בית הזיקוק באשדוד במקום השני בארץ ברשימת המפעלים המזהמים ביותר בארץ

המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מדד ההשפעה הסביבתית לשנת 2018, המדרג חברות ומפעלים הנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית. במקום השני ברשימה נמצא מפעל בית הזיקוק באשדוד

המדד הוא הכלי העיקרי למידע על רמת הסיכון הסביבתי של חברות, שנערך על-ידי גורם ממשלתי, ומאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל אינדיקציה פשוטה וישירה על רמת הסיכון שלהן. התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים לבעלי המניות והאג"ח של החברות המזהמות את הסביבה – הפסדים המקטינים את כספי החיסכון האמורים לשרת את הציבור בגיל פרישה. על בסיס המדד, אנליסטים ויועצי פנסיה יכולים לעזור למשקיעים לבחור את אפיק ההשקעה עם החשיפה הנמוכה ביותר לסיכון סביבתי, וכיום כל חוסך לפנסיה יכול לבחור קרן פנסיה עם ציון השפעה סביבתי מיטבי.
במקום הראשון במדד נמצאת חברת רותם אמפרט, בין יצרניות הדשנים הגדולות בעולם בתחום הדשנים והכימיקלים הזרחניים. אחריה, בית זיקוק פז אשדוד, בז"ן במפרץ חיפה, מפעל כרמל אולפינים, מפעלי ים המלח, גדיב, שמן תעשיות, אסדת תמר (שמצטרפת השנה לראשונה לרשימה), שניב תעשיות נייר ומט"ש איילון. עם זאת, יש לציין כי אסדת לוויתן החלה את פעילותה רק ב-2019, כך שהיא לא נבדקה.
פז בית זיקוק אשדוד ממוקם השנה במקום השני, עם עלייה של 19% בניקוד. בשנת 2018 הוצא למפעל צו מנהלי בעקבות חריגות בפליטות לאוויר, והתבצע הליך אכיפתי בעקבות אי-ביצוע דיגומים וקיומן של חריגות בפליטות לאוויר כנדרש בתנאי המפעל. כמו-כן תועדו הפרות נוספות הכוללות חריגות והפרות תשתית בתחום הפליטות לאוויר, תחזוקה לקויה בתחום החומרים המסוכנים, וכן ניטור ודיווח שאינו עומד בדרישות. למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "עלינו לעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות ונקיות - האנרגיות המזהמות צריכות לחלוף מן העולם. ננקוט ביד קשה נגד המסכנים את בריאות הציבור והסביבה. לציבור מגיע לדעת מי הם המפעלים המזהמים, ופרסום מדד ההשפעה הסביבתית חושף בפניו את הסיכונים הסביבתיים של מפעלי תעשייה וחברות ציבוריות".
