[object HTMLHeadingElement]

בית המשפט באשדוד: פסיקה דרמטית בנוגע לאמינות מצלמות המהירות


להאזנה לתוכן:

לאחר 4 שנים של דיון, קבע בית משפט השלום באשדוד שמערכת מצלמות המהירות א3 לא הוכחה כאמינה ועלולה ליצור מצב של אכיפה בררנית.

מצלמת א-3 בשדרות ירושלים אשדוד | צילום: שמואל סרדינס
מצלמת א-3 בשדרות ירושלים אשדוד | צילום: שמואל סרדינס

בית משפט השלום לתעבורה באשדוד, בראשות השופטת ליאת שמיר הירש, נתן לאחר ארבע שנות דיונים פסיקה משמעותית בסוגיית אמינות מערכת מצלמות המהירות (א-3).

בפסק דין דרמטי, השופטת קבעה כי לא הוכחה אמינות המדידה של המערכת בכל הנוגע לרכבים חשמליים והיברידיים, בעוד שהיא ממשיכה לפעול מול כלי רכב עם מנועי בעירה (בנזין ודיזל).

לפי החלטתה, יש להחיל הפחתה של 9 קמ"ש מכל תוצאה במדידה, לעומת ההפחתה הקודמת של 5 קמ"ש, זאת מתוך ניסיון לשפר את דיוק המדידה במערכת.

הרקע לפסיקה והבעיות הטכניות:

מערכת א-3 נכנסה בהדרגה לשירות מאז 2013, עם רכישה של מעל 100 מצלמות שהושקעו במאות מיליוני שקלים.

אך כבר ב2018 זוכו 16 נהגים מאשמת מהירות מופרזת דרך בית הדין לתעבורה בעכו לאחר שהתביעה לא הצליחה להוכיח את אמינות המערכת, ולאחר מכן התגלה כי המערכת מעולם לא עברה בחינות על ידי משטרת ישראל.

מערכת א3, המיוצרת על ידי חברה הולנדית, מבוססת על מדידת זמן מעבר בין שתי לולאות מתכת המוטמעות מתחת לכביש, דבר שמאפשר לקבוע אם הרכב נע במהירות מופרזת.

עם זאת, המשפט באשדוד העלה שאלות מהותיות:

  • הפרעות אלקטרומגנטיות: עדויות מומחים העלו כי רכבים חשמליים והיברידיים עלולים להפריע לתפקוד תקין של המערכת, דבר שטרם נבחן בניסויים מקיפים.

  • אכיפה בררנית: אם המערכת אינה מודדת בצורה אמינה רכבים בעלי מנוע חשמלי, יש חשש לאכיפה לא שוויונית, בה רק כלי רכב עם מנועי בעירה יהיו נתונים לבחינה.

בית משפט השלום באשדוד
בית משפט השלום באשדוד

השלכות פסיקת בית המשפט:

החלטת השופטת הירש מהווה אבן דרך במאבק לשיפור האמינות והדיוק של מערכת א-3. לפי הפסיקה:

  • הפחתת 9 קמ"ש: כל מדידה מהמכשיר תהיה מותאמת להפחתה על מנת להתמודד עם פערים שנחשפו בניסויי הטכניון ובדיקות מעמיקות שנערכו בפרטי המקרה.

  • ספק באמינות מדידת רכבים חשמליים: ללא ניסוי ייעודי לבדיקת השפעת רכבים חשמליים והיברידיים, אין באפשרות בית המשפט לשלול את טענות ההגנה בדבר הפרעה אלקטרומגנטית, מה שמוביל לדיון משפטי רחב על אכיפה שוויונית.

הפסיקה באשדוד מציבה אתגר משפטי וטכני למערכת א-3, כאשר הצד המשטרתי בחר להימנע מערעור על הפסק הדין כדי לא ליצור תקדים משפטי המחייב שינוי כולל בתפקודה של המערכת

כך, בעוד שהמשטרה מעבדת ניסויים נוספים במעבדה להנדסת רכב בטכניון ובכך נוקטת בגישה של "אישור חוזר" של אמינות המכשיר, נשארת הספקה לגבי תקינות המדידה בכל הנוגע לרכבים החשמליים.

פסיקה זו מעוררת תהיות לגבי עתיד השימוש במצלמות המהירות במערכת א-3, ובמידה והניסויים העתידיים לא יפריכו את החששות, עשויה להתעורר בעיית אכיפה בררנית, הפוגעת בעיקרון השוויון בפני החוק.

הפסיקה באשדוד אמנם קובעת כי ניתן להרשיע על סמך מדידות המהירות של מערכת א-3, אך היא גם פותחת פתח לערעורים במקרה של כשלים נקודתיים בתיעוד ובתחזוקת המצלמות. בכך, נוצרה סדק ראשון בחומת האמינות שהמדינה בנתה סביב מערכת האכיפה האוטומטית.

אם קיבלתם דו"ח מהירות ממצלמת א-3:

בקשו להישפט: במקרים קודמים, נהגים שקראו תיגר על אמינות המצלמות קיבלו הצעות להמרת הדו"ח לדו"ח מקל יותר – למשל 250 ש"ח בלי נקודות.
במשפט: הציגו את פסק הדין מאשדוד שמטיל ספק בתחזוקת ואמינות המצלמות. במיוחד אם יש לכם רכב חשמלי – ששם לא נערכה בדיקה ראויה לאכיפה.
שימו לב לרמת הענישה: הפחתה של 4 קמ"ש עלולה להוריד אתכם לרף ענישה נמוך בהרבה – העלו את זה בבית המשפט.
כבר שילמתם את הדו"ח? לא תוכלו לערער – התשלום נחשב כהודאה.

במשטרה לא הגיבו לשאלות שמעלה הפסיקה, ויאפשרו לנהגים לערער על דוחות א-3.

תגובת המשטרה: "בית משפט השלום לתעבורה (אשדוד) הרשיע היום 9 נאשמים בגין עבירות מהירות וזאת לאחר שהנאשמים כפרו באמינות מצלמות המהירות (א-3) ובסיום הליך הוכחות ממושך של כ-4 שנים.

שאלת אמינות מצלמות המהירות הוכרעה כבר בעבר על ידי בית משפט השלום לתעבורה בבאר שבע ובית המשפט המחוזי בבאר שבע והיום, ניתנה הכרעת דין נוספת, אשר קובעת כי מדידות המהירות שמבצעת מערכת א-3 אמינות וניתן לבסס על תוצאותיהן הרשעה בפלילים (בכפוף לסייגים שפורטו בהכרעת הדין)".

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות