אחרי פסח: מבצע אכיפה עירוני נגד רוכבי אופניים חשמליים
25.03.18 / 15:32
הפקחים העירוניים נכנסו השבוע לבתי הספר התיכוניים בעיר והעבירו הדרכה לקראת מבצעי אכיפה שיתבצעו לאחר חופשת הפסח. מטרת מבצע ההסברה היא להנחיל לצעירים את נושא העמידה בהוראות החוק המחייבות כל רוכב אופניים חשמליים מעל גיל 16
בהמשך לקמפיין הסברה בנושא, מחלקת פיקוח עירוני בשיתוף עם המטה לבטיחות בדרכים הצטרפו למבצע הסברה, ומיד לאחר חג הפסח יחל מבצע האכיפה.
"מדובר בתופעה מסוכנת. מדי שנה, יותר תלמידים מגיעים לבתי ספר באמצעות אופניים חשמליים תוך שחלקם נוהגים בניגוד לחוק ומסכנים את עצמם ואת הולכי הרגל" אומרים במח' הפיקוח ומציינים כי הפקחים התגייסו למבצע ההסברה מתוך מחויבות לבטיחות התושבים ורצון לצמצם את התופעה.
האכיפה באשדוד תתבצע באמצעות פקחים עירוניים שהוכשרו למשימה, במטרה לצמצם פגיעות בהולכי הרגל וברוכבים עצמם וכדי להסביר את המשמעות בהפרדת השימושים בסוגי הדרך השונים. האכיפה תיעשה על פי החלטת מועצת העיר ואישור אכיפה כנגד עבירות התנועה, מכוח החוק ומתוך שאיפה לייעל את מנגנוני הפיקוח והאכיפה ברשויות המקומיות.
לקראת תחילת האכיפה יצאה העירייה בקמפיין הסברתי וכעת מצטרפים למסע ההסברה גם פקחים עירוניים ומנהלת המטה לבטיחות בדרכים, שמסבירים לתלמידים מהם כללי הנהיגה הנכונה והבטוחה על אופניים חשמליים ועל קורקינט חשמלי. כמו כן, הוסבר לתלמידים מהן העבירות המוגדרות בתקנות התעבורה ומהן הסנקציות שניתן לנקוט במידת הצורך.
"הפקחים העירוניים נפגשו עם התלמידים והציגו בפניהם את החוקים והתקנות הרלוונטיים ובכל כיתה הפקחים הדביקו עלון פרסום המסביר את תקנות האכיפה" מסביר יובל אלוש ממחלקת הפיקוח העירוני, ומציין כי "מרגע שהחוק עבר, זירזנו את תהליך הכשרת הפקחים כדי להתחיל את הפעילות בשטח". בתוך כך הובהר כי הפקחים הוכשרו להתמודד עם עבירות תעבורה המבוצעות ע"י רוכבי אופניים, אופניים חשמליים, קורקינט ממונע, אופנוע וכן הולכי רגל.
"החוק נועד לסייע באכיפת עבירות תעבורה המבוצעות על מדרכות לשם הגנה על הולכי הרגל" אומרים בפיקוח ומוסיפים כי בהתאם לסמכויות החדשות הפקח יכול להורות על הפסקת העבירה, לדרוש הזדהות בפניו, לעכב את הרוכב, לרשום דו"ח ובמקרים מסוימים אף להוציא את האוויר מצמיגי האופניים או הקורקינט הממונע, ואף לתפוס או להרחיק את האופניים או הקורקינט הממונע.
במטה לבטיחות בדרכים מדגישים כי "ללא סדר, חיי הולכי הרגל על המדרכות הפכו להפקר" ומכאן החשיבות באכיפה אינטנסיבית של חוק האופניים החשמליים. מטרת המבצע היא להשיב אפוא את המדרכה להולכי הרגל, כי אחרי הכל "מדרכות העיר נועדו בראש ובראשונה להולכי הרגל". כמו כן הם מציינים כי האופניים הפכו לאלטרנטיבה אמתית לניידות, בהיותם כלי תחבורה שמיש וזמין והם עולים בקנה אחד עם הרעיון העירוני לקדם שימוש בתחבורה בטוחה.
"העירייה פעלה ופועלת לקידום תחבורה בטוחה ויעילה בעיר כיעד אסטרטגי ראשון במעלה ומעודדת שימוש בכלי רכב אלטרנטיביים על חשבון הרכב הפרטי" מסבירים בעירייה אך מדגישים עם זאת כי "בשל ריבוי התאונות בהן היו מעורבים רוכבי אופניים חשמליים והולכי רגל וכן העדר אכיפה על המדרכות, אנו מובילים קמפיין אכיפה ומעניקים לפקחים העירוניים סמכויות אכיפה נרחבות במסגרת חקיקה ייעודית".
ככלל, ברור לכל שהעירייה לא תשלים עם תופעות של נסיעה פרועה המסכנת את הולכי הרגל ולאור כך שכמות רוכבי האופניים עולה מידי שנה החליטה העירייה לנקוט במדיניות מידית שתחילתה בהסברה והתראה ולאחריה אכיפה. "מטרתנו כמובן להפוך את הרכיבה על אופניים לאלטרנטיבה של ממש לכלי התחבורה הממונעים ולצמצם פגיעה במרחב של הולכי הרגל" אומרים בעירייה ומציינים כי "אנו לומדים את הצרכים של משתמשי הדרך, ומקווים שהראשונים להבין ולתמוך בצעד זה יהיו דווקא רוכבי האופניים עצמם". מכאן שההסברה בקרב רוכבי האופניים נעשית בבתי הספר התיכוניים, בקרב בני הנוער, והכל במטרה להעמיק את הפעילות ולהגביר את המודעות כדי שהילדים של כולנו ישובו הביתה בשלום. לצד זאת כמובן פונה העירייה גם לנהגים בקריאה: "שימו לב למשתמשים החדשים בכבישים וסעו בזהירות".