האפליקציה שתחבר אתכם למשפחות החטופים: "Not Alone"
03.12.24 / 13:42
רז מטלון מכפר הרי"ף, גיסם של אלי ויוסי שרעבי החטופים בעזה, יזם את המיזם המרגש "Not Alone" שמחבר את משפחות החטופים ישירות לציבור הרחב. מטרת המיזם היא לחזק את המאבק להחזרת החטופים הביתה תוך יצירת ערוצי תמיכה אישיים ומרגשים.
לאחר למעלה משנה של מאבק מתמשך למען שחרור החטופים, הגעתי לתובנה כואבת אך חשובה – הציבור, שמתחילת האירועים הפגין סולידריות יוצאת דופן, מתחיל להתעייף. המציאות המורכבת שכולנו חיים בה מכבידה עליו, והוא נסוג לשגרה ולניסיונות להתרחק מהחדשות. התחושות האלה מובנות, אך הן גם מאתגרות אותנו – משפחות החטופים.
עבורנו, הזמן כאילו עצר מלכת. האירוע הזה לא נגמר. עבור יקירינו שנמצאים בשבי חמאס, כל יום נוסף הוא סבל בל יתואר. אנחנו זקוקים שהציבור ימשיך להיות הקול של אלה שנמחקו ממעגל החיים. דווקא כשהמאבק שלנו נכנס לשלביו המכריעים, היה לי ברור שחייבים למצוא דרך חדשה, יצירתית ואפקטיבית לשמר את ההזדהות הציבורית.
הייתי זקוק ליכולת להתבונן על הסיטואציה מנקודת מבט חדשה.
במשך כמה ימים ניסיתי לחשוב על דרכים לפתרון השאלה. איך אפשר לקחת את הכאב הזה ולתרגם אותו למשהו שמניע לפעולה, שמצליח להגיע ללבבות.
אני זוכר את עצמי מדמיין איך כל אחד מהחטופים והחטופות הופך ל”דמות” אמיתית עבור מי שמתחבר אליו. ידעתי שהדרך להצלחה טמונה ביצירת קשר אישי ועמוק.
הגעתי למסקנה שאני צריך להקים אפליקציה. היה זה צעד מאתגר מאוד עבורי, במיוחד שאין לי רקע בתחום הזה.
אבל הבנתי שמדובר בכלי מרכזי שיכול לחבר את הציבור מחדש אל המאבק.
התחלתי לאפיין את האפליקציה, להגדיר את המטרות ואת דרכי הפעולה ואף לעצב את המסכים הראשוניים. בשלב מוקדם של התהליך פניתי לחברי ילדות של אלי, אידית ושרון אדן שהם אנשי פיתוח וטכנולוגיה.
ביחד התחלנו את המסע הזה. לא מאמינים שנצטרך להשלימו עד שובם של אלי ויוסי וכל שאר החטופים. והינה אנחנו ביום ה- 424 מאז האסון. לפני כחודש השקנו את המיזם החברתי הכל-כך עצוב הזה.
ואנחנו קוראים לכולם לקחת חלק והצטרף לקהילת התומכים בהשבתם של החטופים החיים לביתם ואת החללים לקבורה נאותה בארצם ביניהם גם את יוסי שלנו.
האפליקציה “Not Alone” תוכננה מתוך מחשבה ברורה על ארבעה עקרונות מרכזיים:
חיבור אישי: לכל חטוף נבנה פרופיל ייחודי שמאפשר לתומכים להכיר אותו ברמה האישית – לא רק כשם ותמונה, אלא כאדם עם תחביבים, תחושות ורגעים קטנים. מאכלים אהובים, השיר האחרון ששמע, או הספר האחרון שקרא – כל אלה נועדו להפוך את החטוף לאדם קרוב עבור התומך.
האפליקציה נוגעת בלב של כל משתמש. אני זוכר שחשבתי לעצמי: אי אפשר לצפות שאנשים ירגישו חיבור ל-101 חטופים. זה יותר מדי. אבל חיבור לאדם אחד? זה משהו שכולנו מסוגלים אליו.
כל תומך יכול לבחור חטוף או חטופה, להכיר את הסיפור שלהם ולהפוך אותם לחלק מחייו. אתה פועל למען אחד או אחת, על מנת להציל את כולם.
קריאה לפעולה: רבים מהתומכים רוצים לעזור, אך לא יודעים כיצד.
האפליקציה מציעה כלים ברורים שמקלים על התומכים למצוא דרכים לפעול – להשתתף באירועים, לכתוב מכתבים, לתמוך בקמפיינים ציבוריים ועוד. הכל נעשה בצורה אינטואיטיבית ופשוטה.
מגוון דעות: האפליקציה מאפשרת לכל משפחה לנהל את פרופיל יקירה ולהתאים את אופי הפעולות לפי תפיסת עולמה. חלק מהמשפחות בוחרות לעודד פעולות כגון תפילות וטקסי הפרשת חלה, ואילו אחרות מתמקדות בהפגנות ופעולות השפעה על מנהיגים.
האפליקציה מספקת מרחב אחד שבו כל המשפחות פועלות יחד, תוך שמירה על חופש פעולה וגיוון דעות.
הכרת תודה: התמיכה הציבורית היא נכס אדיר, ולאפליקציה יש תפקיד להוקיר את המאמץ של כל אחד ואחת. התומכים זקוקים גם הם לתחושה שהם לא לבד, והאפליקציה משמשת עבורם פלטפורמה מחברת ומעצימה.
מה הייחודיות של האפליקציה לעומת יוזמות אחרות?
Not Alone שונה בכך שהיא מתמקדת ביצירת חיבור רגשי עמוק בין הציבור לבין החטופים ומשפחותיהם. במקום מסרים כלליים, היא מציעה לכל תומך להתמקד בחטוף או חטופה אחדים ולפעול למענם באופן אישי.
הפרופילים באפליקציה לא רק מציגים תמונה או פרטים יבשים, אלא כוללים מידע כמו זכרונות משפחתיים, סרטוני מדיה ואפילו קטעי אודיו אישיים. המטרה היא להפוך את החטופים לאנשים קרובים שאי אפשר להתעלם מהם.
בנוסף, המשפחות עצמן שולטות בתוכן שמופיע בפרופיל, מה שמאפשר התאמה אישית ושמירה על כבוד החטופים ויקיריהם. גם המשפחות וגם התומכים מרוויחים מהיכולת הזאת – היא מאפשרת שיתוף פעולה, תוך מתן מרחב בטוח לכל משפחה לפעול בדרכה.
מסר למנהיגים העם מאוחד בדרישתו להחזיר את החטופים הביתה
איך הקשר בין הציבור למשפחות משפיע על המאבק הציבורי?
האפליקציה בונה קהילה תומכת שמוכנה לפעול בכל עת למען החטופים. התומכים מוזמנים להתחבר לחטוף מסוים ולפעול למענו בדרכים מגוונות – השתתפות באירועים, כתיבת מכתבים, הפצת מסרים ברשתות החברתיות ועוד. הפעילות הזו לא רק מסייעת למשפחות אלא גם מעבירה מסר למנהיגים העם מאוחד בדרישתו להחזיר את החטופים הביתה.
האפליקציה מציגה בזמן אמת נתונים על כמות התומכים, מספר הפעילויות שמתבצעות וכמה אנשים משתתפים בכל רגע נתון. זה מעניק תחושת משמעות ושייכות לתומכים ומגדיל את ההשפעה הציבורית.
אני אגיד את האמת. לאחר כחודש מאז ההשקה מספר התומכים שנמצאים עכשיו באפליקציה הוא גדול, אבל אינו מייצג את התמיכה האמיתית שיש לנו בציבור של למעלה מ 70% מכלל הציבור.
אני חושב שאפשר וצריך להגיע לתמיכה גדולה הרבה יותר. דווקא מתוך השבר והכאב של אחינו ואחיותינו שסובלים מרעב, צמא, פצועים ומושפלים, נוצר מכנה משותף שיכול לאחד את העם סביב הרעיון הפשוט של פדיון שבויים, וערבות הדדית.
איך אפשר להצטרף?
ההצטרפות לאפליקציה פשוטה מאוד. היא זמינה להורדה לכל מכשירי אייפון ואנדרואיד, וניתן להתקין אותה בקלות באמצעות קישור או קוד QR. לאחר ההתקנה, המשתמשים יכולים לבחור להתחבר לחטוף או חטופה, לקרוא את הפרטים עליהם, ולפעול למענם בדרך התואמת את תפישת עולמם.
אני זוכר שלקחתי את ילדיי למאהל המחאה של משפחתו של גלעד שליט. הבאנו איתנו קופסה קטנה עם מכתבים והפתעות שיצרו הילדים. אני זוכר את המבט בעיניו של נועם שליט שישב אז במאהל וקיבל את פנינו, היום אני מבין כמה היתה חשובה לו התמיכה הציבורית.
האפליקציה מנסה לשחזר את התמיכה הזאת, אבל בקנה מידה רחב. בלחיצת כפתור, כל אחד יכול להיות שם עבור משפחה שזקוקה לתמיכה. אני מאמין שהכוח של הציבור הוא עצום, והאפליקציה מספקת את הכלים להפוך את הכוח הזה למשהו ממשי
אחת הפעולות הראשונות שמומלץ לעשות היא לכתוב מכתב אישי לחטוף או למשפחתו דרך הפרופיל האישי. המחווה הפשוטה הזו מרגשת מאוד את המשפחות ומחזקת את תחושת התמיכה שהן כל כך זקוקות לה.
מה המסר שלך למי שעוד לא מכיר את היוזמה?
האפליקציה Not Alone היא לא רק פרויקט טכנולוגי – היא תנועה אנושית שמבוססת על אהבה, תקווה והתגייסות. היא נוצרה בזכות מאמץ אדיר של משפחות, חברים, מתנדבים ואנשי מקצוע מכל התחומים, שמצאו דרך להפוך רעיון למציאות.
היום אנחנו מתרגמים את האפליקציה לאנגלית ומשיקים אותה ברחבי העולם, במטרה להעלות את הנושא לתודעה בינלאומית. בנוסף, אנחנו פועלים לשימור התוכן בספרייה הלאומית כדי להבטיח שהסיפור הזה ייזכר לדורות.
הקדשה אישית:
אסנת ואני מבקשים להקדיש את הפרויקט הזה לזכרם של יקירינו – ליאן (48), נויה (16) ויהל (13), שנרצחו בביתם בבארי. לזכרו של יוסי (53), שנרצח בשבי ועדיין מוחזק בידי החמאס. ולקריאה לשובו של אלי לחיק אוהביו.
רז.
הצטרפו והורידו את היישומון >>>