מֶלְקַם עָמֶת בָאל: חג הסיגד של הקהילה האתיופית צוין באשדוד
22.11.22 / 10:06
אמש (ב') ציינו בעיר את חג הסיגד שמציינת הקהילה האתיופית מידי שנה כזכר לחידוש הברית בין עם ישראל לאלוהיו. לרגל היום המיוחד שיחל עם רדת החמה הערב, קבלו כמה נתונים מעניינים על קהילת יוצאי אתיופיה בישראל
חג הסיגד של קהילת יוצאי אתיופיה צוין אמש (ב') בטקס עירוני בהשתתפות בני הקהילה, נכבדים ואורחים. את הטקס הובילה היחידה לשכונות ותיקות והון חברתי בעיריית אשדוד, בשיתוף עם מנהיגי הקהילה בעיר.
חג הסיגד נחגג 50 יום לאחר יום כיפור. על פי המסורת הוא זכר לחידוש הברית בין עם ישראל לקדוש ברוך הוא ומקורו בימי שיבת ציון כאשר עזרה נחמיה אספו את היהודים שחזרו מגלות לירושלים, קראו בפניהם את התורה במעמד אשר מזכיר את מעמד הר סיני ומהווה הזדמנות לתפילה לבורא בכדי שזה ישיב את היהודים לארץ ישראל.
היום עצמו הוא יום צום בו אנשי הקהילה עלו להר בסמוך לביתם, כאשר בראש השיירה צעדו הק'ייסים - מנהיגי העדה הרוחניים אשר נשאו בידם את ספרי "האורית" הרי הם ספרי התורה הכתובים בשפת "געז" שהיא שפה עתיקת יומין באתיופיה.
בחצות היום ובסיום התפילות, פצחו בני העדה בשירים וריקודים, סעדו ליבם במאכלים מגוונים וקיוו שנתקבלה תפילתם באומרם "לשנה הבאה בירושלים הבנויה".
"הערב קיימנו באשדוד את הסגד, המסמל בקהילת "ביתא ישראל", אחינו יהודי אתיופיה, אלפי שנים של כמיהת הלב לציון, לירוסלם" – פרסם אמש חבר מועצת העיר מאיר אברז'ל, הממונה על היחידה לשכונות ותיקות, בדף הפייסבוק שלו.
"זה יום מיוחד ומרגש" – הוא הוסיף. "יחד, נוער, צעירי וותיקי העיר, רקדנו, התרגשנו, שמחנו וחגגנו את שורשי המורשת הענפה והמפוארת. מורשת של תפיסת אחריות ואחדות שהם נכס לכל אחד מאיתנו ולחברה הישראלית כולה. מֶלְקַם עָמֶת בָאל - חג סגד שמח".
לרגל היום המיוחד שיחל הערב, קבלו כמה נתונים מעניינים על קהילת יוצאי אתיופיה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה:
- בסוף שנת 2021 מנתה האוכלוסייה ממוצא אתיופי בישראל 164.4 אלף תושבים, 90.6 אלף ילידי אתיופיה ו-73.8 אלף ילידי ישראל שאביהם נולד באתיופיה.
- בשנת 2021 הגיעו מאתיופיה לישראל 1,755 איש.
- כ-63% מהאוכלוסייה ממוצא אתיופי מתגוררת בשני מחוזות עיקריים: מחוז המרכז (כ-37%) ומחוז הדרום (כ-26%).
- בסוף שנת 2021, היישוב העירוני עם מספר התושבים ממוצא אתיופי הגבוה ביותר היה נתניה (כ-12 אלף איש), ואילו היישוב העירוני עם אחוז התושבים ממוצא אתיופי הגבוה ביותר מכלל אוכלוסיית היישוב, היה קריית מלאכי (15.5%).
- לידות חי – בשנת 2021 נולדו 3,895 תינוקות לנשים ממוצא אתיופי. באותה שנה, מספר הילדים הממוצע שאישה ממוצא אתיופי צפויה ללדת במהלך חייה היה 2.72 ילדים.
- בחינוך היסודי והעל-יסודי למדו בשנת הלימודים תשפ"א (21/2020) 32,619 תלמידים ממוצא אתיופי שהם כ-2.3% מכלל התלמידים בחינוך העברי.
- שיעור הניגשים לבחינות הבגרות בקרב תלמידי כיתות י"ב יוצאי אתיופיה בשנת תשפ"א היה 94%, לעומת 95.3% בקרב כלל החינוך העברי (ללא פיקוח חרדי).
- שיעור הזכאות לתעודת בגרות העומדת בדרישות הסף של האוניברסיטאות בקרב תלמידי י"ב יוצאי אתיופיה, נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות.
- אחוז הממשיכים ללימודי תואר ראשון במכללות אקדמיות בקרב יוצאי אתיופיה גבוה יותר מהאחוז בקרב כלל התלמידים בחינוך העברי (54.8% לעומת 40.8%, בהתאמה).
- מספר הסטודנטים יוצאי אתיופיה במוסדות להשכלה גבוהה נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות, מ-3,194 בתשע"ז (17/2016) ל-3,962 בתשפ"ב (22/2021) - עלייה של 24%. בכלל אוכלוסיית הסטודנטים חלה עלייה של 11.7%.