חברת החשמל תובעת מיליונים מבז״א אשדוד: "התחמקה מתשלום"
14.09.25 / 13:17
חברת החשמל הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע תביעה נגד חברת בית זיקוק אשדוד (בז"א) על סך של למעלה מ-15 מיליון ש"ח. לטענת חברת החשמל, בז"א הפסיקה לשלם את התמורה המלאה על שירותים שקיבלה, ובכך הפרה באופן יסודי הסכם שנחתם בין הצדדים בשנת 2014
חברת החשמל הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע תביעה כספית בסך 15,016,315 ש״ח נגד בית הזיקוק אשדוד (בז״א), בטענה כי החברה לא שילמה את מלוא התמורה המינימלית שנקבעה בהסכם ההתקשרות משנת 2014.
ההסכם והסעיף השנוי במחלוקת
ב־2014 נחתם בין הצדדים הסכם, שבמסגרתו העניקה חברת החשמל שירותי עגינה, טעינה ופריקה של מיכליות דלק במעגנים הימיים מול תחנת הכוח באשדוד. ההסכם קבע כי בז״א תשלם עבור השירותים בהתאם לכמות התזקיקים שתטען או תפרוק, אך גם אם לא תעשה שימוש מלא במתקנים – תחויב בתשלום מינימלי שנתי של כ־16 מיליון ש״ח, "רצפת מינימום".
ההקלות בתקופת הקורונה
בשנים 2020–2022, נוכח משבר הקורונה וירידה בצריכת הדלקים, נעתרה חברת החשמל לבקשת בז"א והסכימה להפחית מיליוני שקלים מהתשלום השנתי, אך הדגישה כי מדובר בוויתור חד־פעמי, ללא יצירת תקדים לעתיד. ההסכמות הללו עוגנו במסמכים נפרדים שנחתמו בין הצדדים.
תחילת הסכסוך
לטענת חברת החשמל, החל מ־2023 חדלה בז"א לשלם את מלוא הסכום שנקבע בהסכם, וב־2024 אף הפחיתה בעצמה מהחיוב, תוך הודעה חד־צדדית כי היא מפחיתה 2 מיליון ש״ח מהתשלום השנתי. על פי כתב התביעה, במכתב ששלחה בז"א נכתב:
"כידוע, החברה אינה מסכימה לדרישת התשלום… יחד עם זאת, על מנת לשמור על יחסי עבודה תקינים, אנו מאשרים תשלום מופחת".
חברת החשמל טוענת כי חרף הפחתות אלו, בז"א המשיכה ליהנות משירותי המתקנים ולדווח למשקיעיה על ההתקשרות, אך בפועל לא שילמה את מלוא הסכומים.
מכאן הוגשה התביעה של חברת החשמל, שהעלתה טענות משפטיות כנגד בז"א.
הטענות המשפטיות
בכתב התביעה נכתב:
"בז"א חדלה מלשלם את מלוא התמורה, באופן חד־צדדי ופסול, תוך שהיא ממשיכה לצרוך את שירותי חברת החשמל… מדובר בהפרת חוזה יסודית, עשיית עושר ולא במשפט וחוסר תום לב".
עוד נכתב בתביעה כי "הסכמים יש לקיים" ומאשימה את בז"א בהתנהלות צינית: מצד אחד היא נהנית מהשירותים, ומצד שני מתנערת מהחובות הכספיים.
דרישות חברת החשמל בכתב התביעה
חברת החשמל מבקשת מבית המשפט:
לחייב את בז"א לשלם את החוב בסך של מעל 15 מיליון ש״ח בצירוף הצמדה וריבית.
להצהיר כי ההסכם מ־2014 תקף, וכי אי התשלום מהווה הפרה יסודית.
לקבוע כי ההפרה מאפשרת לחברת החשמל לסיים את ההתקשרות לאלתר.
לחייב את בז"א בהוצאות משפט ושכר טרחת עורכי דין .
טרם הוגש כתב הגנה.
