האסונות הגדולים שמנעו הגולשים באשדוד
13.06.20 / 04:25
מאות רבות של טביעות נמנעו ע"י הגולשים בחוף הים ואנו מעולם לא שמענו על כך. בשבוע שעבר ניצלו חייהם של 3 נערים וסיפור ההצלה התפרסם רק בעקבות מותו הטרגי של הנער יהודה בילוג. הגולשים חושפים בפני אשדוד נט את התופעה המדאיגה ומשתפים בחוויות אישיות. בין מצילי החיים, אורי סוויסה בן ה-12.
"כמעט ואין גולש בעיר שלא הציל בחייו מתרחצים שנקלעו למצוקה במים" – אומר ירון קליין
אבל המסר של כולם: "להיכנס לים רק בחוף מוכרז ובשעות הפעילות"
קצת יותר משבוע עבר מאז אירוע הטביעה בחוף הקשתות שהסעיר את המדינה כולה, במהלכו טבע למוות הנער יהודה בילוג (ז"ל), ושלושת חבריו שנקלעו למצוקה במים יחד איתו, ניצלו הודות לערנותו וגבורתו של הגולש האשדודי שי אבישר שהיה במקום לגמרי במקרה ונחלץ לעזרתם.
שיחה עם מספר גולשים באשדוד בעקבות האירוע הטראגי, חושפת את גודל התופעה כאילו הייתה דבר שבשגרה. גם במקרה של שי אבישר לא מדובר בהצלה הראשונה בחייו, לאשדוד נט הוא סיפר: "מאז שאני ילד אני גולש בים וכבר יצא לי הרבה פעמים להציל אנשים מטביעה ודאית".
באשדוד, יש לציין, ישנם שבעה חופים מוכרזים וצוות מצילים מקצועי שעושים עבודת קודש ימים כלילות, גם מעבר לעונת הרחצה. ואולם, כניסה של מתרחצים לים מעבר לשעות הפעילות ומחוץ לחופי הרחצה המוכרזים, מקשים עליהם לתת מענה ומגדילים את הסיכויים לטביעה בחופי העיר.
כאן נכנסים לתמונה גולשי העיר שנמצאים בסביבה בעת האירוע, ממש כמו במקרה של אבישר שהציל את חייהם של חבריו של בילוג ז"ל שנכנסו לים אחרי שעות הפעילות.
"כמעט ואין גולש בעיר שלא הציל בחייו מתרחצים שנקלעו למצוקה במים" – אומר ירון קליין, שמעיד כי רק לפני כשבועיים נקרא לחלץ נערים שנקלעו לבור בים בזמן ששהה בחוף. "בשנים הרבות שאני גולש זכיתי לחלץ עשרות אנשים מטביעה ודאית ואפילו משפחה שלמה שנקלעה למצוקה במים".
"אנשים פשוט לא יודעים כיצד להתנהג בים וחוזרים על אותה טעות בשל חוסר המודעות" – הוא אומר ומסביר: "מתרחצים מעדיפים הרבה פעמים להיכנס לים היכן שאין גלים, אבל הם לא יודעים שדווקא שם עורבת להם הסכנה. ברגע שמתרחץ נכנס לבור, המים סוחפים אותו לעומק וכאינסטינקט הוא חותר בכל הכח נגד הזרם לכיוון החוף, עד שבשלב מסוים הוא מאבד כוחות וטובע".
אז מה אתה ממליץ לעשות?
"דבר ראשון להיכנס למים אך ורק בחופי הרחצה המוכרזים ובשעות הפעילות של המצילים. אם בכל זאת הרשיתם לעצמכם להיכנס למים בחוף שאינו מוכרז, זכרו שעדיף להיכנס לאזור שהגלים נשברים בו. ואם נקלעתם לסחף, תנו לזרם לקחת אתכם ואל תחתרו נגדו – זה מה שיוביל לטביעה ודאית".
כיושב הראש של עמותת הגלישה אשדוד לשעבר, קליין מוסיף ומספר כי בשיתוף אגף החופים בעיריית אשדוד ובתיאום משרד החינוך הפעילה העמותה בעבר את המיזם "מסבירים פנים לים", במסגרתו הועברו אינספור הדרכות ושיעורים לתלמידי בית ספר באשדוד על התנהגות נכונה בים.
"אני חושב שכל תלמיד במדינה צריך לקבל לפחות הסבר של שעה על התנהגות נכונה בים" – הוא מבקש לומר. "משום מה הפרויקט נעצר, אבל ללא ספק יש להחזיר אותו ולא רק לבתי הספר - אלא לכל שכבות האוכלוסייה".
שירן בוחבוט דהן, מבעלי הליגל וגולשת ותיקה בעיר משתפת בחילוץ שנחרט לה בזיכרון מלפני כעשר שנים: "זה היה אחרי תקופה ארוכה שלא גלשתי בגלל ההיריון. יצאתי מהמים ופתאום אישה סימנה לי על שני ילדים שנקלעו למצוקה מחוץ לאזור הרחצה. מיד חתרתי לעברם עם הגלשן.
כשהגעתי אליהם הבחנתי שהם באפיסת כוחות אחרי שנאבקו בים במשך מספר דקות טובות. הרגעתי אותם שמהלחץ לא יטביעו את כולנו, משכתי אותם מהחולצה, הנחתי אותם על הגלשן והוצאתי אותם אל החוף. האבא שעמד לא רחוק מהם במים וניסה להגיע אליהם היה חסר אונים".
"יהודה בילוג ז"ל הלך בצורה הכי נוראית שיכולה להיות, כשבסה"כ הגיע לבלות בחוף עם החברים שלו" – שירן מבקשת להוסיף. "חשוב מאוד להקפיד להיכנס למים רק באזורים המוכרזים ובשעות הפעילות של המצילים, ולא לשחק אותה גיבורים! אני בטוחה שכל מועדוני הגלישה בעיר ישמחו להדריך את הציבור כיצד יש להתנהג בים".
יותר מכל משך אותנו סיפורו של הגולש הצעיר אורי סוויסה בן ה-12, שבקיץ שעבר חילץ בכוחות עצמו אדם בשנות ה-50 לחייו שנקלע לבור ולמצוקה במים. "זה היה יום שבת" – הוא סיפר לאשדוד נט, "הייתי עם המשפחה והחברים בחוף. נכנסתי לגלוש ולא רחוק ממני זיהיתי אדם מבוגר שנקלע לבור ונאבק לחזור לחוף".
"התקרבתי אליו ואמרתי לו שאעזור לו בתנאי שלא יתנפל על הגלשן, אחרת שנינו נקלע למצוקה" – הוסיף, "לאחר מכן נתתי לאחוז בגלשן וסימנתי לאבא שלי שישב בחוף יבוא לעזור לנו. אנשים לא מבינים כמה חשוב להיכנס לים רק בחופים מוכרזים ובשעות הפעילות של המצילים. הם לא שם לחינם".