פיתוח שהגו סטודנטים מ-SCE אשדוד למען קשישים זכה במענק יוקרתי
23.01.23 / 11:44
בוועדה לתכנון תקצוב של המועצה להשכלה גבוהה התרשמו לחיוב מפרויקט הגמר של צמד הסטודנטים נאור אוליאל ואביאל אוחיון מ-SCE, שפיתחו מערכת המסייעת לקשישים לקום ממושבים במרחב הציבורי. את הרעיון הם הגו לאחר שאוליאל נחשף לקשיים שהחל לחוות סביו לאחר ששבר את האגן: "אנשים לא באמת נותנים את ההתייחסות למוגבלות "השקופה" הזאת"
כשנאור אוליאל בן ה-26 נחשף לקשיים שהחל לחוות סביו לאחר ששבר את האגן, הוא כבר ידע באיזה נושא יבחר לפרויקט הגמר שלו כסטודנט להנדסת מכונות במכללת SCE אשדוד. יחד עם שותפו לפרויקט אביאל אוחיון, פיתחו השניים מערכת המסייעת לקשישים ובעלי מוגבלויות לקום ממושבים במרחב הציבורי.
על הפרויקט החשוב פרסמנו באשדוד נט עוד בחודש אוקטובר האחרון, אלא שכעת מתברר כי בוועדה לתכנון תקצוב של המועצה להשכלה גבוהה התרשמו לחיוב מהיוזמה והחליטו להעניק לשניים מענק יוקרתי.
כזכור המיזם נועד לתת מענה לבני הגיל השלישי המתקשים במרחב הציבורי הלא מונגש בפעולות יום יומיות. המיזם כלל פרויקט הנדסי שהציגו אוליאל ואוחיון, אותם ליוו מנחי המכללה ד"ר שייקה בילו ואביחי שורין, ראש התמחות תיכון ועיצוב מוצר במכללה.
"סבא שלי מצא את עצמו מתמודד עם מצב חדש" – שיתף נאור אוליאל. "מצד אחד הוא עדיין פעיל ועצמאי אבל מצד שני הוא עדיין התמודד עם קשיים רבים בתנועה".
לדבריו, "מאז אותו מקרה זיהיתי באמת את הצורך של אותו פלח אוכלוסייה שמתמודד עם המוגבלות השקופה הזו. מבחוץ הכל נראה כרגיל דבר שמגדיל את תחושת הבושה של המתמודדים עם הקושי בלבקש עזרה מזרים על מנת לקום מכיסא פשוט".
אביאל הוסיף: "הרעיון אומנם הגיע מהסיפור האישי של סבא של נאור, אבל מיד הבנתי שמדובר בתחום שמעניין גם אותי, כי מדובר בסיטואציה שגם אני פוגש בקרב המשפחה והסביבה המבוגרת. היה לי ברור שיש צורך לסייע לאנשים שזקוקים לעזרה בפעולה הזו שנראית לרובינו כל כך פשוטה אבל בפועל הם מתמודדים עם קושי מאוד גדול".
הפרויקט הינו למעשה מערכת המתחברת למושבים הקיימים בכל מרחב ציבורי בו ישנם ספסלים המופרדים למושבים בודדים. בחיבור פשוט של המערכת למושב בודד מתוך הספסל, ניתן לנתק אותו מהכלל כך שהיושב יכול ללחוץ על כפתור ייעודי הנמצא במשענת היד, שירים את המושב בזווית שתאפשר קימה מלאה.
אוליאל ואוחיון הסבירו: "המערכת מבצעת את הפעולה על ידי ארבעה מנועים המאפשרים תנועה לינארית ומחוברים לתחתית המושב שעוצבו כדי לעמוד בעומסים משתנים ולהרים את המושב ובזווית שתומכת בחלק האחורי של המושב ומאפשרת הישענות וזווית בטוחה לקימה מהמושב".
כאמור, המיזם הוגש לתכנית הות"ת לקידום מיזמים במסגרת פעילות מרכז היזמות הפועל במכללה, בניהולה של ד"ר נטע קלע. מטרת התוכנית לסייע לפרויקטים מצטיינים לעבור משלב החינוך היזמי וההתנסות המעשית, אל שלב המעשי.