עצבני עושה תאונות. נהג רגוע לא עושה תאונות". לכן, לדבריו, יש צורך בהסדרה נכונה של התנועה בעיר: "ככל שאתה מייצר יותר סדר, יותר הסדרה, יותר שקט על הכביש – ככה כולם מרוויחים".
עייש מדגיש שהמטרה של המהלך אינה רק להטיל קנסות, אלא לשנות את ההתנהגות של הנהגים בעיר: "אנחנו לא מחלקים דוחות כדי לעשות כסף. זו לא המטרה. אנחנו רוצים סדר, אנחנו רוצים שתהיה חנייה לכל מי שצריך אותה. כל פעם ששמים סדר, יש התנגדות. זה טבעי. אנשים רגילים להחנות איך שבא להם, אז עכשיו אומרים להם לשנות הרגלים. זה לא קל. אבל בסוף, כולם מבינים שזה לטובתם."
לדבריו, מדובר בתהליך ארוך: "אנחנו לומדים תוך כדי תנועה. אנחנו בודקים, חוקרים, משנים איפה שצריך. אבל דבר אחד בטוח – אי אפשר להמשיך כמו שהיה".
עייש מציע לכל מי שמתלונן על השינוי לבדוק בעצמו את המצב: "אני אומר לאנשים – תסתכלו מסביב. האם עכשיו יותר קל למצוא חנייה? האם יש יותר סדר ברחוב? אני בטוח שהתשובה היא כן. אנחנו משנים את כללי המשחק – לא כדי להקשות, אלא כדי לשפר. זה ייקח זמן, אבל בסוף – כולם ירוויחו."
