[object HTMLHeadingElement]

שיתוף הציבור – לאן?


להאזנה לתוכן:

בסדרת כתבות שתפורסמנה כאן באתר בתקופה הקרובה, יפרט ד"ר משה דרור את היתרונות הטמונים בהליכים לשיתוף הציבור על ידי מקבלי ההחלטות השלטוניות, לצד האתגרים העלולים לצוץ מעצם קיומם. בכתבות ישולבו הסברים על השיטה ודוגמאות מן הקורה בתחום זה בארץ ובעולם. דרור חקר את הנושא במהלך שנים ארוכות מתוך ההבנה שנכון לשתף את הציבור בנוגע להחלטות העתידות להשפיע על איכות חייו. הוא רואה בכך דרך נכונה ומתבקשת לשדרוג הדמוקרטיה הן על ידי שיפור הקשר בין הבוחרים לנבחריהם והן על ידי שיפור ההחלטות השלטוניות המתקבלות.

בכתבות יוזמנו הקוראים להעיר ולהאיר, לשאול ולהציע. מענה ייתנן ככל שניתן יהיה בכתבה העוקבת. קריאה נעימה ומועילה!

משה דרור פורש
משה דרור פורש

לשם מה בכלל לשתף את הציבור?

ד"ר משה דרור

שיתוף הציבור בקבלת החלטות הוא הליך דמוקרטי הפונה לחוכמת ההמונים. על פי התפיסה ההולכת ומתפתחת בעולם כולו, נכון למקבלי ההחלטות השלטוניות להיוועץ עם הציבור ולשמוע את דעתו, בעיקר בנושאים העתידים להשפיע על איכות חייו.

למפרע ייאמר כי להליכים לשיתוף הציבור יש שני צדדים. הצד המשתף – הוא צידם של נבחרי הציבור המעלים סוגיות שעל הפרק ומבקשים להבין את עמדתם של התושבים לגביהן, והצד המשתתף – זה של התושבים, הנכונים להביע את דעתם במטרה לקדם את האינטרסים שלהם.

בעידן המודרני אמצעי המדיה והתקשורת הבין-אישית הולכים ומתרבים גם בעזרתן של רשתות חברתיות. עניין זה מעצים במיוחד את ידיעתם והתעניינותם של תושבים בנוגע לסביבת מגוריהם ולא רק. הם מעורבים יותר, אכפתיים יותר ויודעים לא פחות ממקבלי ההחלטות מה טוב ונכון עבורם.

לשאלה למי טובים ונכונים ההליכים הללו, התשובה היא שהם משרתים את שני הצדדים – את המשתפים ואת המשתתפים כאחד. נבחרי הציבור מן הצד האחד זוכים לקבל בזכות ההליכים החלטות נכונות וטובות יותר; בעלות התנגדות פחותה להן; הם זוכים לקרבה רבה יותר בינם לבין התושבים. התושבים מן הצד האחר זוכים להקשבה להצעותיהם; מעלים הצעות שאולי הנבחרים לא חשבו עליהן; מבינים טוב יותר את ההחלטות המתקבלות.

אם כך וככל שהליכים לשיתוף הציבור מיטיבים עם כולם, איך ניתן להסביר שהם אינם מקוימים שמידה מספקת? איך הם אינם נחלת הכלל עדיין, למרות היתרונות הטמונים בהם? ומדוע הפוליטיקאים אינם מנצלים אותם ביתר שאת?

על כך, בכתבות הבאות בהן נעמוד על סוגי ההליכים לקבלת החלטות שלטוניות, על מורכבותם, על אופן קיומם ובעיקר, על תרומתם להגברת האמון בנבחרים ולשדרוג הדמוקרטיה. ככל שתתעוררנה שאלות, אתם מוזמנים להעלותן כאן בתגובות. ייעשה מאמץ להשיב עליהן בכתבה העוקבת.

 -

ד"ר משה דרור חקר במהלך שנים רבות את נושא שיתוף הציבור בארץ ובעולם. עבודת הדוקטורט שלו מוקדה בהליכים לשיתוף הציבור בשלטון המקומי בישראל.

 

 

 

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות